Sarcina este o revolutie pentru corpul femeii. Pe parcursul celor noua luni de sarcina, organismul se adapteaza cu diferite schimbari, dintre care multe nu sunt evidente pentru un observator extern.

Sarcina genereaza multe schimbari in corpul femeii; transformari pe care le putem clasifica in vizibile si invizibile. In ambele cazuri, este vorba despre adaptari ale organismului pentru a garanta dezvoltarea normala a fatului .

Corpul feminin se pregateste si pentru nastere si lactatie. De asemenea, atitudinile si comportamentele femeilor. Totul este activat pentru sosirea copilului, pentru a-l putea hrani si proteja.

Dar, ce schimbari invizibile apar in corpul femeii in timpul sarcinii? Sunt transformari care nu pot fi identificate, dar care joaca un rol foarte important in finalizarea cu succes a sarcinii.

Schimbarile invizibile in timpul sarcinii: hormonii

Nu dureaza mult pana cand majoritatea femeilor insarcinate isi dau seama ca hormonii „urmeaza propriul curs”. Modificarile hormonale incep devreme si se datoreaza placentei care secreta hormoni in fluxul sanguin al mamei.

Un exemplu este secretia hormonului gonadotropina corionica umana (hCG) la inceputul sarcinii. Acest hormon poate explica greata pe care multi oameni o experimenteaza in primele doua sau trei luni. Ele sunt de obicei primul simptom al sarcinii si apar cu mult inainte de aparitia unor modificari vizibile in organism.

Testele de sarcina se bazeaza pe acest hormon, care se gaseste in sange si urina la cateva zile dupa conceptie.

Hormonii afecteaza aproape fiecare organ din organism si astfel placenta controleaza in mare masura ceea ce se intampla in corpul mamei in timpul sarcinii.

In plus, in timpul sarcinii sunt secretate cantitati mari de hormoni progesteron si estrogen, care au efecte asupra organelor si tesuturilor care cresc sau se adapteaza, cum ar fi uterul, sanii si vasele de sange. Scopul sau este de a ajuta corpul unei femei sa se pregateasca pentru a avea un copil. De fapt, exista o singura data cand corpul nostru produce cantitati la fel de mari din acesti hormoni: pubertatea.

Cativa litri de sange in plus

Dupa cateva saptamani de sarcina, apar modificari ale sistemului cardiovascular. Volumul de sange al unei femei creste si aproximativ un sfert din acesta se scurge prin uterul in crestere catre placenta. Acolo, oxigenul si substantele nutritive sunt schimbate de la mama la fat, ceea ce este absolut crucial pentru ca fatul sa creasca si sa se dezvolte normal.

Prin urmare, inima trebuie sa pompeze putin mai tare si mai repede, motiv pentru care multi simt o crestere a pulsului in timpul sarcinii. Deoarece aportul de sange prin vasele uterului creste de aproximativ zece ori spre sfarsitul sarcinii, vasele de sange trebuie sa se extinda si sa se adapteze, ceea ce se numeste remodelare.

Lipsa remodelarii poate fi observata in complicatiile sarcinii, cum ar fi preeclampsia si esecul in crestere in greutate la fat.

Este afectat tractul gastrointestinal

Tractul gastrointestinal este captusit cu un strat de muschi care este afectat si in timpul sarcinii. Sfincterul dintre esofag si stomac se slabeste putin si faciliteaza trecerea continutului de acid din stomac in esofag.

Acest lucru provoaca regurgitare acida, care este frecventa mai ales spre sfarsitul sarcinii. Miscarile intestinale lente si constipatia sunt, de asemenea, frecvente.

Femeile insarcinate respira (si gafaie) mai adanc decat in ​​mod normal

Sarcina, cu un fat si placenta in crestere, produce multa caldura si dioxid de carbon rezidual de care femeia trebuie sa scape. Una dintre multele schimbari inteligente din aceasta etapa este ca femeia expira putin mai adanc cu fiecare respiratie spre sfarsitul sarcinii.

Hormonii secretati de placenta contribuie la acest lucru (progesteron), deoarece centrul de respiratie al creierului unei femei reactioneaza la un nivel usor mai scazut decat normal de dioxid de carbon. Acest lucru o ajuta sa ventileze bine atat caldura suplimentara, cat si gazele reziduale si astfel o protejeaza pe ea si pe fat de daunele sanatatii.

Adaptari inteligente pentru dezvoltarea fatului

O schimbare importanta este ca femeia dezvolta singura rezistenta la absorbtia zaharului si metabolismul ei alterat ajuta la prioritizarea aprovizionarii cu zahar a fatului, astfel incat acesta sa creasca bine. Astfel, femeia va dori sa foloseasca si alti nutrienti, precum grasimile, intr-o masura mai mare.

Colesterolul creste cu aproximativ 50%, in timp ce trigliceridele pot creste cu pana la 200-300%. Acest lucru se datoreaza faptului ca colesterolul este inclus ca o componenta de baza pentru cresterea atat a placentei, cat si a fatului.

Cresterea lipidelor este o adaptare normala pentru ca placenta si fatul sa se dezvolte normal , in parte pentru ca fatul a primit mult zahar pe care femeia insasi il foloseste atunci cand nu este insarcinata.

Pe langa modificarile fizice, la femeia insarcinata apar si modificari psihologice.

Placenta conduce

In timpul sarcinii, organismul acumuleaza mai multa apa decat ar face altfel. In plus, lichidul este excretat din vasele de sange in tesut. Acest lichid se numeste edem si se acumuleaza in mod normal la nivelul picioarelor, mai ales noaptea si tot mai mult in timpul sarcinii.

Edemul este cel mai adesea vazut ca parte a modificarilor normale ale sarcinii, dar o dezvoltare rapida a edemului pronuntat poate fi identificata in intoxicatia de sarcina.