Viața de student este frumoasă, plină de aventură și deschizătoare de oportunități. Unele dintre acestea pot să-ți deschisă drumul spre o carieră de antreprenor al propriei tale afaceri. Chiar dacă tu crezi că pornirea unei afaceri este costisitoare și nu dispui de prea multe fonduri fiind student, există opțiuni de afaceri pentru studenți care sunt accesibile oricărui doritor.

Orientează-te spre afaceri în mediul online

Deschiderea unei afaceri online nu este deloc dificilă și nu necesită costuri mari de implementare. Poți să-ți alegi o nișă de pe piață, o gamă de servicii la care te pricepi și studiază toate datele și informațiile disponibile care te-ar putea ajuta în acest plan. O sursă extrem de utilă este site-ul OLX, unde la secțiunea de susținere a antreprenoriatului românesc vei găsi toate informațiile necesare pentru a fi eficient în mediul online.

În ceea ce privește opțiunile posibile îți arătam 5 moduri de a face bani ca student:

Puteți realiza servicii de tip “gigs” plătite pe Fiverr

Fiverr este o piață pentru servicii plecând doar cu cinci dolari, având numeroși clienți care cumpără și vând în fiecare zi servicii diverse realizate de aceștia. Serviciile disponibile sunt diverse plecând de la design grafic, traduceri, realizări de montaj video, videoclip de animație 3D, animații amuzante, clipuri animate sau promovări de afaceri.

Aceste servicii de oferire se numesc „GIGS” pe Fiverr. Pentru a învăța cum funcționează această platformă, poți mai întâi să-ți faci un cont și să urmărești ce fac ceilalți utilizatori, mai ales pe cei care au succes. Apoi, dezvoltă-ți propriile servicii care pot fi cumpărate de ceilalți utilizatori ai platformei.

Distribuiți pliante în zona în care locuiți

O  altă modalitate ușoară de a face bani este să distribui pliante publicitare în zona în care locuiești. Este un tip de slujbă recompensată mai slab, dar care este destinată mai ales studenților. Poți să folosești o bicicletă pentru a te deplasa mai ușor în locurile în care trebuie să ajungi, câștigând timp și energie.

Puteți vinde notele de curs online pentru alți studenți interesați

În situația în care ești un student model care merge la toate cursurile de la facultate, poți face bani dacă le vinzi și altor studenți interesați, notițele tale. Mulți dintre ei vor fi foarte încântați de oferta ta, mai ales în perioada sesiunilor de examene când au nevoie de aceste informații.

Puteți deveni profesori/mentori pentru elevii mai tineri

Dacă îți place să lucrezi cu tinerii, ai mai multe posibilități de a face bani:

  • Fie te înscrii în diferite programe de mentorat ale ONG-urilor, participând la activități diverse care se desfășoară cu elevi sau tineri din medii mai vulnerabile; în multe cazuri aceste activități sunt remunerate și în același timp ai bucuria și satisfacția de a interacționa cu alți tineri, care au nevoie de un model de viață mai apropiat de vârsta lor;
  • Fie predai meditații elevilor pe disciplinele școlare pe care le stăpânești mai bine. Deoarece pandemia de covid a mutat școala în mediul online în proporție majoritară, mulți elevi se află în situația în care au nevoie de ajutor la teme sau lecții pe care nu le-au înțeles suficient de bine de la clasă. Trebuie doar să te pregătești, să muncești serios și să ai răbdare să lucrezi cu copii de vârste diferite, iar din recomandarea părinților poți să îți dezvolți o întreagă rețea de clienți stabilă.

Oferă-ți serviciile de a plimba câinii altor persoane

Dacă ești un student care se simte bine în apropierea animalelor și-ți face plăcere să te plimbi în parc cu ele, poți să iei în calcul posibilitatea de a face bani din hoppy-ul tău. Stăpânii patrupedelor vor fi încântați de această colaborare, iar tu îți vei face bani de cheltuială prin propriile eforturi.