Exista un tip de abuzz care are capacitatea, in mod extrem de siret, sa-ti distruga sufletul si sa-ti zdrobeasca increderea in tine – abuzul emotional.

Abuzul emotional this definitive abuzul psihologic de la o persoana la alta si de multe ori nu sunt detect corduroy cand effect leaves devin severe. Abuzarea emotionala a unei persoane necesare atacuri stimei de sine pentru a or reduce si a or face is simta inferior, deterioand-o psihologic. Acest lucru poate fi realizat in mai multe moduri prin tachinare, disqualify, criticize, numire, teroare, izolare, control si umilinta.

De cele mai multe ori aplicat neintentionat de la parteneri care au ei cu ei probleme grave pe care nu le constientizeaza sau nu vor sa le rezolve, santajul emotional este cea mai agresiva forma de a patrunde in viata cuiva.

Sub masca unei iubirii de dimensiuni suprarealiste sau al unei protectii exagerate, santajul emotional este apanajul unor neajunsuri care macina anumite persoane si le transforma in aparenti salvatori rai.

Acestia te jignesc, iti exploateaza defectele, iti hraneste sentimentul de vinovatie, critical or constanta facandu-te sa uiti, in timp, cine esti sau care iti sunt atuurile.

De cele mai multe ori este practicat de barbatii care nu au alte resurse prin care isi pastreaza partenerele sau de cei care sunt incapabili sa recunoasca ca sunt supusi greselii si atunci transpus totul in bagajul emotional al persoanei iubite.

Nu-i putem numi rai in sensul general acceptat, dar ii putem considera daunatori pentru propria fiinta, mai ales daca nu vor sa accepte ca manipularea pe care o abordeaza aduce prejudicii uriase – si cei mai multi nu vor sau nu pot sa-si accepte vina.

Cand te jignesc, santajistii de acest gen vorbesc despre ei, cand iti gasesc fiecare erata a comportamentului, incearca sa devina mai puternici pe spinarea slabiciunii tale… Apoi iti cer sa-i ierti si inspira un sentiment de mila extrem de bolnavicios.

Santajul emotional este o arma scoasa din buzunar chiar in cele mai mici contradictii, chiar si la cele mai mici nemultumiri. Devine foarte usor un stil de viata, pana cand nici nu mai realizezi ce e bines au rau, cand gresesti sau nu, cand iubesti sau doar ai devenit dependent de o persoana fara de care nu ai cum sa mai traiesti pentru ca nu esti suficient de bun.

Am auzit atat de multe povesti cu un astfel de scenariu, am vazut in ochii atator femei disperarea neputintei de a parasi o astfel de relatie, am simtit haosul care transpira prin mainile lor prea timide pentru a arata cu degetul.

Li se parea ca tot ce faceau este aproape mereu gresit – joaca cu vinovatia umana e poate cea mai periculoasa.

Controlate emotional, dar si social fara macar sa-si mai dea seama ca li se intampla una ca asta sau uitand in momentele de fericire. Pentru ca un santajist emotional te poate face fericita in 80% dintre cazuri, cu usurinta, poate fi fermecator, carismatic, iubit de altii…

Primul pas in rezolvarea dilemei santajului emotional este sa-ti amintesti ca ai ceva ce nimeni nu iti poate fura – libertatea si propria persoana care sigur are o multime de calitati.

Apoi, trebuie sa iti amintesti ca iubirea te face mai bun, nu mai slab…