Sursa foto: Shutterstock.com

Intepaturile de insecte provoaca simptome neplacute si foarte dificil de tolerat. Acestea cauzeaza mancarime intensa, roseata, edem si uneori durere. De obicei, manifestarile apar brusc, in timp ce insecta inteapa. Astfel, de cele mai multe ori stim ce tip de insecta ne-a intepat. Desi in general sunt inofensive, exista cazuri in care intepaturile de insecte provoaca reactii alergice severe sau infectii grave. Iata ce trebuie sa faci daca te-a intepat o insecta.

  1. Indeparteaza insecta sau acul

  In primul rand, este important sa indepartezi insecta sau acul acesteia, daca acesta a ramas in piele (cum se intampla la intepatura de albina). Utilizeaza un card sau unghia pentru a trage acul, nu o penseta. Strangerea acului cu penseta poate elibera mai mult venin. Deplaseaza-te intr-o zona in care nu mai exista posibilitatea de a fi intepat din nou. 

  Daca este vorba de o capusa, este indicat sa apelezi la medic pentru a o indeparta corect – capul capusei nu trebuie sa ramana infipt in piele. Capusa poate transmite boala Lyme, o infectie sistemica grava. Nu este indicata utilizarea metodelor traditionale de indepartare (alcool, bat de chibrit sau altele). Daca medicul considera ca este necesar, iti poate prescrie un antibiotic. 

   2. Spala zona afectata

   Zona cutanata afectata trebuie initial spalata cu apa rece si sapun, daca ai acces la acestea. Spalarea si uscarea zonei ajuta la prevenirea infectiilor. De asemenea, acest lucru contribuie si la ameliorarea mancarimilor. 

    3. Aplica o compresa rece

    Aplica o compresa cu gheata, invelita intr-o bucata subtire de material. Tine compresa pe intepatura timp de 10-20 de minute. Nu numai ca va reduce inflamatia si roseata, ci va ameliora semnificativ si mancarimile. 

     4. Aplica un unguent pentru intepaturi

     Mergi la cea mai apropiata farmacie si cere un unguent pentru intepaturi. Acesta  poate contine substante medicamentoase, cum ar fi steroizi (Sarah Jarvis, “Insect Bites and Stings”)

     Totusi, exista si produse naturiste pentru diminuarea efectelor neplacute dupa intepaturile de insecte. Mentolul sau uleiurile esentiale (de menta, arbore de ceai, lavanda, musetel) sunt ingrediente naturale utile in acest sens (“Can I Use Essential Oils for Itchy Bug Bites?”)

      5. Ia un medicament antialergic sau analgezic

      Daca simptomele sunt severe sau daca prezinti mai multe intepaturi, poti cere farmacistului un medicament antialergic care se administreaza oral. Acesta va reduce mancarimile si inflamatia. De asemenea, poti avea nevoie si de un analgezic,  daca te confrunti cu dureri la nivelul intepaturii (“Insect Bites and Stings: First Aid”)

       6. Ridica membrul afectat

       In cazul in care intepatura este la nivelul piciorului sau bratului, mentine ridicat  membrul afectat. Acest lucru va ajuta la scaderea inflamatiei.

        7. Evita scarpinarea intepaturii

        Este foarte important sa eviti scarpinarea intepaturii, astfel incat aceasta sa se poata vindeca mai repede. Scarpinarea acesteia poate duce si la sangerari si infectii locale. La aparitia mancarimilor, aplica unguentul calmant pentru intepaturile de insecte sau comprese reci.

        Adreseaza-te medicului daca simptomele se inrautatesc. Daca prezinti semnele unui soc anafilactic (reactie alergica severa), cum ar fi dificultati de respiratie, palpitatii, ameteli, umflarea buzelor si ochilor, suna imediat la 112. 

        Referinte:

        1. Jarvis, Sarah. “Insect Bites and Stings.” Patient.info, 6 Oct. 2020, patient.info/skin-conditions/insect-bites-and-stings-leaflet. Accessed 21 May 2022.

        2. “Can I Use Essential Oils for Itchy Bug Bites?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 21 Oct. 2017, www.medicalnewstoday.com/articles/319775#how-to-use-them. Accessed 21 May 2022.

        3. ‌“Insect Bites and Stings: First Aid.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-insect-bites/basics/art-20056593#:~:text=Apply%20a%20cloth%20dampened%20with,%25%20or%201%25%20hydrocortisone%20cream.. Accessed 21 May 2022.