A fi parinte singur este intotdeauna o provocare, mai ales daca esti tata singur. Adesea copiii monoparentali cresc vazand emotii care pot sa nu fie obisnuite spre deosebire de cei care au ambii parinti care stau sub un singur acoperis. Legatura dintre cei doi parinti ii ajuta pe copii sa inteleaga emotii precum dragostea si grija. Pe de alta parte, poate fi, de asemenea, o experienta de invatare pentru copii sa-si vada parintii care nu au o legatura intre ei, deoarece ii poate face sa inteleaga ce sa nu faca. Orice fel in care va fi o experienta de invatare pentru copii.

In mod similar, pentru tatii singuri, acestia sunt lasati sa evalueze singuri o multime de lucruri. Este ca si cum ai avea un nou loc de munca, fara pregatire; asteptati-va la neasteptat, fiecare zi ar putea parea un camp de lupta. Aceasta experienta poate fi cu atat mai provocatoare daca parintele este tata singur. Ar trebui sa joace un rol dublu de a fi tata si mama.

Sfaturi utile de parenting pentru tatii singuri

Multi tati sunt intimidati de ideea ca trebuie sa creasca o fiica fara mama in casa. Este o provocare, dar cu siguranta realizabila atunci cand te concentrezi pe nevoile ei specifice, o ajuti sa gaseasca modele feminine bune si sa exprime dragostea in moduri in care o poate primi.

Desi a fi un singur parinte este greu, nu este imposibil. Cu ajutor, speranta si perseverenta, tatii singuri pot face lucruri uimitoare.

Dar schimbarea nu incepe doar din interior. Pentru ca tatii singuri sa devina barbatii care ar trebui sa fie (si barbatii pe care copiii lor ii merita), societatea trebuie sa isi schimbe perceptia asupra parintilor singuri. Deoarece tatii singuri sunt capabili, sunt competenti si au nevoie si de sprijin.

A fi tata singur este greu si a avea reteaua de asistenta potrivita in jurul tau poate face diferenta.Aveti prieteni sau familie in care aveti incredere si cu care puteti vorbi cu usurinta?

Primul nostru sfat pentru taticii singuri ar fi sa aveti alaturi acesti oameni pe masura ce inaintati. Cautati grupuri de parinti sau cautati sprijin online de la altii aflati in situatia dvs. S-ar putea sa va ganditi sa obtineti un terapeut daca lucrurile sunt cu adevarat dure.

Nu va fie teama sa cereti ajutor daca aveti nevoie de el, indiferent daca este vorba de indatoriri de ingrijire a copilului sau de ajutor pentru umplerea congelatorului cu mese. Este mai bine sa obtineti ajutor decat sa incercati sa luptati singur.

Incercarea de a echilibra rolul de tata singur cu munca cu norma intreaga, este o provocare imensa. Ganditi-va la orele flexibile sau chiar sa faceti o parte din munca dvs. de acasa pentru a va ajuta sa obtineti echilibrul de care aveti nevoie. Programarea orelor de concediu pentru a se potrivi cu orele de concediu scolar poate ajuta, de asemenea.

Desigur, trebuie sa va sprijiniti financiar familia, dar este vital sa obtineti un echilibru intre asta si sa va faceti timp pentru a fi cu ei.

Implicarea in activitati de familie va ofera sansa de a cunoaste alti parinti si ii ofera copilului sansa de a socializa cu alti copii. Stiind ca poti iesi si sa participi la activitati distractive cu ceilalti, te poate ajuta sa eviti izolarea. Cautati online sau consultati bibliotecile locale, scolile, muzeele si ziarele pentru evenimente viitoare.

Toti copiii beneficiaza de viata lor atat de buni barbati, cat si de femei bune. Uneori, ca tata singur, este greu sa le oferi copiilor acel echilibru. Nu exista nicio indoiala ca puteti face o treaba minunata de a fi modelul lor, dar adaugarea unui model feminin bun in combinatie, poate ajuta la oferirea unei opinii echilibrate.

Incercati sa mentineti relatii bune si sanatoase cu matusile, bunicile sau nasele. Daca copiii dvs. sunt inca in legatura cu mama lor, incurajati si relatia respectiva si respectati-o.