Messalina a fost o fata dintr-o familie patriciana casatorita cu o ruda, senatorul Tiberius Claudius Cezar Augusto Germanicus, care, dupa uciderea nepotului sau Caligula, ar deveni cel de-al patrulea imparat al Romei. Cea de-a treia sotie a lui, Messalina, a intrat in istorie pentru viata sexuala neingradita si pentru ca a fost executata dupa ce a comis bigamie. Iata o biografie despre ea.

Familie si casatorie

Messalina s-a la Roma in anul 25 d. C, fiica consulului Marco Valerio Mesala Barbado Mesalino si a lui Domicia Lépida. Avea un frate numit Marco Valerio Mesala Corvino, consul, si un frate mai mic numit Fausto Cornelio Sila Felix.

Membrii familiei sale erau rudele sarace ale celui mai puternic clan al Imperiului Roman; Julia. Messalina nu se bucura de o buna stare economica, casa ei era in declin. Tatal sau nu era un politician proeminent, iar mama era o femeie care a risipit averea familiei.

Messalina era o femeie frumoasa, avea tenul fin, parul negru, soldurile sinuoase si rotunjite si avea un zambet foarte sugestiv, care ii ii innebunea pe barbati. Neavand o zestre decenta pentru a atrage un barbat renumit, Mesalina a trebuit sa-l accepte pe Claudio, care era unchiul imparatului Caligula, a carui atentie a fost atrasa de tineretea si frumusetea ei. Claudio era unchiul Messalinei si era cu treizeci si sase de ani mai in varsta ca ea.

Claudio avea deja doua casatorii si doua divorturi si era deja sceptic sa se recasatoreasca.

Cu toate acestea, aceasta ar fi cea de-a treia casatorie, si de aceasta data, cu o femeie mult mai tanara, la doar saisprezece ani si din propria familie. Messalina a spus ca-l iubeste si acest lucru a fost suficient pentru Claudio, si-a reconsiderat pozitia privind casatoria.

La inceputul acestei casatorii, Messalina a condus o viata linistita ca sotia unui senator roman. Fructul acestei casatorii a fost o fiica, Octavia, care va fi viitoarea sotie a imparatului Nero, iar al doilea copil al casatoriei, va fi Britanico.

Messalina a fost descrisa ca o femeie nemiloasa si ambitioasa si a dezvoltat o mare influenta asupra imparatului Claudius, care a favorizat anumite personaje romane cu posturi guvernamentale in schimbul fidelitatii totale.

In anul 41 d.Hr., a fost ucis imparatul Caligula, sotia si fiica lor, din mainile gardei pretoriene. Claudius era singura ruda directa a lui Caligula si, in consecinta, aspirant la tronul Romei. Cand are loc asasinarea lui Caligula, Claudius se ascunde de frica pentru viata sa, convins ca Senatul nu-i va permite sa devina imparat si asta insemna in acele momente istorice la Roma, moartea sa.

Cu toate acestea, armata l-a sprijinit pe Claudius, iar acest lucru l-a facut sa fie imediat numit imparat al Romei si, prin urmare, Messalina, sotia sa, imparateasa. Messalina a plecat de la a fi sotia unui senator roman la a fi sotia imparatului Romei cu putere nelimitata.

Guvern nou, excese noi

Cand Claudius a venit la putere, romanii s-au bucurat de noul Cesar, dupa excesele lui Caligula. Curand, au realizat puterea exercitata de Messalina asupra imparatului. El a condus cu mare intelepciune legiunile romane care au cucerit Britannia, iar munca sa guvernamentala trebuie clasificata ca fiind foarte pozitiva.

Odata ce Claudius a fost numit imparat al Romei, dupa cum vedem, dorintele imparatesei au fost irevocabile si le-a dat drumul liber, mentinand relatii cu soldatii, gladiatorii, nobilii si oricine era in apetitul ei.

Prin urmare, Valeria a devenit in curand o prezenta recurenta si una dintre acele femei care fac sex in bordeluri cu soldati si gladiatori. Lyscisca a fost numele prin care s-a prezentat clientilor ei, pe care ea ii cauta dupa ce sotul ei adormea. Prima femeie a Romei, a inceput astfel o viata promiscua devenind prostituata.

Povestea acelor vremuri spune ca Valeria, profitand de o excursie cu sotul ei in Marea Britanie, a decis sa faca un concurs unde a convocat mai multe femei … inclusiv prostituate. Pentru a nu fi infrante in propriul lor camp de catre o aristocrata, prostituatele romane au trimis o femeie numita Scylla ca reprezentant al lor. Concursul dintre cele doua femei – care urmarea sa determine care are capacitatea de a satisface mai multi barbati – s-a incheiat odata cu Scylla care s-a retras dupa 25 de barbati, sustinand ca concurenta ei „avea maruntaiele de otel”. La randul ei, Valeria ar fi intretinut relatii sexuale cu aproximativ 200 de barbati.

Cazuta in dizgratie

In anul 48 d.Hr. Valeria s-a indragostit de consulul Cayo Silio si a decis sa-l convinga sa se desparta de sotia sa si sa se casatoreasca cu ea. Printre planurile femeii pare sa fi fost sa conspire impotriva imparatului, sa-l asasineze, si sa-l ia de sot pe noul imparat.

Narcis, unul dintre liberalii curtii imperiale si loial imparatului, l-a informat imediat despre situatie. Pentru prima data, barbatul a decis sa se intoarca impotriva sotiei sale si i-a ordonat imediat capturarea.

Se spune ca Silio si-a acceptat soarta in mod natural si doar a cerut o moarte rapida. Valeria, totusi, s-a refugiat in gradinile Lucullus, unde a cerut cu disperare clementa imparatului. Ea a fost executata.

In cele din urma, dorinta sa a fost pierduta: Senatul va ordona ca numele sau sa fie sters si mostenitorii ei sa cada in rusine. Messalina, de atunci, a devenit sinonima cu o prostituata.

Chiar si dupa moartea sa, surse stravechi o interpreteaza pe Messalina ca pe o nimfomana. Aceasta reputatie a predominat dincolo de moartea sa, fiind satirizata ca „imparateasa care a parasit palatul noaptea pentru a lucra ca prostituata in bordeluri cu un asemenea entuziasm, incat ea a continuat sa mearga in fiecare noapte.”