“Trucuri pentru a fi seducatoare”, „ce inseamna sa fii seducatoare”, „3 pasi catre un „tu” mai seducator”, „cum devii si cum te mentii seducatoare”, „poti fi seducatoare la orice varsta” sunt titlurile unora dintre cele mai citite articole cu si despre femei.

Nu intamplator! Nu vrem neaparat sa fim frumoase cat vrem sa fim seducatoare, nu vrem neaparat sa fim perfecte in fata celui pe care ni-l dorim, cat vrem sa fim interesante, sa provocam fiorul dorintei si  sa starnim admiratia, sa incitam nebunia pasiunii…

Tanjim dupa respect, dupa priviri care sa ne plaseze in clasa celor dupa care barbatii nu intorc privirea ci dupa care intorc gandurile. Pentru ca a fi cochete ne ajuta sa invingem timpul si sa oprim pierderea printre degete a feminitatii.

Dorinta de a fi seducatoare incepe din ziua in care afirmatia paterna „Esti foarte frumoasa” ofera neconditionat puterea de a placea, si se dezvolta in timp, cand colegul de la gradinita spune, fara prea mari analize estetice, „Ce rochita draguta ai”, ca apoi, timpul sa ne ridice standardele.

Acum ceva vreme, am trecut pe langa o bunicuta cu parul alb, dar simpatica foc. Era tinuta de mana de sotul ei care, la un moment dat, ii sopteste: „Ce bine ti se potrivesc cerceii”. Atunci, cand am furat pe sub coada ochiului sclipirea din ochii bunicutei, mi-am dat seama ca a fi seducatoare nu se masoara in ani.

Doar ca, in timp, devine din ce in ce mai dificil sa pastrezi seductia ca pe un stil de viata sau, mai degraba, sa o transformi in ceea ce iti defineste personalitatea.

Din pacate, sentimentul de a fi seducatoare nu poate fi de sine statator, adica nu poate supravietui fara un alt “eu” care sa ii dea viata. El traieste si se conserva numai prin ochii celor din jurul nostru, cu precadere a barbatilor din viata noastra.

„Singuratatea face ca orice frumusete sa-si piarda stralucirea si sa se stinga in intuneric”.

Doar ca pe oameni nu ii defineste neaparat statornicia, ci permanenta dorinta de nou, de altfel. Tocmai de aceea oamenii ajung sa nu mai iubeasca, ajung sa paraseasca sau sa insele.

Ceea ce azi unui barbat i se pare extrem de fermecator, peste ani i se poate parea plictisitor, banal, in van.

Trebuie sa te simti stimulat. Desi, desigur, vei avea preferintele tale. In primul rand, trebuie sa stim ca una dintre barierele care ne impiedica sa exprimam cine suntem, in mod natural, este sentimentul de „examinare” pe care il simtim in fata unei persoane care ne atrage.

Atunci, femeile se confrunta cu una dintre cele mai mari temeri ale lor – teama de a nu mai fi seducatoare, dincolo de eforturile lor sustinute. Teama de a fi neputincioase in fata neplacerii celuilalt, frica de a ramane fara speranta de a iubi sau de a fi iubite. Frica de a sta fata in fata cu timpul si de a nu-l mai putea ucide prin puterea ademenerii.

Ele pot ramane pentru pana la sfarsit frumoase, dar niciodata nu vor avea garantia ca nu isi vor pierd capacitatea de a seduce chiar barbatul pe care l-au vrajit candva. Fara nicio vina!