Te-ai gandit sa incerci o terapie complementara, cum ar fi meditatia, pentru a ajuta la gestionarea psoriazisului? Nu esti singur. Cercetarile arata ca intre 35 si 51% dintre persoanele cu psoriazis au incercat un tip de terapie alternativa pentru gestionarea psoriazisului.

Exista dovezi stiintifice ca terapiile complementare pot ajuta la ameliorarea simptomelor psoriazisului. Eruptiile apar adesea ca raspuns la stres. Meditatia in special va poate ajuta sa reduceti stresul si sa obtineti o perspectiva mai pozitiva.

Tehnicile de mindfulness pot ajuta, de asemenea, la gestionarea pe termen lung a tensiunii si anxietatii, ceea ce duce la un sentiment general mai mare de calm. Meditatia este o practica usor de inceput, cu videoclipuri cu instructiuni disponibile online.

Psoriazisul este o boala inflamatorie si exista o legatura stabilita intre stres si inflamatie. Meditatia este o modalitate de a invoca raspunsul de relaxare al corpului dvs. Acest lucru ajuta la reducerea reactiei de lupta sau fuga pe care evenimentele stresante tind sa o declanseze.

Ca rezultat, meditatia poate ajuta psoriazisul prin:

  • reducerea frecventei crizelor de psoriazis
  • reducerea severitatii mancarimii psoriazisului
  • imbunatatirea sentimentului de bunastare, astfel incat sa fie mai usor sa faceti fata provocarilor sociale, cum ar fi stigmatul care insoteste adesea psoriazisul
  • reducerea nevoii de a atenua stresul in alte moduri, cum ar fi alimentatia nesanatoasa, astfel incat este mai usor sa urmati o dieta care sprijina gestionarea psoriazisului
  • reducerea simptomelor de anxietate si depresie, pe care multe persoane cu psoriazis le experimenteaza
  • imbunatatirea motivatiei de a continua tratamentul psoriazisului

Psoriazisul este o afectiune pe tot parcursul vietii, in care simptomele pot disparea pentru o perioada lunga de timp si apoi pot reveni. Multi oameni cu psoriazis beneficiaza de practici precum meditatia pe care le pot folosi pentru a-si gestiona starea pe termen lung.

Exista unele date clinice care arata ca meditatia este eficienta in reducerea simptomelor psoriazisului. Multe dintre studii sunt mici, dar demonstreaza rezultate tangibile.

S-a descoperit ca terapiile precum meditatia si acupunctura, precum si schimbarile in dieta si consumul de ulei de peste, curcumina si indigo naturalis au ajutat toate persoanele cu psoriazis.

Unele studii specifice ofera rezultate mai interesante. Un studiu din 1998 a comparat rata de curatare a pielii la persoanele cu psoriazis moderat pana la sever care au ascultat o meditatie ghidata in timp ce urmau un tratament de fototerapie sau fotochimioterapie cu cei care au primit tratamentul singur. Cei care au ascultat meditatia au avut o rata mult mai rapida de curatare a pielii.

Un studiu si mai vechi din 1989 a constatat ca fie meditatia singura, fie o combinatie de meditatie si imagini ghidate a ajutat la obtinerea unei imbunatatiri clinice a simptomelor psoriazisului. Acest studiu a fost mic, implicand doar 18 subiecti in total, dintre care patru au actionat ca un control. Studiul nu a gasit nicio diferenta semnificativa intre grupul care a folosit meditatia singur si cei care au folosit meditatia impreuna cu imagini ghidate.

Acestea fiind spuse, meditatia singura nu poate trata psoriazisul. De asemenea, este important sa respectati planul dvs. de tratament pentru psoriazis.

Meditatia este un efort personal. Alege orice stil de meditatie care functioneaza cel mai bine pentru dvs.

Adesea, cel mai bun loc pentru a incepe este cautarea de exemple online. Exista multi profesori care posteaza meditatii ghidate gratuite. Ascultand aceste meditatii, puteti incepe sa obtineti un sentiment de calm si sa reduceti nivelul de stres. Acest lucru, la randul sau, va poate ajuta sa va faceti calatoria cu psoriazis putin mai usor de gestionat.