The Black Book a luat Netflix cu asalt. Este unul dintre cele mai populare filme ale platformei in mai multe tari si a castigat destul de mult in randul pasionatilor de film din SUA. Te intreb ce fel de film este? Daca ati vazut John Wick sau Pierre Morel Taken, The Black Book de Editi Effiong va fi o calatorie pe calea memoriei. Regizorul Editi Effiong se descurca bine in lungmetrajul sau de debut pentru a arata ca cea mai mare industrie cinematografica din Africa, Nollywood din Nigeria, se poate mentine in lumea cinematografiei.

Dar ceea ce diferentiaza The Black Book este contextul sau cultural autentic in povestirea sa. Unele filme tind sa cada in „capcana de la Hollywood”, in care realizatorii de film vor sa produca filme in stilul hollywoodian, fara sa ia in considerare mediul si contextul cultural al povestilor lor, privandu-i astfel de un context cultural. Alti realizatori de film de la Hollywood au adaptat uneori filme internationale fara a acorda prea multa atentie contextelor culturale originale pentru care au fost scrise. Rezultatele sunt adesea filme lipsite de credibilitate, chiar daca povestile sunt relatabile. Cartea Neagra nu este un astfel de film.

Despre ce este „Cartea Neagra” de la Netflix?

Cu multi dintre actorii de top ai lui Nollywood, The Black Book este un film care reintroduce cinematograful african de actiune in lume. Poate cel mai de succes film african de pe Netflix, Cartea Neagra este despre putere, razbunare, coruptie si mantuire, cu elemente de religie, dar nu intr-un mod predicator. Filmul il urmareste pe Paul Edima ( Richard Mofe-Damijo ), un soldat-mercenar-devenit diacon, al carui fiu, Damilola ( Olumide Oworu ), este incadrat pentru rapirea sotului si fiului profesorului cruciat anticoruptie Stella Craig ( Bimbo Akintola ). Paul decide sa ia legea in propriile maini si se lupta cu puternica banda de minti si cu politia corupta pentru a-si absolva fiul de presupusa sa crima. Cartea Neagra este un film cu o premisa puternica care te cufunda in personajele sale.

Alti actori noti de la Nollywood pe care vedetele de film includ actrita nigeriano-americana Ade Laoye in rolul Vic Kalu, un jurnalist cu principii hotarat sa demasca raul din societatea ei, Alex Usifo Omiagbo in rolul generalului Isa, principalul raufacator si portretul lui Shaffy Bello despre indraznetul Big Daddy. cu armata ei de rai formata numai de femei. Intrama personajelor lui Big Daddy, in special, aduce filmului un suflu de prospetime, amintind de vechea armata de femei din Africa de Vest care a inspirat filmul The Woman King al lui Gina Prince-Bythewood .

„Cartea Neagra” nu se opune reprezentarilor sale despre coruptia nigeriana

In timp ce The Black Book abordeaza teme globale precum coruptia, nu este doar un alt film despre ele. Este un film care te va transporta la modul in care are loc coruptia in acea parte a lumii. Spre deosebire de alte filme in care coruptia este adesea o afacere modesta, cu valize incarcate schimband mainile in liniste, in Cartea Neagra , mita este tare. Atat de tare incat vezi agenti de securitate iau bani ca mita pe drumurile publice fara nici un pic de rusine. Acest lucru reflecta decorul autentic al filmului in sine. Amplasat in Nigeria, filmul oglindeste modul in care viciile pe care le abordeaza sunt practicate acolo. Spre deosebire de alte culturi, coruptia din Nigeria si cea mai mare parte din Africa este condusa in mod deschis, iar cei care o practica au legaturi bine conectate cu birourile superioare care ii protejeaza.

Cartea Neagra, de asemenea, nu se sfieste sa prezinte luptele pentru putere ale Nigeriei. Societatea filmului este condusa de putere, iar puterea este clar definita intr-o structura ierarhica. Amplasat intr-o tara care a avut deja opt tentative de lovitura de stat (sase reusite) de la independenta sa in 1960, cu efecte devastatoare, Cartea Neagra arata ca cine detine puterea o prinde cu ambele maini. Filmul descrie dinamica puterii dintre cei care detin autoritate si cei care se afla sub acea autoritate. Luati, de exemplu, relatia dintre politistii din film si civili si modul in care acelasi lucru este exercitat intre seniori si subalternii lor la locul de munca. Este o relatie de supunere totala fata de sef — Oga oh! Asa este autenticitatea culturala pe care Cartea Neagra o aduce in lumea cinematografiei in contextul Nigeriei.

Cartea Neagra scapa de o alta capcana cu care se confrunta adesea filmele realizate in societati multilingve. In loc sa foloseasca engleza ca limba originala a filmului, care este adesea optiunea mai usoara (din punct de vedere al marketingului) pentru multi realizatori, regizorul Editi Effiong a decis ca fiecare decor sa dicteze limba care va fi folosita, la fel ca un decor tipic nigerian. Engleza in forma sa nigeriana pura este vorbita de clasa superioara, chiar daca limbile indigene sunt, de asemenea, introduse din cand in cand. Daca ati vazut deja filmul, s-ar putea sa va amintiti ca Big Daddy se intreba cu voce tare daca barbatul depasit numeric si depasit in arme pe care l-a inconjurat armata ei era „nebun” pentru ca inca credea ca are o sansa impotriva lor. Ea a spus cuvintele in limba ei indigena, ceea ce este o reactie naturala pe care ati primi-o de la majoritatea nigerienilor din clasa sa sociala.

Editi Effiong spune o poveste exacta si autentica cu „Cartea Neagra”

Chiar si in treacat, realizatorii de film au aratat elemente ale culturii si mediului nigerian care, din neatentie, au adaugat sentimentul general autentic al filmului. Cand vezi filmul, probabil ca iti amintesti de baiatul topless relaxat intr-un fel de sef, care parea sa detina controlul asupra zonei sale de cos. El este un baiat din zona, parte dintr-o banda de strada care controleaza acea zona, o scena comuna in zonele urbane din Nigeria. De asemenea, s-ar putea sa va amintiti de tinerii care se bucurau de bere Guinness pe strazi. Luptele cu armele de strada, care nu sunt, de asemenea, neobisnuite in Nigeria, dureaza mai scurt in film decat o fac adesea in alte filme similare. Aceasta este o reflectare fidela a unor astfel de lupte de strada, despre care regizorul Taylor Sheridan a observat ca dureaza mai putin de 30 de secunde in viata reala. Detalii de genul acesta, pe langa povestea sa superba, ridica Cartea Neagra intr-o poveste credibila, autentica.

Desi nu este perfect, The Black Book ofera cateva secvente de actiune tentanta si are o poveste umana captivanta care te agata de ea. Pasul suplimentar al lui Editi Effiong in a spune povestea in mod autentic face ca vizionarea Cartii Negre sa se simta ca o aventura in explorarea culturala. Povestea umana impartasita si puternica din film va duce fara efort prin acel safari cultural.

Imaginea de ansamblu

  • Cartea Neagra este un film in tendinte pe Netflix, care prezinta capacitatea industriei Nollywood din Nigeria de a se mentine in lumea cinematografiei.
  • Filmul se remarca prin contextul sau cultural autentic, evitand „capcana hollywoodiana” a nesocotirii mediului si a decorurilor culturale.
  • Filmul abordeaza teme ale coruptiei si luptei pentru putere in Nigeria, oferind o descriere realista a modului in care aceste probleme sunt practicate si inradacinate in societate.