De ce au nevoie barbatii de spatiu in relatii? De ce se indeparteaza dupa sex sau se indeparteaza cand se indragostesc? De ce baietii nu stiu niciodata ce vor? Pentru femeile care se intalnesc cu barbatii, creierul masculin poate parea uneori ca o enigma totala. Daca aveti probleme cu intelegerea barbatilor in relatii, sa vorbim.

  1. Nu exista un plan pentru modul in care barbatii gandesc in relatii.

Imi pare rau! Nu exista un singur mod in care toti barbatii gandesc in relatii. Pentru fiecare 10 baieti care sunt speriati de intimitate sau prefera sa ia lucrurile incet, mai sunt inca 10 tipi care sunt romantici fara speranta care asteapta doar sansa de a se stabili cu persoana potrivita si de a intemeia o familie.

Este cu adevarat convenabil sa acuzam orice tensiune, confuzie sau dezacord cu prietenii nostri sau cu potentialii parteneri pe ideea ca „barbatii sunt doar diferiti”. Dar adevarul este ca nici doi barbati nu vor fi exact aceiasi in modul in care abordeaza relatiile. Daca simti ca nu intelegi cum se comporta partenerul tau, asta nu pentru ca e un tip – pentru ca nu esti tu . El este o fiinta umana intreaga, separata, care nu gandeste la fel ca tine si, pentru a intelege cum gandeste si ce vrea, va trebui doar sa-l intrebi. Nimic din ceea ce citesti pe internet nu va explica pe deplin de ce omul cu care ai de-a face este asa cum este. Numai el iti poate spune.

  1. Barbatii si femeile nu sunt intrinsec diferiti.

Din punct de vedere cultural, avem tendinta de a creste baietii si fetele diferit: baietii sunt recompensati pentru ca sunt duri si aventurosi, in timp ce fetele sunt recompensate pentru ca sunt buni ingrijitori. Cercetarile arata ca parintii folosesc mai multe cuvinte despre emotii cu fiicele lor ( sustinand o inteligenta emotionala mai buna ) si mai multe cuvinte despre obiecte spatiale cu fiii lor ( sustinand abilitati STEM mai bune ). Chestia asta ramane cu noi si afecteaza tipurile de oameni pe care barbatii si femeile cresc.

„Diferite sexe sunt socializate diferit si, in general, au adesea asteptari sociale diferite”, explica Jesse Kahn, LCSW, CST , terapeut sexual si director la Centrul de Terapie pentru Sex si Sexualitate . „Desigur, oamenii imping inapoi modurile in care lumea lor incearca sa-i socializeze si sa impinga inapoi aceste asteptari. Cu toate acestea, aceasta diferenta ar putea avea impact asupra modului in care oamenii gandesc, interactioneaza si navigheaza in lume.”

Asta inseamna ca diferentele dintre barbati si femei nu sunt inerente: femeile nu sunt „in mod natural” mai bune in a vorbi despre sentimentele lor, iar barbatii nu sunt „in mod natural” mai logici. Este important sa nu faci presupuneri cu privire la ceea ce este si nu este capabil barbatul tau in functie de sexul sau, si nici sa-l gasesti in anumite stereotipuri. Nu presupuneti cum se simte la lucruri doar pentru ca este barbat.

  1. Unii barbati au nevoie de spatiu si nu pentru ca se indragostesc.

Exista un mit cultural omniprezent conform caruia barbatii sunt rai sau actioneaza indepartati cand le place de tine sau ca barbatii se indeparteaza cand se indragostesc. Dar aceasta este inca una dintre acele scuze convenabile: ne spunem ca atunci cand cineva se indeparteaza, este pentru ca ne place prea mult. Este mai usor sa crezi asta decat sa recunosti doar ca s-ar putea sa nu fie la fel de interesati de tine pe cat ai crezut.

Daca iubitul sau partenerul tau cere spatiu, intreaba-i ce inseamna prin asta si de ce au nevoie de el. Este total normal sa iti doresti singur timpul intr-o relatie, dar nu ar trebui sa faci presupuneri cu privire la motivele pentru care au nevoie de el. Cereti claritate cu privire la ceea ce experimenteaza barbatul dvs. atunci cand cere spatiu, astfel incat sa puteti intelege mai bine de ce au nevoie si daca sunteti in stare sa-i dati. Daca te simti singur in relatia ta, ii poti spune asta. Comunicarea deschisa si onesta este cheia pentru a gasi cea mai buna modalitate de abordare a acestor situatii, astfel incat nevoile tuturor sa fie satisfacute.

