Ranile superficiale sunt comune si nu reprezinta un pericol pentru sanatate. Cu toate acestea, ranile minore–juliturile, taieturile superficiale sau zgarieturile–nu trebuie neglijate, ci trebuie ingrijite corespunzator pentru a preveni o infectie. In general, o rana se vindeca in 4-6 saptamani. Totusi, in lipsa ingrijirii unei rani, aceasta poate cauza cicatrici. Bineinteles ca oricine isi doreste ca o rana sa dispara cat mai repede, principalul motiv fiind aspectul estetic. Totusi, desi organismul desfasoara  procese naturale de vindecare, aceste procese pot fi stimulate prin cateva remedii si trucuri eficiente. Iata cum tratezi ranile superficiale si cum grabesti vindecarea acestora:  

Primul-ajutor in tratarea ranilor

Atunci cand te ranesti, este important sa ingrijesti rana imediat prin oprirea sangerarii, curatare, antiseptizare si bandajare. Totusi, trebuie sa stii sa faci diferenta dintre o rana superficiala si una grava. O rana profunda care sangereaza abundent trebuie ingrijita de urgenta la medic si poate necesita copci (cusaturi). Pune compresie pe rana si mergi la spital de urgenta daca:

 • rana este mai adanca de 0,5 cm;
 • zona din jurul plagii a amortit;
 • pierzi mult sange;
 • rana este o muscatura de animal sau om;
 • nu ai primit vaccinul antitetanos in ultimii 5 ani;

Daca ai stabilit ca este vorba doar despre o rana superficiala, urmeaza urmatorii pasi:

 1. Spala-ti mainile cu apa si sapun inainte de a ingriji rana, pentru a scadea riscul de infectie. 
 2. Opreste sangerarea prin compresie cu ajutorul unui material textil curat sau al unui pansament steril.
 3. Spala rana cu apa curata. Lasa jetul de apa sa curga 5 minute pe rana. Curata pielea din jurul ranii cu apa si sapun, dar nu aplica sapun pe rana. 
 4. Verifica rana pentru a depista corpii straini si, daca acestia exista, extrage-i cu o penseta. Dezinfecteaza penseta cu alcool inainte de utilizare!
 5. Aplica un unguent cu antibiotic pentru rani sau vaselina cosmetica.
 6. Aplica un bandaj – pansament/comprese sterile/plasture. Acesta trebuie schimbat cel putin o data pe zi. 

Trucuri pentru o vindecare mai rapida

Pentru a grabi vindecarea unei rani, poti utiliza o serie de trucuri si remedii:

 1. Substante farmacologice

Poti opta pentru medicamente pentru rani, cum ar fi betadina sau unguentul cu antibiotic. Ambele previn infectarea ranii si favorizeaza procesele de vindecare. Betadina este utilizata de obicei inainte si dupa interventiile chirurgicale si grabeste cicatrizarea.

 1. Vaselina cosmetica

Vaselina cosmetica (petroleum jelly) poate fi aplicata in strat subtire pe rana. Aceasta previne mancarimile si formarea crustei. Ranile se vindeca mai greu atunci cand se formeaza crusta. 

 1. Aloe vera

Aloe vera contine glucomannan, substanta naturala care favorizeaza regenerarea celulara si productia de colagen. In numeroase trialuri clinice, gelul de aloe s-a dovedit eficient in vindecarea ranilor, ulceratiilor, crapaturilor pielii si arsurilor. (1) 

 1. Miere

Datorita proprietatilor sale antibacteriene si antiinflamatoare, mierea este considerata un remediu traditional pentru vindecarea ranilor. Conform unui review sistematic din 2016, realizat de Pereira et al., mierea a ajutat la imbunatatirea ratei de vindecare a ranilor la animale, dar a redus si formarea cicatricilor si a inhibat cresterea bacteriana. In plus, mierea s-a dovedit utila si pentru stimularea keratinocitelor umane in vitro, celule esentiale pentru regenerarea pielii. (2)

 1. Ulei de cocos

Datorita acizilor grasi din uleiul de cocos (monolaurina), uleiul de cocos are proprietati antibacteriene. Intr-un studiu din 2010, efectuat pe sobolani, ranile rozatoarelor tratate cu ulei de cocos s-au vindecat mai rapid in comparatie cu ale celor la care nu s-a folosit uleiul. (3)

 1. Usturoi 

Usturoiul are proprietati antibacteriene si antiinflamatoare, datorita alicinei din compozitie. Usturoiul si-a dovedit eficienta clinica in tratarea ranilor, conform unui review sistematic din 2020. (4)

 1. Turmeric 

Si pasta de turmeric (turmeric+apa) ar fi eficienta pentru grabirea vindecarii ranilor. Se pare ca aceasta ar creste productia de colagen si fibroblasti si ar favoriza astfel regenerarea mai rapida a ranilor superficiale. (5) Aceste efecte se datoreaza continutului de curcumina, substanta activa din turmeric. Pasta se aplica pe rana si se bandajeaza cu un pansament curat.

Asadar, trateaza-ti ranile superficiale in mod corespunzator pentru a grabi vindecarea lor. Adreseaza-te medicului daca observi semne de infectie (inflamatie, roseata, durere, puroi). 

Bibliografie:

 1. Hekmatpou, Davood et al. “The Effect of Aloe Vera Clinical Trials on Prevention and Healing of Skin Wound: A Systematic Review.” Iranian journal of medical sciences vol. 44,1 (2019): 1-9.
 2. Pereira, Rúben F, and Paulo J Bártolo. “Traditional Therapies for Skin Wound Healing.” Advances in wound care vol. 5,5 (2016): 208-229. doi:10.1089/wound.2013.0506
 3. Nevin, K G, and T Rajamohan. “Effect of topical application of virgin coconut oil on skin components and antioxidant status during dermal wound healing in young rats.” Skin pharmacology and physiology vol. 23,6 (2010): 290-7. doi:10.1159/000313516
 4. Ansary, Johura et al. “Potential Health Benefit of Garlic Based on Human Intervention Studies: A Brief Overview.” Antioxidants (Basel, Switzerland) vol. 9,7 619. 15 Jul. 2020, doi:10.3390/antiox9070619
 5. Vollono, Laura et al. “Potential of Curcumin in Skin Disorders.” Nutrients vol. 11,9 2169. 10 Sep. 2019, doi:10.3390/nu11092169