Sunt multe intrebari care pot aparea atunci cand decideti sa efectuati o operatie de chirurgie estetica, de aceea este intotdeauna important sa va puneti pe maini bune, dar exista si un numar destul de mare de cele care se refera la cele ce urmeaza.

Cat dureaza perioada de recuperare sau de odihna? Cand vei putea reveni la viata normala? Si, daca de obicei faci sport, cand te vei intoarce la antrenamentul obisnuit?Desigur, totul depinde de tipul de protocol care a fost efectuat, de zona corpului care este afectata si chiar de caracteristicile specifice fiecarei persoane, dar se pot stabili linii directoare in termeni generali pentru a sti la ce sa ne asteptam dupa procedura, mai ales in cazurile in care practica sportiva ar putea fi mai implicata, cum ar fi marirea sanilor sau implanturile fesiere . Desi expertul care efectueaza interventia chirurgicala va informa pacientul despre recuperarea in cazul sau particular.

Care este timpul de odihna recomandat dupa operatia estetica?

In primul rand, trebuie sa fim clari ca timpul de odihna nu este acelasi cu timpul necesar pentru a putea face sport in mod normal. In ambele cazuri, aceasta va depinde in mare masura de tipul de interventie chirurgicala care a fost efectuata, timpii de recuperare mai scurti fiind cei in care se foloseste tehnica de lipofilling (cu grasime proprie) a sanului sau a feselor, de exemplu, odihna va fi de 3. pana la 5 zile pentru a reveni la activitatile zilnice.

Dimpotriva, timpii se prelungesc in operatiile cu implanturi: „In operatiile de marire a sanilor nu trebuie sa conducem pana nu au trecut aproximativ 12 zile, trebuie sa evitam eforturile bratelor in prima luna. De atunci, poti incepe sa faci exercitii progresiv, incetul cu incetul”, indica expertul. In cazul feselor, puteti incepe sa duceti o viata normala din primele doua saptamani de la operatie, timp in care specialistul recomanda „sa evitati sa urcati scarile sau sa faceti-o cu atentie daca este esential”, dar nu recomanda refacerea practicii sportive pana sus. la 8 sau 10 saptamani.

Ce se intampla daca timpii de odihna nu sunt respectati?

„Sporturile timpurii in ambele cazuri, fesele sau sanii, pot afecta pozitia finala a implantului determinandu-l sa se miste mai mult decat se doreste”. Acest lucru se datoreaza faptului ca „este important sa se formeze o capsula, o infasurare in jurul implantului care sa ii faca pozitia mai stabila. Mobilizarea precoce afecteaza pozitia finala, deci rezultatul este mai putin satisfacator”.

Cum sa revii la sport dupa marirea sanilor?

Cu exceptia cazurilor de lipofilling , in care poate reveni la normal dupa prima saptamana-, dupa operatia la san putem incepe sa incorporam activitati cu impact redus in rutina noastra dupa prima luna , in timp ce sa reveniti complet la sportul obisnuit, timpul recomandat in aceasta zona a corpului este de doua luni. In cresterile facute cu proteze, indica faptul ca este relevanta si suprafata folosita, ceea ce va influenta viteza de vindecare si tipul de exercitiu pe care il putem incepe. „In general, protezele de suprafata netede sau nanotexturate prezinta o toleranta mai buna la efort decat cele texturate.”, clarifica el. Amintindu-si mereu ca fiecare caz este diferit, aceasta este evolutia pe care o sfatuieste in termeni generali:

  • Dupa prima luna… Putem spune pacientului sa inceapa sa faca exercitii pentru partea inferioara a corpului. De asemenea exercitii abdominale foarte controlate, precum si unele exercitii pentru brate, umeri si spate, de asemenea foarte controlate si fara aplicarea greutatii (nici cu elemente precum gantere, nici cu corpul in sine). Este important sa incepeti cu cateva repetari si sa cresteti treptat pe masura ce zilele trec.
  • Dupa a doua luna… Putem incepe sa lucram cu greutatea propriului nostru corp, de exemplu, cu flotari, cu un ritm lin. De asemenea, putem relua inotul, pilatesul, yoga si ciclismul.
  • Dupa a treia luna… Va puteti intoarce la activitatea sportiva obisnuita, atat in ​​sala, cat si daca faceti sport precum tenis, calarie, baschet, dans, box…

Cum sa revii la sport dupa o marire a feselor?

