Ce este parodontoza? 

Parodontoza, în termeni medicali boala parodontală, cunoscută și sub denumirea de parodontită, este o afecțiune cronică care apare la nivelul gingiei, principala cauză fiind placa bacteriană și, din păcate, lăsată netratată, poate conduce până la pierderea danturii. Conform statisticilor, această afecțiune este prezentă într-un procent de 47% la adulții peste 30 ani și 70% la adulții peste 65 de ani. 

Cum se tratează parodontoza?

Diagnosticul de parodontoză se bazează pe un examen stomatologic, clinic si radiologic. Medicul stomatolog parodontolog examinează pacientul pentru a stabili existența pungilor parodontale, plăcii dentare și a tartrului, pentru a verifica dacă există sângerare ușoară, va evalua culoarea, conturul gingiei, consistența, prezența sau absența puroiului în șanțul gingival.

Pentru a verifica starea de sănătate a țesutului gingival, medicul specialist poate folosi o sondă parodontală pentru a măsura adâncimea pungilor parodontale. Sonda este introdusă lângă dinte, mai precis, între dinte și gingie. Această examinare are loc pentru a ajuta la stabilirea diagnosticului de parodontoza si a gradului de afectare parodintala.

La pacienții care prezintă această afecțiune, tratamentul este complex și urmărește încetinirea evoluției bolii. În funcție de severitatea fiecărui caz în parte, există mai multe moduri de a trata boala parodontală.

  În funcție de gradul afectării, boala parodontală poate beneficia de tratamente diferite:

 1. Non-chirurgicale.

 2. Chirurgicale.

  1. Tratamentul non-chirurgical se poate realiza prin SRP (scaling and root planing).

  Aceasta metodă presupune curățarea profundă a tartrului de pe suprafețele dentare, radiculare și din pungile parodontale.

  În funcție de situația parodontală a fiecărui pacient, pe lângă manoperele menționate mai sus, sunt introduse substanțe de tip antibiotic, folosite cu scopul  de a ajuta în vindecarea cât mai rapidă a dinților afectați.

    2. Tratamente cu laser. Tratamente chirurgicale.

  Operații cu lambou (Flap Debridement) care urmăresc eliminarea conținutului pungilor parodontale (Periodental Pokets Reduction Surgery). În cazul acestor intervenții se realizează și proceduri regenerative, atunci când suportul osos al dinților este distrus. Se folosesc biomateriale (ex. EMDOGAIN, produs in Elvetia) care susțin cu succes regenerarea și reatașarea ligamentului parodontal pe suprafața rădăcinii. 

  Biomaterialele folosite conțin un amestec de proteine ​​naturale ce induc procese biologice care de obicei au loc în timpul dezvoltării parodonțiului și pot stimula anumite celule implicate în procesul de vindecare a tesuturilor moi și dure.

  Cum se realizează tratamentul pentru parodontoză cu laser?

  Terapia cu laser dentar utilizează un laser cu diodă pentru a dezinfecta buzunarele din jurul dinților (pungile parodontale) efectuându-se astfel decontaminarea laser. Mai precis se elimină bacteriile patogene specifice; sunt îndepărtate resturile de placă bacteriană și de tartru formate sub linia gingivală și în jurul rădăcinii, iar țesutul gingival bolnav este acționat selectiv, astfel încât să poată fi păstrată numai gingia sănătoasă, capabilă să se reatașeze de dinte.

  Terapia cu laser va induce refacerea rapidă a țesuturilor datorită efectului de biostimulare.

  De ce să tratezi parodontoza cu laser dentar?

  Pacienții care au experimentat tratamentele clasice pentru parodontoză, ce includeau intervenții de chiuretaj în câmp deschis (prin intervenție chirurgicală) știu că acestea nu erau tocmai confortabile pentru pacient, nici în timpul intervențiilor și nici în perioada imediat următoare.

  Cu ajutorul tehnologiei minim invazive, și anume a laserului dentar, procedurile s-au schimbat, au devenit mult mai prietenoase și minim invazive:

  • Elimină sângerarea gingiilor, prin efectul antiinflamator pe care îl cauzează. Încă de la primele ședințe sângerarea se oprește, gingia redevine roz și nu mai este sensibilă, se elimină mirosul neplăcut al gurii, pungile parodontale se reduc în dimensiuni, eliminându-se secreția purulentă. Dinții cu mobilitate redusă pot fi stabilizați

  • Are efect biostimulator. Este stimulată vindecarea, ajutând la refacerea țesutului moale

  • Nevoia de anestezie este redusă sau inexistentă

  • Tratamentul pentru parodontoză cu laser este eficient și are rezultate stabile pe termen lung

  • Efectul bactericid al laserului elimină microorganismele patogene, respectiv cauza principală a bolii

  • Durata tratamentului este mai redusă, în general 1-3 ședințe

  • Disconfortul este minim, nu există durere sau sensibilitate post-operatorie.

  • Nu există cicatrici în urma tratamentului (retracții, gingii arse, etc)

  • Rezultatele sunt uimitoare

   Durata de timp de tratament inițial al bolii parodontale a scăzut odată cu introducerea tehnicilor laser, procedurile în sine fiind mai simple și mai ușor de suportat pentru pacienți.

   Îngrijirea dentară după aplicarea tratamentului cu laser

   Pacientul cu probleme parodontale trebuie să mențină permanent o relație cu clinica stomatologică și, implicit, cu medicul său parodontolog care îi va urmări îndeaproape evoluția/stagnarea bolii. Următoarele sfaturi vor fi de folos oricărui pacient care se confruntă cu această afecțiune:

  • Corectitudinea efectuării igienei orale contează foarte mult. Când se observă semne de deteriorare, medicul parodontolog va trebui să evalueze și să îndrume pacientul spre tehnici de igienă orală potrivite și eficiente pentru el.

  • Atenție sporită la apariția unor eventuali factori noi ce ar putea duce la reapariția bolii parodontale. Se intamplă frecvent ca anumite lucrări dentare noi incorect adaptate sau obiceiuri vicioase precum fumatul sau ticuri ce traumatizează gingia să afecteze țesutul din jurul dintelui (parodonțiul).

  • Putem preveni avansarea parodontozei prin consultaţii periodice care includ și periaj profesional, printr-un regim de viată sănătos, o alimentație bogată în vitamine, fără multe zaharuri și prin acțiuni de întărire a imunității.

  Surse si statistica: https://www.cdc.gov/oralhealth/conditions/periodontal-disease.html