A existat o perioada inainte de ChatGPT cand lumea tehnologiei vorbea despre ceva complet diferit. Iti amintesti metaversul? Pentru o vreme a dominat stirile tehnice. O lume de realitate virtuala care ar fi atat de captivanta, atat de atractiva, incat am dori sa ne petrecem o parte din viata in ea.

Mark Zuckerberg a impulsionat aceasta naratiune. Miliardarul tehnologic a fost atat de angajat incat in ​​octombrie 2021 a schimbat numele Facebook in Meta .

„Calitatea definitorie a metaversului va fi un sentiment de prezenta”, a spus seful Meta cand a anuntat schimbarea.

„Sa te simti cu adevarat prezent cu o alta persoana este visul suprem al tehnologiei sociale. De aceea ne concentram pe construirea acestui lucru”, a spus Zuckerberg la acea vreme.

„In metavers poti face aproape orice iti poti imagina”, a adaugat el.

Nimeni nu-l putea acuza de lipsa de ambitie.

Dar aproape doi ani mai tarziu, viziunea lui Zuckerberg asupra metaversului este in dificultate .

In aprilie a fost nevoit sa nege ca acum renunta la idee.

„S-a dezvoltat o naratiune conform careia ne indepartam cumva de a ne concentra asupra metaversului”, le-a spus el investitorilor. „Asa ca vreau doar sa spun clar ca asta nu se potriveste cu realitatea”.

O realitate virtuala care nu este profitabila

In aceasta miercuri, compania isi desfasoara evenimentul anual de realitate virtuala numit Meta Connect .

Poate ca este o oportunitate pentru Zuckerberg de a-si explica din nou rationamentul pentru a lua o companie de social media extrem de profitabila si si-a distras atentia catre o companie de realitate virtuala extrem de neprofitabila.

Cat de neprofitabil? Ei bine, cele mai recente cifre de la Meta sunt pline de lacrimi.

Reality Labs , care, dupa cum sugereaza si numele, este bratul de realitate virtuala si augmentata a Meta, a pierdut 21 de miliarde de dolari de anul trecut.

O parte din pierderi reflecta investitii pe termen lung.

Meta nu se astepta la nicio rentabilitate pe termen scurt, dar ceea ce este ingrijorator pentru companie este ca, pana acum, exista foarte putine dovezi ca acest joc urias va functiona .

Horizon Worlds , un joc publicat de Meta, este cel mai aproape ca compania sa creeze un metavers.

Utilizatorii pot accesa diferite medii (cafenele, cluburi de comedie, cluburi de noapte, terenuri de baschet) pentru a se petrece si a juca.

Meta sustine ca are 300.000 de utilizatori lunar, un numar mic in comparatie cu miliardele de oameni de pe Facebook si Instagram.

Si in anumite momente mult mai putini oameni joaca efectiv acest joc.

Utilizatorii se plang de lumi goale si spun ca pur si simplu nu sunt destui oameni pentru a face distractia. Sau, daca sunt oameni, de obicei sunt copii.

Dar cea mai mare critica este ca arata putin slab, mai degraba similara cu grafica Nintendo Wii din 2006 decat cu experienta luxoasa de realitate virtuala pe care a promis-o Zuckerberg.

Meta va aduce Horizon Worlds pe dispozitivele mobile, astfel incat nu veti avea nevoie de un set cu casca de realitate virtuala pentru a le folosi.

Casti Quest

In ceea ce priveste castile de realitate virtuala ale Meta, este greu de vazut cum tehnologia actuala se apropie de viziunea pe care seful companiei si-a exprimat-o.

Meta a vandut peste 20 de milioane de unitati, potrivit unui articol Verge de la inceputul acestui an. Nu este rau, iar castile lor Quest 2 au primit recenzii pozitive.

Dar in cifre, exista multe console de jocuri video care s-au descurcat mai bine.

Sony sustine ca PlayStation 5 a vandut, de exemplu, 40 de milioane de unitati.

Si amintiti-va ca Zuckerberg nu compara succesul cu o consola de jocuri video: el vrea sa revolutioneze modul in care traim, muncim si, asa cum ar spune el, „conectam”.

Pentru a spune clar, realitatea virtuala este inca marginala . Nu este modul in care majoritatea oamenilor joaca si cu siguranta nu este modul in care majoritatea oamenilor aleg sa-si petreaca timpul. Viata reala este incapatanat de atractiva.

In iulie, la un apel cu investitorii, cineva l-a intrebat pe Zuckerberg de ce a cheltuit toti acesti bani. „Ajuta-ne sa intelegem”, au intrebat ei.

Zuckerberg a spus ca a inteles frustrarea, recunoscand: „Nu pot garanta ca voi fi corect pe acest pariu. Cred ca aceasta este directia in care se indreapta lumea”.

Si asa,  vom auzi de la Zuckerberg in timp ce incearca sa insufle viata unui concept care are nevoie disperata de oxigen.

Probabil ca vom auzi mult mai multe despre noul set de casti Meta, Quest 3 , si despre modul in care Horizon Worlds trece pe dispozitivele mobile si desktop (deci nu trebuie sa porti casti pentru a te juca).

Vom auzi, de asemenea, o varietate de anunturi noi legate de inteligenta artificiala.

De asemenea, fara indoiala, vom auzi din nou ca metaversul este un proiect pe termen lung, ca nu am vazut inca metaversul real.

Cu siguranta Zuckerberg inca mai crede in asta, asa cum o exprima prin carnetul de cecuri al lui Meta. In iulie, el a spus ca Reality Labs este de asteptat sa inregistreze pierderi si mai mari anul viitor.

Metaversul, deci, este inca foarte viu in Meta, dar cea mai mare parte a restului lumii tehnologice pare sa fi intors pagina.