  1. Unii barbati se tem de angajament si intimitate.

La fel si unele femei. Aceasta nu este specifica genului.

Unii oameni se confrunta cu frica cand se indragostesc – pentru ca este cu adevarat infricosator sa fii atat de vulnerabil! Cand te indragostesti, ai posibilitatea sa te ranesti. Unii oameni fug instinctiv de relatii serioase, deoarece se tem prea mult de aceasta posibilitate de a suferi de inima. Din nou, este mai usor sa alegi sa te lasi decat sa suferi printr-o posibila respingere.

Acest comportament este comun in randul persoanelor cu un stil de atasament evitant. Stilul dvs. de atasament este modul dvs. de a va comporta in relatii si este modelat pe baza primelor interactiuni cu primii dvs. ingrijitori. Cele trei stiluri principale de atasament pentru adulti sunt atasamentul sigur (puteti iubi cu usurinta si puteti fi iubit de ceilalti), stilul de atasament anxios (aveti tendinta de a avea nevoie de multa atentie si validare pentru a simti dragoste) si stilul de atasament evitant (aveti tendinta de a avea nevoie de un mult spatiu si se poate simti sufocat in relatii). Unele cercetari sugereaza ca barbatii sunt mai predispusi sa dezvolte un stil de atasament evitant, posibil din cauza diferentelor mentionate anterior in modul in care baietii si fetele sunt tratati in copilarie.

„In general, nu cred ca barbatilor le este frica de angajament”, adauga Kahn. „S-ar putea argumenta ca, deoarece masculinitatea poate fi asociata cu faptul ca nu este vulnerabila, iar angajamentul si intimitatea implica vulnerabilitate, ca unii barbati pot aparea sau pot experimenta frica sau rezistenta la angajament.”

  1. Barbatii nu sunt incurajati sa se angajeze cu sentimentele lor.

Nu este adevarat ca „barbatii nu vorbesc despre emotiile lor”, spune Kahn. Acesta este doar un alt stereotip pe care il avem si, din pacate, devine un pic o profetie care se implineste.

„Ca terapeut, vorbesc tot timpul cu barbatii despre emotiile lor”, explica el. „Cu toate acestea, multi dintre barbatii cu care am lucrat comunica presiune sau sunt socializati pentru a evita sa vorbeasca despre tristete, durere emotionala, relatie sau dificultati emotionale, vulnerabilitate si orice emotii pe care le-au interiorizat ca fiind slabe.”

Daca esti cu un barbat care se lupta sa vorbeasca despre emotiile sale, fii bland si incurajator cu el. Puneti-i intrebari care il ajuta sa se deschida si exprimati recunostinta atunci cand o face – chiar daca sentimentele sale va sunt dificil de auzit. Da-i intarire pozitiva cand vorbeste despre sentimentele sale, astfel incat sa stie ca este in siguranta cu tine.

Lipsa comunicarii poate distruge o relatie , deci acesta este cu siguranta un domeniu pe care trebuie sa-l lucrezi pentru orice cuplu in care vorbirea despre sentimente este dificila. Iata cateva modalitati de a spori inteligenta emotionala .

  1. Barbatii nu stiu ce vor femeile.

Dar iata: nimeni nu stie ce vrea cineva – daca nu li se spune direct. Ca oricine altcineva, barbatii nu sunt cititori de minte. Daca nu spui cuiva ce vrei, cum te poti astepta sa stie?

Daca simti ca partenerul tau nu iti satisface nevoile sau nu iti ofera lucrurile pe care le doresti intr-o relatie, vorbeste cu el despre asta. Este foarte bine posibil sa nu stie care sunt asteptarile sau dorintele tale, iar o conversatie despre asta poate face diferenta. Nu va asteptati sa „stie doar”.

  1. Creierul masculin nu este un mister.

Intelegerea barbatilor nu inseamna a citi tot ce trebuie stiut despre „psihologia masculina” – pentru ca, la sfarsitul zilei, barbatul tau este diferit de ceilalti barbati. Chiar si tendintele generale in comportamentul masculin sunt doar tendinte si vor exista intotdeauna valori aberante. Daca vrei sa stii ce vrea un barbat intr-o relatie, intreaba-l.

In general, insa, nu uitati: barbatii sunt la fel ca orice alta fiinta umana. Vor sa fie complimentati, ingrijiti, provocati, ascultati si iubiti la fel ca noi toti.