Foarte multe persoane considera ca a merge la un psiholog este o rusine. De fapt, psihologul te poate ajuta pe mai multe planuri: in problemele pe care le ai in cuplu, in neintelegerile de la serviciu sau in nemultumrile de zi cu zi. Iata cum sa iti alegi psihologul potrivit pentru tine!

Gaseste un psiholog in care sa ai incredere

Problemele emotionale pot fi tratate prin terapia psihologica, simtindu-te mai bine dupa ce discuti cu o persoana care te asculta, te intelege si incearca sa te ajute. Pentru ca totul sa mearga bine, trebuie sa ai mare incredere in psihologul tau. Acesta nu poate povesti altor persoane despre ce vorbiti voi in particular, aplicandu-se confidentialitatea dintre medic si pacient.

Gaseste un psiholog care isi da interesul

Din nefericire, exista si psihologi care nu sunt atat de interesati de problemele altora, mai ales in perioada in care si ei au probleme personale. Un bun psiholog trebuie sa stie sa faca diferenta dintre problemele personale si locul de munca si trebuie sa-si asculte cu mare atentie fiecare pacient.

Psihologul este pregatit profesional sa te ajute

Psihologii sunt buni ascultatori, pregatiti din punct de vedere profesional in a te ajuta sa descoperi cauzele problemei si sa le rezolvi. Nu confunda psihologul cu psihiatrul (acesta se ocupa de persoanele diagnosticate cu probleme mentale).

Cauta un psiholog cu experienta

Exista si psihologi specializati pe anumite probleme, precum depresia, anxietatea sau fobia. Cei cu experienta vad zilnic astfel de cazuri si sunt capabili sa analizeze obiectiv situatia si problemele tale.

Cum decurg sedintele?

Dupa alegerea psihologului, cu siguranta te intrebi cum vor decurge sedintele. Trebuie in primul rand sa nu fii timida si rusinoasa. Sedinta dureaza o ora, iar de cele mai mute ori se tine la cabinetul medicului. In functie de problema pe care o ai, specialistul iti poate recomanda 1 sedinta sau mai multe pe saptamana.

Primele sedinte vor fi pentru a va cunoaste mai bine si pentru a-ti expune problema. Acum, medicul trebuie sa iti castige increderea si sa te faca sa te simti confortabil. Dupa cateva sedinte de terapie trebuie sa simti ca medicul te intelege, te accepta asa cum esti, ca poti fi in totalitate sincera cu el si ca ii poti vorbi despre cele mai mari secrete fara sa te judece.

Daca nu simti toate aceste lucruri, poate ar fi bine sa iti schimbi psihologul!