Atat barbatii, cat si femeile pot experimenta depresie, dar semnele si simptomele pot fi diferite.

Desi simptomul principal al depresiei pentru multi este adesea un sentiment de tristete, barbatii pot avea o tendinta mai mare decat femeile sa simta furie, sa demonstreze sentimente agresive si sa se angajeze in abuzul de substante.

Datorita diferitelor simptome si deoarece barbatii sunt de obicei mai putin predispusi sa vorbeasca despre depresie si sa caute tratament pentru femei, multi barbati pot avea depresie nediagnosticata.

In acest articol, exploram semnele emotionale, comportamentale si fizice ale depresiei la barbati. De asemenea, discutam despre cum sa obtineti ajutor. Cititi mai departe pentru a afla cum sa recunoasteti si sa gestionati depresia la barbati.

Barbati si depresie

Depresia este frecventa la barbati. Potrivit Asociatiei Psihologice Americane, aproximativ 9 la suta dintre barbatii din Statele Unite au sentimente de depresie sau anxietate in fiecare zi, iar 30,6 la suta dintre barbati sufera o perioada de depresie in timpul vietii.

Depresia este o tulburare de dispozitie care afecteaza gandurile, sentimentele, corpul si comportamentul unei persoane. Medicii se pot referi la depresie ca depresie majora, tulburare depresiva majora sau depresie clinica.

Depresia este mai frecventa la femei, afectand 10,4% dintre femei, comparativ cu 5,5% dintre barbati in SUA. Cu toate acestea, numarul barbatilor care mor prin sinucidere este de patru ori mai mare decat numarul femeilor.

Unul dintre motivele pentru acest lucru ar putea fi faptul ca barbatii sunt mai putin susceptibili de a obtine un diagnostic de depresie. Depresia este un factor de risc semnificativ pentru sinucidere.

Este importanta intelegerea modului in care simptomele depresiei pot diferi intre barbati si femei. Poate ajuta oamenii sa constientizeze depresia in sine si in cei dragi. Recunoasterea depresiei este primul pas catre recuperare.

Simptome la barbati si femei

Unele simptome ale depresiei sunt aceleasi pentru barbati si femei. Acestea includ:

-senzatie de tristete, lacrima, scazut, vinovat sau gol
-pierderea placerii in activitati placute
-apetit sau schimbari de greutate
-prea putin sau prea mult somn
-senzatie de agitatie sau de oboseala
-avand probleme de concentrare

Nu toti cei cu depresie vor experimenta toate aceste simptome.

Unele simptome ale depresiei sunt mai susceptibile de a afecta barbatii decat femeile, care ar putea fi cauzate de factori genetici, hormonali, biochimici sau sociali. Ne uitam la depresie la barbati mai detaliat mai jos.

Semne comportamentale la barbati

Semnele comportamentale ale depresiei se pot manifesta diferit la barbati si femei. De exemplu, consumul de alcool si droguri afecteaza barbatii cu depresie mai des decat femeile, iar barbatii sunt mai predispusi decat femeile sa prezinte atacuri de furie si comportament de asumare a riscurilor.

Barbatii cu depresie pot observa urmatoarele modificari comportamentale:

-beau mai mult sau iau droguri
-evita situatiile familiale sau sociale
-lucreaza obsesiv fara a lua pauze adecvate
-tin greu pasul cu responsabilitatile de munca sau familiale
-devin mai abuzivi in relatii
-angajarea intr-un comportament de asumare a riscurilor, cum ar fi jocurile de noroc sau sexul nesigur
-incearca sa se sinucida

O teorie este ca aceste schimbari comportamentale apar ca urmare a faptului ca barbatii incearca sa mascheze depresia si sa adere la asa-numitele „norme masculine”. Aceasta incercare de a ascunde depresia poate determina barbatii sa dea lovituri sau sa se angajeze in comportamente autodistructive.

Barbatii cu depresie pot, de asemenea, sa-si piarda interesul pentru hobby-urile si pasiunile lor sau sa se simta mai putin motivati sa reuseasca la locul de munca.

Depresia poate afecta si dorinta sexuala a unui barbat. Barbatii cu depresie pot avea mai putin interes in a face sex si ar putea avea probleme cu performanta sexuala.