Alegerea chiuvetei de bucatarie este un criteriu important pe care trebuie sa il ai in vedere atunci cand redecorezi sau te muti intr-o casa noua. Fiind unul dintre obiectele sanitare cele mai des utilizate, este de dorit ca aceasta sa imbine un aspect estetic ridicat cu caracteristici functionale performante, cum ar fi spre exemplu rezistenta la socuri, la temperaturi inalte, lovituri sau decolorare.

Iata ce criterii esentiale sa ai in vedere atunci cand te pregatesti sa achizitionezi o chiuveta noua in bucataria ta.

 • Calitatea materialului

Unul din principalele criterii de selectie atunci cand optezi pentru un tip sau altul de chiuveta de bucatarie este materialul din care aceasta este realizata. Cele mai des folosite sunt urmatoarele:

 • Granit sau marmura

Chiuvetele din granit sau marmura sunt utilizate datorita aspectului si calitatii lor. Aceste materiale, considerate „de lux”, sunt elegante si rezistente in timp. Desi sunt mai costisitoare decat alte tipuri (pretul depaseste 900 lei), chiuvetele din marmura sau granit suporta temperaturi si greutati mari, rezista bine la socuri sau zgarieturi, iar depunerile de calcar din apa nu sunt vizibile pe ele. Acestea sunt obiecte sanitare mereu elegante, care confera un look modern oricarei bucatarii.

 • Material compozit

Chiuvetele din materiale compozite sunt cele mai bune optiuni din punct de vedere al calitatilor si pretului, dupa cele din marmura sau granit. Desi nu au aceeasi rezistenta la temperaturi inalte, cele cu compozit din cuart rezista bine la temperaturi peste 200 grade Celsius si nu se zgarie usor. Materialul acestora este insa mai casant decat la cele cu compozit cu polimeri, care au o densitate mare a particulelor de granit. Din acest motiv, cele din urma sunt mai rezistente la zgârieturi si temperaturi peste 280 grade C, iar petele inestetice nu sunt atat de vizibile.

 • Inox

Inoxul este cel mai des utilizat metal pentru chiuvetele de bucatarie, preferat in special datorita pretului extrem de avantajos (de la 70 de lei in sus). Dintre aceste materiale, sunt de preferat insa cele de grosimi mai mari, deoarece un inox subtire se poate deforma daca asezi pe el o greutate prea mare. Poti alege in schimb o chiuveta de o calitate mai buna, adica inox mai gros si satinat. Acest material are si avantajul ca reduce din efectul neplacut produs de calcarul din apa, care lasa pete inestetice pe suprafata. 

 • Adancimea cuvei

Poti alege chiuveta si in functie de alt criteriu important pentru activitatea ta  la bucatarie, si anume adancimea cuvei. Iata cum sa alegi:

 • Cuve de dimensiuni mici, sub 100 mm. 

Acestea sunt de obicei cele utilizate pentru tacamuri sau alte piese mici.

 • Cuve medii, cu inaltime intre 100-200 mm. 

De obicei, sunt folosite cate doua la o chiuveta, pentru a putea manevra mai usor vesela si ustensilele de bucatarie.

 • Cuva de dimensiuni mari. 

In acest caz, cuva este de dimensiuni generoase, peste 200 mm, si poate fi folosita pentru orice fel de obiecte de bucatarie mari (cratite, oale).

Daca doresti manevrabilitate buna, opteaza pentru o chiuveta care sa combine aceste caracteristici, in functie de activitatile pe care le desfasori des in bucatarie. De exemplu, daca dispui de masina de spalat vase, poate fi suficienta si o chiuveta de dimensiuni mai mici, pentru tacamuri sau pahare.

 • Tipul de montaj

Un alt criteriu de care sa tii cont in alegerea chiuvetei de bucatarie este tipul de montaj: deasupra sau sub blatul de bucatarie. Acesta este un criteriu estetic important, dar si un aspect de care trebuie sa tii cont deoarece poate face diferenta atunci cand ai de curatat si intretinut spatiul de la imbinarea dintre chiuveta si blat. 

Iata ce modele gasesti:

 • Ingropata sub blat.

Acesta este un model folosit pentru bucatariile elegante, in care toate elementele sunt de calitate si de bun gust. Cu toate acestea, si acest tip de montaj poate pune probleme de infiltratie a apei la imbinari.

 • Incorporabila in blat. 

Acest tip de chiuveta se monteaza deasupra blatului de bucatarie. Din punct de vedere al pretului este, pe de alta parte, cea mai avantajoasa dintre optiuni.

 • Suspendata.

Daca spatiul din bucatarie nu iti permite sa instalezi o chiuveta de dimensiuni mari sau un mobilier pe care sa o asezi, poti prinde aceasta chiuveta mai mica direct pe perete. Are avantajul aspectului estetic ridicat, fiind potrivita in bucatarii cu aspect retro sau vintage.

Exista si alte aspecte pe care poti sa le ai in vedere atunci cand alegi chiuveta potrivita pentru bucataria ta. De exemplu, decizia ta de cumparare poate sa fie foarte mult influentata de culoare, firma producatoare, garantia oferita, tehnologiile incorporate si nu in ultimul rand, de bugetul de care dispui. O selectie potrivita pentru oricare dintre criteriile de mai sus o reprezinta chiuvetele de bucatarie de la FAVI.ro.

Cu siguranta, insa, vei face alegerea cea mai buna, tinand cont de criteriile oferite mai sus!

Sursa foto: https://favi.ro/produse/p/set-chiuveta-deante-solis-480-x-480-mm-si-baterie-bucatarie-deante-m-3?v=2571262