Cateva dintre cele mai importante francize vor prezenta productii noi in cursul anului 2023. O vor face intr-un context in care industria cinematografica este mai bine sanatoasa fata de anii precedenti. Desi concurenta cu platformele de streaming video este inca deschisa, aceste filme din 2023 promit sa aduca multi cinefili in cinematografe.

De la John Wick la Mario Bros. Cateva dintre aceste povesti rezoneaza dincolo de marele ecran. Au avut jocuri video, fac parte din diferite ramuri ale industriei divertismentului, la fel ca Creed in cazul sportului, sunt precedate de francize istorice. Acestea sunt filme lansate in 2023 care pastreaza in viata mostenirile culturale relevante.

Marvel Cinematic Universe are un spatiu special: va avea doua productii care sunt anticipate intr-un mod cheie in cadrul francizei. Se poate ca amandoi, la sfarsitul anului, sa concureze printre cei care vor genera cele mai multe venituri. Se stie deja ca, cand vine vorba de box office, supereroii sunt in tendinta astazi.

Iata o selectie a filmelor din 2023 care ne atrag cel mai mult atentia. Intreaga lista de filme lansate in 2023 o gasesti pe platforma MoJoo.

Filme din 2023 la care trebuie sa fii atent

In lista urmatoare sunt de la drame, optiuni pentru copii, pana la altele pline de actiune si tensiune.

Souls in Pain of Inisherin („The Banshees of Inisherin”), ​​de Martin McDonagh

Distributia acestei productii este condusa de Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon si Barry Keoghan. Primii doi au propria lor istorie ca colegi de munca: au titularizat In Bruges , una dintre cele mai celebre lucrari ale lui Martin McDonagh.

Acest film din 2023 spune povestea a doi prieteni, interpretati de Colin Farrell si Brendan Gleesonque, care sunt despartiti din cauza unei decizii. Se intampla brusc, pe neasteptate, modificand rutina pe care o aveau amandoi. Banshees lui Inisherin descrie modul in care sunt intr-un puls constant pentru a se separa, intr-un caz, si pentru a incerca sa salveze relatia, in celalalt.

Ant-Man and the Wasp: Quantumania , probabil cel mai bun film Marvel din 2023

De cand este asteptata aceasta productie, in cadrul Universului Cinematic Marvel? Ant-Man and the Wasp: Quantumania il va prezenta pe Kang Cuceritorul. Este principalul raufacator al urmatoarelor faze ale francizei. Intr-o calatorie de intoarcere pe taramul cuantic, Scott Lang -interpretat de Paul Rudd- se va incrucisa cu antagonistul -interpretat de Jonathan Majors. Ambele personaje vor trebui sa vorbeasca pentru a incerca sa iasa din acea dimensiune. Acesta va fi unul dintre nodurile narative.

Imperiul Luminii, de Sam Mendes

Regizorul prezinta o productie care are cateva tonuri autobiografice. In Imperiul luminii, Sam Mendes descrie cateva experiente traite de Valerie Helene Mendes, care i-a fost mama. Acest film spune povestea lui Hilary, care lucreaza in cinematografele frecventate de locuitorii coastei de sud a Angliei. In timp ce isi face treaba, trebuie sa se confrunte si cu un trecut care o bantuie din cand in cand. 

Creed III, de Michael B. Jordan, un alt film din 2023 pe care nu-l poti rata

Dupa doua reprize in general pozitive, soseste al treilea film din saga Creed. Aceasta poveste urmeaza pe urmele lui Adonis Creed, fiul lui Apollo Creed —interpretat de Carl Weathers, unul dintre cele mai importante personaje din franciza Rocky. Sylvester Stallone, tatal intregului univers din „Armasarul italian” si cheie in primele doua transe, nu face parte din aceasta.

John Wick 4, de Chad Stahelski

Una dintre cele mai importante saga de actiune ale zilelor noastre revine in cinematografe. De la aparitia sa in 2014 cu prima transa, personajul interpretat de Keanu Reeves a devenit o referinta in genul sau si o pictograma pop care face parte din jocurile video sau are replici la scara diferita. John Wick, de data aceasta, cauta sa se razbune pe cei care i-au intors spatele in timpul filmului precedent. Baiatul rau din cartier s-a intors. 

Super Mario Bros: The Movie, de Aaron Horvath si Michael Jelenic

Unul dintre cele mai importante jocuri video din istorie are din nou o adaptare. In ultimii ani, industria cinematografica s-a uitat mai atent la naratiunile care au loc pe diferite console si apoi a evaluat posibilitatea de a le aduce pe marele ecran. In cadrul filmelor in premiera din 2023, acesta poate fi unul dintre cele care genereaza cea mai mare atentie.

Este un personaj care aglomereaza legiuni de adepti din diferite generatii. Super Mario Bros: The Movie va fi lansat pe 6 aprilie 2023 . 

Gardienii Galaxiei: Vol. 3, de James Gunn

O alta transa a Universului Cinematic Marvel in cadrul filmelor in premiera pentru 2023. Este sfarsitul sagai alcatuita din acel grup de personaje. Productia este strabatuta de un aer nostalgic, poate melancolic. Se simte rezultatul unui arc narativ care a captivat localnicii si strainii din cadrul francizei. Teama dintre adepti este ca mai multi dintre Gardienii Galaxiei nu vor supravietui.

Spider-Man: Crossing the Multiverse (Spider-Man: Across the Spider-Verse), de Joaquim Dos Santos

Poate fi cel mai asteptat film de animatie din 2023? Nu este o exagerare sa crezi asa. Spider-Man: a new universe , prima transa, a luat toate premiile posibile dupa premiera sa din 2018. Este una dintre cele mai importante productii din ultimii ani; poate secolul XXI.

Daca in Spider-Man: No Way Home prezenta a trei variante ale lui Peter Parker a fost surprinzatoare, in Spider-Man: Crossing the Multiverse numarul de versiuni va fi si mai mare. Unele, chiar, aratand parti ale personajului care nu au fost adaptate anterior in cinema.

Indiana Jones 5, de James Mangold

Harrison Ford va reveni pentru a-si interpreta personajul iconic, poate cel cu care va fi cel mai mult amintit atunci cand cariera sa in film se va termina. Franciza care si-a lansat primul film in 1981 a supravietuit timp de patruzeci de ani, facandu-si un public in fiecare dintre aceste decenii. 

Elementary, de Peter Sohn, unul dintre cele mult asteptate filme Pixar din 2023

Unul dintre principalele pariuri ale Pixar pentru 2023. In cadrul filmelor in premiera ale anului, Elemental atrage atentia in cadrul optiunilor animate. Exista mai multe probleme care evoca Inside Out , acea productie care a generat atat de multe comentarii pozitive prin explorarea diferitelor emotii umane prin personajele sale.

Elemental va povesti povestea lui Ember si Wade, care formeaza un cuplu care reprezinta doua elemente, apa si focul. In acest fel, se propune un joc simbolic intre cei doi, cu personalitati opuse, dar care, cu timp si grija, au invatat sa se relationeze intre ei si cu comunitatea lor.