In luna februarie, dana rogoz a fost invitata in Armenia sa intre in dialog cu 10 tineri designeri europeni si armeni. Motivul a fost vernisajul expozitiei din cadrul proiectului „Drumul modei: dialog peste granite”.

Pot sa ma laud ca am fost singura romanca invitata in Armenia pentru a participa la acest vernisaj, in afara romanilor implicati efectiv in proiect, ce s-a desfasurat la Cafesjian Centre for the Arts din Erevan. Am vazut de aproape cele 20 de creatii, am simtit radacinile lor inspirationale, am aplaudat rezultatul creativ al designerilor, am ramas impresionata de povestea intregului proiect si chiar am trait un sentiment de mandrie nationala cand am auzit laudele tuturor reprezentantilor tarilor participante la adresa designerului care a reprezentat Romania, Andra Clitan.

„Drumul modei: dialog peste granite” („Fashion Road: Dialogue Across Borders”) este un proiect derulat in perioada 2010-2012, ce vizeaza promovarea dialogului intercultural si a colaborarii internationale prin intermediul modei. Designerii europeni s-au intalnit cu cei armeni pentru prima oara in mai 2011, cand au primit 10 zile rezidenta de lucru in Armenia si au participat la o serie de masterclasses, un seminar international, au vizitat cele mai importante repere turistice din Erevan, toate pentru a cunoaste si intelege mai bine cultura acestei tari din afara spatiului UE.

Tot atunci au constituit cinci echipe de creatie, fiecare formata dintr-un designer armean si unul european: Aram Nikolyan (Armenia) – Andra Clitan (Romania), Christine Avetisyan (Armenia) – Pavel Ivancic (Cehia), Lusine Kostanyan (Armenia) – Geannine Pollazzon (Marea Britanie), Gayane Soghomonyan (Armenia) – Melanie Freier (Germania), Ani Iskandaryan (Armenia) – Ida Gro Christiansen (Danemarca).

Fiecare pereche a avut misiunea sa includa in cele patru creatii vestimentare (cate doua tinute pentru fiecare participant) motive si elemente specifice identitatii nationale. Vorbind cu toti designerii europeni implicati in proiect, am aflat ca sursele lor de inspiratie in conceperea tinutelor au fost dintre cele mai diverse: de la manastirile din Erevan sau filmele si colajele regizorului armean Sergei Parajanov pana la celebrul cognac Ararat sau pietele pline de agitatie ale orasului, in care, spre exemplu, designerul din Danemarca a gasit la vanzare… dinti! Da, masele si incisivi pe care ii puteai cumpara in cazul in care voiai sa intervii asupra vechii proteze.

Astfel, fotografii cu dintii au fost folosite ca imprimeuri pe spatele uneia dintre creatiile designerului, pentru a sublinia mesajul ca tara asta are secretele si particularitatile ei intrigante. Iar diferentele au fost poate si mai puternic simtite in vara anului trecut, cand a venit randul armenilor sa viziteze tarile europene. Intr-un final, fiecare si-a gasit raspunsurile potrivite la intrebarile legate de viata de familie, de obiceiurile, valorile si aspiratiile tarii pereche.

Andra Clitan a fost selectata in urma unui concurs lansat de Institutul Cultural Roman in luna decembrie 2010. Andra a facut pereche cu Aram Nikolyan, care, in urma vizitei in Romania, a ramas foarte incantat de zona Maramuresului, pe care a folosit-o ca sursa de inspiratie in creatiile lui.

Cel mai tare m-am bucurat sa gasesc in Armenia o „familie” de artisti armeni si europeni, gata sa dea o lectie tuturor celor care considera ca moda este doar un dialog despre rochite si pantofi cu toc. Ei bine, iata ca moda poate fi un minunat mijloc de comunicare si ca abilitatea ei de a transmite informatii relevante despre cultura, istoria si mentalitatile unei nationalitati a fost acum excelent exploatata. Totodata, proiectul a demonstrat necesitatea schimburilor transculturale intr-o maniera inovatoare si creativa. Astfel, colectia finala ajuta la o cunoastere si intelegere mai buna a identitatii si a valorilor europene de catre publicul armean, precum si a istoriei si patrimoniului cultural armean in randul publicului european.

Vestea buna este ca toate cele douazeci de creatii ale tinerilor designeri vor fi prezentate intr-o expozitie intineranta, care va pleca din Armenia inspre Cehia, Danemarca, Germania, Marea Britanie, urmand sa ajunga vara aceasta si in Romania. Apoi expozitia se va intoarce in Armenia, unde va fi gazduita permanent de Muzeul orasului Erevan.

Coordonat la nivel local de Institutul Cultural Roman, proiectul „Drumul modei – dialog peste granite” este organizat sub egida EUNIC (European Union National Institutes for Culture) de British Council, Centrul Ceh, Goethe Institut, Institutul Cultural Danez si ICR, in parteneriat cu Armenian Fashion Council. Proiectul este finantat cu sprijinul Comisiei Europene, prin programul „Cultura” (2007-2013).

In dialog cu Andra Clitan

Reprezentanta Romaniei in acest proiect a fost unul dintre cei mai apreciati designeri participanti de catre presa internationala si povesteste cu drag cum a trait aceasta experienta, pas cu pas.

Cu ce asteptari ai inceput acest proiect si in ce masura au fost ele implinite?

Andra Clitan: Trebuie sa recunosc ca Armenia era o tara despre care stiam foarte putine lucruri si prin urmare nu prea am avut nici un fel de asteptari. Am luat totul asa cum a venit. Eram prinsa de tema proiectului si asteptam cu nerabdare sa cunosc cultura si arta traditionala a unei tari necunoscute mie pana in acel moment.

Care a fost sursa ta de inspiratie din patrimoniul armean? A.C.: Am facut pereche cu Aram Nikolyan. In lucrarile noastre trebuia sa regasim elemente specifice ambelor tari, Armenia si Romania. Eu am fost impresionata de vestimentatia episcopilor armeni, impunatoare prin forma si ornamentatie. Sursa mea de inspiratie se regaseste cu precadere in forma obiectelor vestimentare, dar si in motivele decorative.

Care au fost obstacolele de care te-ai lovit in acesti doi ani in care s-a derulat proiectul? Cum a fost comunicarea cu colegul tau de echipa?

A.C.: Nu pot spune ca m-am lovit de mari obstacole in toata aceasta perioada. Desigur ca era o problema de limba si, de ce nu, o diferenta culturala, care s-a simtit in abordarea creatiilor finale. Am incercat sa stabilim toate detaliile legate de forma finala a celor patru creatii pe perioada rezidentei sale in Romania, si in mare parte am reusit. Dupa ce ne-am pus de acord aici ce vrem sa facem, fiecare si-a facut treaba singur si trebuie sa recunosc ca a iesit neasteptat de bine. Aveam retineri…

Ai petrecut destul de mult timp in Armenia cu acest proiect. Ce asemanari si deosebiri ai observat intre noi si armeni?

A.C.: Suntem o fosta tara comunista, asadar m-am regasit intr-o mare masura in multe lucruri din Armenia. Suntem mai avansati din multe puncte de vedere, insa nu intotdeauna din cele mai pozitive. Sunt destul de inchisi ca mentalitate, iar asta se simte si in moda. Desi ideea acestui proiect a fost tocmai o deschidere catre Europa, nu toti au acceptat usor parerile europenilor, nu toti dintre ei au intrat usor in acest „dialog”. Dar sunt oameni calzi, primitori si au o cultura fantastica. Pot spune cu certitudine ca am avut parte de o exeperienta foarte frumoasa.