Amanarea a fost anuntata cu aproximativ doua ore inainte de decolarea planificata de pe o rampa de lansare a NASA din Cape Canaveral, Florida.

Space X a amanat lansarea puternicului satelit al NASA a carui misiune este de a gasi planete pentru a verifica sistemele de navigatie ale rachetei sale Falcon 9, in care dispozitivul va calatori.

Racheta companiei din California va avea o noua sansa de a decola.

Transiting Exoplanet Survey Satellite, sau TESS, este „in stare excelenta de sanatate si ramane gata de lansare”, a spus Space X pe Twitter. „Echipele de lansare se retrag astazi pentru a efectua o analiza suplimentara a sistemului de navigatie si a analizei de control.”

Cu un cost total de 337 de milioane de dolari, nava spatiala – care are aproximativ dimensiunea unei masini de spalat – este conceputa pentru a cauta semne de diminuare periodica a luminii in cele mai apropiate si mai stralucitoare stele. Aceste semnale, cunoscute sub denumirea de „tranzite”, pot insemna ca exista planete pe orbita in jurul lor.

Se asteapta ca TESS sa dezvaluie aproximativ 20.000 de planete dincolo de sistemul nostru solar, cunoscute sub numele de exoplanete, a spus NASA.

Descoperirile lor vor fi studiate in profunzime de telescoape terestre si spatiale in cautarea semnelor de locuibilitate, precum terenul stancos, dimensiuni similare cu cele ale Pamantului si o distanta fata de soare care sa permita o temperatura compatibila cu apa lichida.

NASA mai prezice ca satelitul ar putea gasi mai mult de 50 de planete de dimensiunea Pamantului si pana la 500 de planete mai putin de doua ori dimensiunea Pamantului.

TESS va explora mult mai mult spatiu cosmic decat predecesorul sau, Telescopul Spatial Kepler, care a fost lansat in 2009 si a acoperit 85% din ceruri.

„TESS este echipat cu patru camere foarte sensibile care vor putea monitoriza practic intregul cer”, a declarat George Ricker, cercetatorul principal TESS la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

„Este de aproximativ 20 de ori mai mult decat a fost capabila sa detecteze misiunea Kepler”.

Kepler impotriva TESS

Kepler, prima misiune de vanatoare de planete de acest gen, „a fost lansata pentru a raspunde la o singura intrebare: Cat de comuna este o planeta asemanatoare Pamantului in jurul unei stele asemanatoare Soarelui?”, a declarat Patricia Boyd, directorul programului de cercetare. Oaspetii TESS la Centrul de Zboruri Spatiale Goddard de la NASA.

„A fost conceput pentru a observa 150.000 de stele intr-un camp vizual destul de larg, fara sa clipeasca, timp de patru ani”, a declarat el reporterilor in ajunul lansarii.

„Unul dintre multele lucruri uimitoare pe care ni le-a spus Kepler este ca planetele sunt peste tot si ca exista tot felul de planete”.

„TESS este urmatorul pas. Daca exista planete peste tot, atunci este timpul sa gasim planetele care sunt cele mai apropiate de noi, orbitand in jurul stelelor stralucitoare din apropiere, pentru ca acestea vor fi elementele de baza ale sistemului.”

TESS si Kepler folosesc acelasi sistem pentru detectarea tranzitelor planetare, adica a umbrelor aruncate atunci cand trec prin fata stelei lor.

Desi Kepler a confirmat aproximativ 2.300 de exoplanete si mii de alti potentiali candidati, multi erau prea indepartati si slab iluminati pentru studii ulterioare.

Cu satelitul Kepler aproape fara combustibil si apropiindu-se de sfarsitul duratei de viata utila, TESS isi propune sa renunte la cautare concentrandu-se mai aproape asupra planetelor aflate la zeci pana la sute de ani lumina distanta.

„TESS va creste radical numarul de planete pe care trebuie sa le studiem”, a spus Ricker. „Va dubla mai mult decat numarul vazut si detectat de Kepler”.

Se asteapta ca primele date TESS sa fie lansate in curand, iar NASA sustine ca astronomii cetateni pot ajuta la studiul planetelor pentru semne de posibila locuinta.