Minimalism, da, dar cald si sinuos, primitor. Acest stil este din nou un trend deco in 2022 , reimaginat prin materiale naturale, tonuri neutre, dar nu absolute, si curbe care il fac mai atragator ca niciodata.

Designerul de interior franco-israelian, este unul dintre marii exponenti ai acestei noi tendinte, deoarece foloseste materiale brute, texturate si tonuri pamantesti si naturale in proiectele sale armonice si sofisticate, jucandu-se cu reliefuri neregulate si cu simtul tactil. Mesele, scaunele, paturile sau aplicele sale rafinate se adauga din art deco si filozofia wabi-sabi, integrandu-se perfect in spatiile imbracate doar cu esentialul.

„Minimalismul cald inseamna purificarea frumusetii scapand de superfluu. Odata cu criza prin care trece planeta astazi, oamenii cauta din ce in ce mai mult locuri in care sa se simta bine, atat moale, cat si calde, reconfortante si senine”.

Materialele naturale, cheia succesului

„Cred ca totul tine de materii prime! Folositi materiale naturale pe care doriti sa le atingeti si care se imbunatatesc cu timpul, in culori moi si calde: mobilier din lemn masiv, covoare tesute texturate sau perdele de in care adauga moliciune. Toate acestea, amestecate cu mai mult. obiecte artizanale si unice care spun o poveste”.

„Formele rotunjite si sinuoase vor fi, de asemenea, o tendinta super”. „Aduc dinamism si creeaza medii primitoare. Alegerea pieselor vintage din anii 60 si 70 va fi un succes. Cele concepute de Pierre Paulin, Oliver Mourgue sau Jan Ekselius se potrivesc perfect in acest stil”.

Axel Vervoordt

La randul sau, considera interioarele lui Axel Vervoordt, extraordinar de inspirate. Belgianul, decorator si dealer de arta, si chiar pe buzele vedetelor de cand a decorat casa lui Kim Kardashian, a revolutionat designul interior cu spatiile sale minimale si in acelasi timp mistice, pline de piese cu patina, opere de arta, pereti aspri si orientali. 

L-a descris drept poet: „Regulile lui sunt mai mult sau mai putin simple. Evitati adjectivele duble, cautati rima subtila si evitati evidentul, construiti imagini ale esentei, respingeti superfluul. Evocare, niciodata provocare; retinere, sugestie, austeritatea, precizia, tacerile si contrastele lor. Simetria si asimetria ei”.

Apropo: unul dintre cele mai recente editoriale ale Zara Home, Interiors with a soul, a fost fotografiat in refugiul belgian al maestrului mester Eddy Dankers, cunoscut la nivel international pentru picturile si peretii sai impregnati cu patina timpului si colaborator obisnuit cu Axel Vervoordt. Casa lui este minimalista si moderna si, in acelasi timp, da senzatia de a fi un spatiu trait, de parca ar fi fost acolo dintotdeauna.

Conacul lui Kanye West si Kim Kardashian, este opera minimalistului Axel Vervoordt.

JACKIE NICKERSON

Un alt maestru a carui munca trebuie analizata pentru a pastra cheile acestei tendinte este Vincent Van Duysen. Despre opera sa, respectatul Pierre Yovanovitch spune: „Ii admir capacitatea de a sintetiza chiar si pe cei mai rafinati fara a-si pierde sufletul, este o calitate admirabila pe care o poseda. Are acel mod direct de a ajunge la inima a ceea ce este cu adevarat important, facandu-si munca sa straluceasca in toate directiile, fara a fi nevoie de distrageri decorative.”

La randul sau, insusi Van Duysen declara: „ „Sunt influentat de arhitectura vernaculara, culturile tribale, minimalism, trairea cu mai putin, adevarul, primordial. Ma straduiesc pentru arhitectura elementara. Imi place sa ma raportez la natura umana, stau departe. din siluete si tonuri coplesitoare si sa ma cufund in puritatea formelor”.

Cassie James-Herrick, directorul CJH Studio – autori ai celor mai armonioase case din Australia – este unul dintre noile talente ale acestui stil. Reteta lui de succes: „O casa ar trebui sa fie un loc de evadare din stilul nostru de viata aglomerat, de aceea cautam senzatiile de holism, caldura, calm si apartenenta. Ingredientele noastre sunt o paleta consistenta, un design moderat si o repetare a elementelor cheie. De asemenea, creati un spatiu de stocare inteligent pentru a ascunde dezordinea si a va elibera mintea”.