Folosind iluminatul difuz si lampadarele cu nuante umbrite, orientate in mod corect si evidentiind punctele potrivite, camera va parea mai spatioasa si mai luminoasa. In acest articol va propunem opt sfaturi de iluminat foarte simple pentru a ilumina sufrageria de acasa  si a spori senzatia de spatiu in camera de zi a casei folosind luminile potrivite.

1. Folositi surse de lumina difuza

Cea mai potrivita in sufragerie este iluminarea indirecta si puternica, care impiedica aparitia colturilor intunecate si a zonelor de umbra si care sunt cauza ca spatiile sa para mai mici decat sunt.

Se recomanda utilizarea surselor de lumina difuza ca baza pentru iluminatul general. Aveti grija sa nu obstructionati trecerea luminii naturale cu mobilier voluminos sau draperii opace!

2. Combinati iluminatul de deasupra capului si iluminatul perimetral

Intr-o sufragerie stramta, este mai bine sa te descurci fara plafoniera clasica – ofera lumina deasupra capului si va lasa colturile in umbra. Este mai bine sa optati pentru iluminatul perimetral pe baza de becuri calde sau tuburi fluorescente care scalda peretii in lumina si fac incaperea mai lata.

Iar daca nu vrei sa te lipsesti de efectul ornamental al unei lampi cu suspendare, sfatul este sa combinati iluminatul perimetral in mulura de tavan si un abajur umbrit ca in spatiul din fotografie.

3. Dirijati lumina spre mobilier si pereti

Desi o incapere bine luminata pare mai mare, efectul este invers intr-o incapere supraluminata: prea multa lumina va compromite senzatia de profunzime. Trebuie sa fugim de lumina reflectoarelor prea puternice si directe. Este mai bine sa optezi pentru altele cu fascicul deschis si lumina difuza pe care le poti indrepta catre pereti sau piese de mobilier.

4. Combinati sursele de lumina

Incadrarea zonelor de utilizare in camera de zi este o idee buna. Cum? Combinand surse de lumina generale cu altele mai concentrate si ambientale.

Lampile de podea cu abajururi umbrite sunt ideale pentru a crea colturi confortabile in zona de zi, in timp ce lampile de masa cu nuante opace si un fascicul de lumina ingust vor accentua un colt de studiu, o opera de arta sau un raft. Este vorba despre crearea unor volume care sa energizeze camera pentru a o face sa para mai mare.

5. Inmultiti punctele de lumina

Cu cat sunt amplasate mai multe corpuri de iluminat intr-un mediu, cu atat acesta va fi mai bogat. Acestea trebuie asezate astfel incat sa acopere intreg spatiul uniform, fara umbre sau stralucire.

Lampile de perete sunt o solutie excelenta in zonele de locuit: pot fi amplasate pe pereti si pot fi scaldate in lumina pentru a da spatiului spatiului.

6. Creati profunzime cu benzi de led

Benzile led pot fi amplasate pe plinte, pe cornise sau sub mobilier. Ele dau o senzatie de profunzime intr-o camera deoarece conduc ochiul de-a lungul peretelui si delimiteaza perimetrul. In plus, se adapteaza oricarei situatii deoarece intensitatea lor poate fi reglata in functie de moment.

7. Ofera o lovitura de teatru prin elementele de iluminat ale mobilierului

Iluminand mobilierul se creeaza puncte de interes si se realizeaza o senzatie de miscare in sufragerie, extinzandu-l vizual.

Asezati puncte de lumina in vitrine, biblioteci si rafturi; sau iluminatul perimetral pe o piesa de mobilier, o masa sau pe televizor, este cel mai simplu mod de a o face. ochi! Elementele prea mari nu trebuie iluminate deoarece pot satura spatiul disponibil.

8. Alege tonuri deschise in living

Exista resurse de styling pentru a extinde spatiul folosind iluminarea. Alege culori deschise si unificate pentru living, precum si suprafete luminoase in acoperiri si mobilier.