Restabilirea stimei de sine deteriorate devine uneori foarte dificila. Respectul de sine, pe de alta parte, este poate mai usor de cultivat, deoarece are de-a face cu modele rationale de comportament fata de noi insine.

Stima de sine este populara, dar respectul de sine este mai putin. Pe de alta parte, desi uneori pare ca unul si celalalt merg mana in mana, nu este intotdeauna cazul: in timp ce stima de sine implica aspecte constiente si inconstiente, respectul de sine este practic rational .

Uneori este mai important sa stabilim standarde de respect de sine, chiar daca nu ne simtim in intregime confortabil cu noi insine. Cu alte cuvinte, s-ar putea sa nu ne apreciem pe noi insine atat de mult pe cat ar trebui, dar asta nu inseamna ca nu ne putem apropia de regulile de respect de sine pentru a ne proteja si a evita capcanele stimei de sine scazute.

Cuvantul respect  provine din latinescul „respectus”, care inseamna „atentie si consideratie” . Respectul de sine, asadar, are de-a face cu a fi atenti la noi insine si a ne oferi un tratament amabil si demn. Daca nu ne putem iubi foarte mult, in orice caz putem invata sa ne respectam.

Intotdeauna este mai valoros sa ai respectul decat admiratia oamenilor ”.

Stima si respectul de sine

Cu totii am intalnit pe cineva care nu ne place foarte mult, dar pe care il respectam . Poate din cauza varstei, a cunostintelor, a demnitatii sau a oricarui alt factor, adevarul este ca tinem cont de opiniile si dorintele lor si, de asemenea, o tratam cu consideratie.

Daca putem face asta cu altii, de ce nu putem face asta cu noi insine? Din copilarie suntem invatati ca trebuie sa-i respectam pe ceilalti. Aproape toti am primit o pedeapsa sau o sanctiune pentru ca nu actionam cu respectul meritat de circumstante sau de oamenii din jurul nostru. Ceea ce nu suntem intotdeauna invatati este ca ar trebui sa ne respectam si pe noi insine.

Atunci cand nu exista o baza buna a stimei de sine, ajungem sa credem ca suntem mai putin importanti sau valorosi decat ceilalti. Intr-un fel sau altul, ne obisnuim sa ne vedem ca oameni care nu merita mai multa atentie sau consideratie . Aceasta credinta gresita si acest obicei automat ne determina sa nu cultivam respectul de sine si consecinta acestui lucru este foarte negativa pentru noi.

Lipsa de respect pentru noi insine

Unul dintre primii filozofi care a vorbit despre respect de sine a fost Aristotel. Acest celebru ganditor a subliniat ca a te respecta inseamna a actiona in asa fel incat sa ne promovam autonomia, independenta, autocontrolul si tenacitatea.

In acelasi timp, exista si cateva semne ca respectul pe care ni-l datoram unul altuia nu este prezent . Comportamentele care ne spun despre acest lucru sunt, printre altele:

  • Eticheteaza-ne negativ . Uneori suntem noi insine cei care ne definim folosind o eticheta pentru ceea ce suntem. Ne simtim „cel gras”, sau „prostul” sau „esecul”. Cel mai rau lucru este ca avem tendinta de a-i determina pe altii sa ne vada din acel stereotip.
  • Severitate si asprime cu noi insine . In loc sa fim atenti cu noi insine, ne batem continuu si ne tratam dur pentru orice greseli sau lacune pe care le avem.
  • Acordam o importanta mai mare nevoilor celorlalti . Ii dam prioritate pe ceilalti si avem tendinta de a ne plasa pe locul doi, al treilea sau ultimul. Atentia noastra este concentrata asupra celorlalti si evitam sa ne ascultam pe noi insine.
  • Tacem ca sa nu ne deranjam. Tacerea care implica reprimare nu este niciodata pozitiva. A dori sa spui ceva si a tace doar pentru a satisface nevoile altora este lipsit de respect pentru noi. Cu totii avem dreptul sa spunem ceea ce gandim si simtim si daca ceilalti sunt incomozi, este ceva care nu ne sta in mainile noastre.
  • Nu ne revendicam drepturile . Desi vedem si simtim ca suntem victimele unui act nedrept sau al unui tratament necinstit, ramanem tacuti pentru ca ni se pare ca nu avem dreptul sa ne plangem.

Cultiva respectul de sine

Respectul de sine, asa cum spuneam la inceput, este un subiect mai legat de ratiune decat de alte aspecte ale fiintei noastre. Din acelasi motiv, exista modalitati de cultivare si mecanisme de imbogatire constanta. Asa cum lipsa de respect unii pe altii devine un obicei, respectul unul pe celalalt poate deveni si un obicei.

Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa reflectam asupra egalitatii. Fiintele umane sunt diferite unele de altele in multe aspecte, cu exceptia drepturilor . Acestea ne adapostesc pe toti in mod egal pentru singurul fapt ca suntem fiinte umane. In acelasi mod, nu exista niciun motiv sa ne refuzam aceste drepturi sau sa permitem altora sa le refuze.

Al doilea, dar nu mai putin important, este sa invatam sa fim loiali fata de noi insine. Aceasta inseamna sa toleram, sa intelegem si sa fim consecventi cu ceea ce ne dorim . Este important sa invatam sa fim cei mai buni prieteni ai nostri. Lucrul la respectul de sine imbunatateste foarte mult relatiile pe care le avem cu ceilalti, pentru ca imbunatateste relatia pe care o avem cu noi insine.