In cazul feselor, expertul arata ca, la fel ca si in cazul toracelui, daca interventia chirurgicala a fost efectuata cu tehnica lipofilling , este nevoie de doar o saptamana pentru a relua activitatea normala. In cazul unei proteze, recomandarea este sa asteptati aproximativ trei luni pentru a desfasura activitati cu impact redus si pentru a face sport la o intensitate normala, desi puteti incepe mai devreme sa lucrati la partea superioara a corpului. Dar un avertisment este ca „ daca pacientul efectueaza sporturi de mare impact, cum ar fi calaria sau crossfit , va fi necesar sa se evalueze cazul inainte de a efectua marirea cu o proteza., pentru ca sunt discipline care pot altera rezultatul interventiei chirurgicale”. In toate celelalte cazuri, iata sfaturile lor:

  • Dupa patru saptamani… Puteti incepe cu exercitii pentru partea superioara a corpului, folosind propria greutate corporala. Nu trebuie sa facem nicio miscare care implica sarituri sau exercitii abdominale.
  • Intre prima si a doua luna… De asemenea, puteti relua bicicleta eliptica foarte usor si in perioade scurte de timp, dar nu va recomandam sa mergeti cu bicicleta.
  • Dupa trei luni… Putem relua restul activitatilor noastre sportive obisnuite (tenis, paddle tenis, alergare , arte martiale, ciclism, fotbal, baschet, inot), intotdeauna putin cate putin si fara a purta o greutate suplimentara la inceput.

Ce masuri de precautie trebuie luate atunci cand faceti sport?

Pe langa respectarea cronologiei stipulate –pe care specialistul care a efectuat interventia chirurgicala o va prescrie in fiecare caz–, atunci cand practica sport, este importanta purtariea imbracamintei sportive adecvate. Pentru marirea sanilor, acesta indica faptul ca „ar trebui sa poarte sutiene sport de mare impact , care minimizeaza miscarea implanturilor in raport cu sanul insusi si miscarile sanului in timp ce tesutul se recupereaza si se vindeca”. Acelasi lucru este valabil si pentru implanturile fesiere: „ Ar trebui sa se foloseasca plasa care exercita o oarecare compresie si ridica putin masa feselor . In general, acest tip de imbracaminte ar trebui folosit intotdeauna, nu doar in perioada postoperatorie initiala”, subliniaza el.

In ceea ce priveste alte masuri de precautie, medicul avertizeaza ca trebuie sa fim deosebit de atenti „daca sanul devine inflamat , apare dureri in zonele musculare sau in zona inferioara a toracelui ; si, de asemenea, daca observam ca proteza tinde sa se deplaseze lateral ”. Daca se intampla acest lucru, exercitiul trebuie oprit si amanat. De asemenea, retineti ca „timpii de recuperare pot varia in functie de anatomia fiecarui pacient. Uneori sunt prelungite pentru a garanta o pozitionare finala corecta a implantului”.

Cand te poti intoarce la sport dupa o abdominoplasma?

Dupa cum a explicat specialistul de la Clinica FEMM, abdominoplastia – operatia de reparare abdominala, care se efectueaza de obicei dupa sarcina sau la persoanele cu sechele de obezitate – este un alt tip de procedura care necesita o ingrijire speciala la revenirea la activitatea fizica. „Aceasta reparatie musculara are nevoie de aproximativ trei luni pentru a relua o activitate fizica total normala , chiar daca un ombilical sau un alt tip de hernie a trebuit sa fie reparat. Acest repaus ii permite sa se vindece puternic si sa previna recidivele in cazuri precum diastaza recta”.

Sportul influenteaza si operatiile faciale?

Ne-am putea gandi ca dupa orice tip de operatie faciala, poate ca ar fi posibila revenirea la activitatea normala mai rapid, intrucat in ​​sala de sport fata nu este direct implicata in exercitii, ci dimpotriva. In acest caz, expertul recomanda sa asteptati o luna inainte de a efectua exercitii intense , deoarece „este o zona foarte vasculara a corpului, unde o crestere a tensiunii arteriale cauzata de efort ar putea provoca sangerari. Prin urmare, trebuie sa pastram odihna adecvata pentru ca vindecarea sa se consolideze”.

Pe termen lung, ar trebui sa se continue tonifierea?

Ne intrebam daca este necesara vreo intretinere, de exemplu, efectuarea antrenamentelor concentrate pe fesieri dupa operatia de augmentare, odata recuperata complet. Raspunsul este negativ, pentru ca, dupa cum subliniaza specialistul, „chirurgia cu implant fesier isi propune sa dea o forma mai buna feselor la fel ca atunci cand se face exercitii pentru aceasta zona. Prin urmare, nevoia de a imbunatati aceasta zona scade drastic ”. De fapt, se intampla invers, nu este indicat sa depasesti dezvoltarea muschiului la purtarea unui implant: „Nu este indicat sa faci exercitii de forta extrema, pentru a evita mobilizarea implanturilor, de aceea recomandam sa faci multe repetari . cu greutate micain exercitiile care vizeaza tonifierea acestei zone, dar fara a depasi ea”.

In concluzie, orice exercitiu efectuat intr-o zona in care a fost plasat un implant nu trebuie axat pe incurajarea acestuia sa continue sa creasca sau sa castige masa musculara, ci mai degraba „rezultatul tonificarii muschilor dintr-o zona in care au fost plasate implanturi este de a-si recupera. functioneaza, le creste putin volumul si, in orice caz, le mentine functia. Dar trebuie sa evitam sa facem din acesta un exercitiu intens; mai bine moderat si cu greutate mica.