Anii ’70 vor fi mereu amintiti nu numai ca au insemnat un deceniu plin de schimbari politice si sociale, dar sunt, de asemenea, foarte marcati de cultura si, mai ales, de moda si estetica pe care le vom analiza acum. Moda „retro” este o tendinta si nu doar pentru ca influenteaza toata moda anilor ’80, ci si datorita propunerilor si stilului anilor ’70, pe care vi-l aratam acum, adaugand si machiajul si coafurile din acea vreme.

Moda nu mai era corsetata asa cum fusese pana in prima jumatate a secolului XX. Femeile isi incep eliberarea si acest lucru trece initial prin „aspecte” si propuneri mai riscante. In prezent, moda care este considerata „normala”, dar care, la vremea respectiva, a iesit in evidenta printre normele stabilite sau ceea ce era obisnuit pentru o femeie.

In aceasta toamna urmatoare, vom reveni in timp, ne vom intoarce in anii ’70 ! Principala tendinta a acestui sezon se bazeaza pe anii saptezeci: stilul hippy cu un boho mix , unde denim devine principala vedeta.

Imbracaminte cu toc, imbracaminte flamanta sau florala si pantaloni evazati au fost o moda, iar anul acesta se intorc ca un clasic vestimentar.

Cu toate acestea, daca vreo imbracaminte va iesi in evidenta, mai presus de toate, este vorba de fundul clopotului. Fie ca costum, rochii etc. Acesta, fara indoiala, va fi protagonistul acestui nou sezon.

Urmatoarea moda isi concentreaza inspiratia pe designuri si culori din natura, oferindu-i o nota casual si relaxata. Jungle si imprimeuri tropicale multiflorale, si culorile stralucitoare sunt perfecte in rochii, camasi si fuste. Sunt usor de combinat si merg atat ziua cat si noaptea.

Modelele vor fi simple si in croieli drepte, liniile moi din bluze si culorile neutre din blazer sau pantaloni vor fi stilul perfect. Ele dau un aer sofisticat si natural, ceea ce caracterizeaza acest sezon.

Moda anilor ’70 s-a caracterizat printr-un spirit liber marcat, care a inceput in anii 60 odata cu miscarea hippie, dar confort si haine colorate, amuzante si originale.

Pantalonii evazati, fustele, platformele sau imprimeurile diverse sunt icoane vestimentare din aceasta epoca. Influenta rock and roll-ului si a celor mai recunoscute vedete ale sale patrund in cele mai populare tendinte, precum si pe cea a unor programe de televiziune, cum ar fi seria lui Los Angeles, a carei coafuri vor fi imitate pe scara larga. Se incearca si imitarea aspectului afro, cu triumful permelor.

Experimentezi practic tot felul de materiale si culori, folosind o mare varietate de tesaturi, de la paiete la modele etnice.

Tendinta hippie aduce imbracaminte etnica, jachete Nehru, tunici si bluze orientale si africane, kaftane, kimono, jalabiya si alte stiluri orientale, fie arabe, hinduse sau africane. Genti crosetate si bikini din insulele grecesti, saluri spaniole, poncho-uri din America de Sud, fuste in stil taranesc, veste tibetane si chinezesti, batiste, ornamente si accesorii din indienii americani, bratari, coliere, bijuterii din toata lumea ne duc in interculturalitatea care ne apropie de globalizare.

Moda anilor ’70 este o reflectare a schimbarilor si, desigur, a influentelor ultimelor tendinte care au avut legatura cu arta, estetica, muzica si trezirea libertatii pentru toata lumea si in special pentru femei, dand loc unor concepte precum cea a psihedeliei si desigur la o reinventie a stilului „hippie”.

Toate aceste concepte au fost suficient de decisive pentru a marca moda anilor 70 si, de fapt, se intoarce acum mai puternic ca niciodata pentru articolele vestimentare pe care le vom purta in viitorul sezon.

In ceea ce priveste designerii si firmele, anii 70 sunt deceniul Versace, Vivienne Westwood, Valentino, Armani sau Balenciaga.