Testosteronul este un hormon sexual adesea asociat cu barbatii, desi femeile au cantitati mici. Daca un barbat are un nivel scazut de testosteron, simptomele pot include disfunctie erectila si scaderea masei osoase si a dorintei sexuale.

Hormonul are multe functii importante, inclusiv:

-dezvoltarea oaselor si a muschilor
-aprofundarea vocii, cresterea parului si alti factori legati de aspect
-producerea spermei

Productia de testosteron poate incetini pe masura ce o persoana imbatraneste, iar multi barbati in varsta au simptome de testosteron scazut.

American Urology Association defineste testosteronul scazut ca mai putin de 300 nanograme (ng) de hormon pe decilitru (dl) de sange. De asemenea, au raportat ca aproximativ 2 din 100 de barbati au testosteron scazut.

Doisprezece semne si simptome

Mai jos sunt semne si simptome comune ale testosteronului scazut la barbati. Femelele pot experimenta, de asemenea, unele dintre urmatoarele.

 1. Probleme cu erectiile

Testosteronul scazut poate face dificila obtinerea sau mentinerea erectiilor. Testosteronul stimuleaza tesuturile penisului sa produca oxid nitric, care declanseaza mai multe reactii care duc la o erectie. Daca nivelurile hormonului sunt prea scazute, este posibil ca un barbat sa nu poata face o erectie.

Urmatorii sunt alti factori care pot provoca disfunctie erectila:

-fumat
-probleme legate de tiroida
-colesterol ridicat
-stres sau anxietate
-consumul de alcool
-diabet
-tensiune arteriala crescuta

 1. Caderea parului

Multi barbati se confrunta cu caderea parului ca parte naturala a imbatranirii, iar caderea parului legata de varsta poate afecta si femeile. Autorii unui studiu din 2012 au constatat ca implanturile de testosteron au sustinut recresterea parului la unele femei care primeau tratament pentru simptome de deficit de hormon sexual.

 1. Masa osoasa redusa

Testosteronul ajuta la producerea tesutului osos si la mentinerea volumului osos. Testosteronul scazut poate duce la o reducere a acestui volum, ceea ce poate face oasele mai sensibile la fracturi .

 1. Reducerea dimensiunii testiculului

Un barbat cu testosteron scazut poate observa o reducere a dimensiunii testiculelor care nu este legata de temperaturile reci. De asemenea, scrotul se poate simti mai moale decat de obicei.

 1. Reducerea cantitatii de material seminal

Sperma este lichidul care alcatuieste majoritatea ejacularii masculine. Acest tip de lichid ajuta sperma sa se deplaseze spre ou. Testosteronul ajuta la stimularea productiei de material seminal, iar nivelurile reduse de material seminal pot indica o reducere a testosteronului. De asemenea, poate duce la probleme cu fertilitatea.

 1. Dificultati de somn

Barbatii cu testosteron scazut pot avea dificultati in a adormi sau a ramane adormiti. Multi barbati cu testosteron scazut au, de asemenea, apnee in somn. Aceasta tulburare potential severa determina o persoana sa opreasca temporar respiratia, ceea ce poate perturba somnul.

 1. Reducerea dorintei sexuale

Barbatii cu testosteron scazut au adesea o reducere a dorintei sexuale. O dorinta sexuala in scadere apare in mod natural odata cu varsta, dar cand cauza este scazuta de testosteron, un barbat va observa o scadere semnificativa a dorintei de sex.

 1. Masa musculara redusa

Testosteronul joaca un rol in dezvoltarea masei musculare, iar nivelurile reduse ale hormonului pot duce la o pierdere semnificativa a masei musculare. Cu toate acestea, intrucat testosteronul scazut determina o scadere a masei, functia si forta muschilor nu scad, conform rezultatelor unei revizuiri din 2016.

 1. Bufeuri

In timp ce multi oameni asociaza bufeurile cu nivelurile de estrogen care fluctueaza in timpul menopauzei , nivelurile scazute de testosteron pot provoca, de asemenea, acest simptom.

 1. O scadere a nivelurilor de energie

Testosteronul scazut poate duce la niveluri reduse de energie si oboseala . O persoana se poate simti obosita, chiar si dupa odihna adecvata sau poate dezvolta un interes scazut pentru exercitii sau miscare.

 1. O crestere a grasimii corporale

O reducere a testosteronului poate duce la cresterea grasimii corporale. In unele cazuri, barbatii cu deficienta de hormon dezvolta ginecomastie, ceea ce determina marirea sanilor.

 1. Modificari ale dispozitiei sau schimbarilor de dispozitie

Unele dovezi sugereaza ca barbatii cu un nivel scazut de testosteron sunt susceptibili sa experimenteze o lipsa de concentrare, iritabilitate si depresie.