De-a lungul istoriei, multi dintre marii designeri de arhitectura, teoreticieni, cercetatori, profesionisti in design si arhitectura au lucrat timp de decenii pentru a defini aspectele naturii. Acest obiectiv prinde contur intr-un „nou trend” care are din ce in ce mai multi adepti, designul biofil .

Vrei sa afli mai multe? Va vom spune multe lucruri interesante…

Ce este designul biofil?

Intr-un mod generic, am putea defini designul biofil ca incorporand elemente ale naturii in spatiile urbane sau interioare pentru a evoca natura, cu scopul de a ajuta oamenii sa se simta mai bine si sa se reconecteze cu spatiul.

O modalitate de a imbunatati in mod eficient sanatatea mintala si bunastarea indivizilor si a societatii, atat in ​​spatii individuale sau inchise, cat si in spatii deschise.

Designul biofil imbunatateste sanatatea si bunastarea mediului construit, conectandu-ne cu natura

Si toate acestea despre introducerea naturii in spatiile arhitecturale … Cum se realizeaza? Ce ne ofera? Ce presupune aplicarea designului biofil? Multe indoieli pe care vrem sa le conturam.

Incorporarea elementelor naturale in constructie ; plante, apa, animale, aer sau adiere, sunete, mirosuri etc. Se realizeaza pe baza a trei puncte principale:

-Natura in spatiu;

-Analogii  naturale;

-Legatura vizuala cu natura.

Potrivit unui studiu acest lucru ne provoaca experiente senzoriale cu mediul construit si elementele sale naturale pe care le putem distinge in trei scenarii:

-Experienta indirecta;

-Experienta directa;

-Experienta spatiului si a locului.

Modele de design biofile:

Baza tiparelor biofile si a liniilor directoare de proiectare, desi exista multa istorie in spate, este considerata a fi contribuita pentru a ne ajuta sa intelegem ce inseamna aplicarea designului biofil.

Fiecare dintre cele paisprezece modele se concentreaza pe reducerea stresului, performanta cognitiva, imbunatatirea emotiilor si a dispozitiei si asupra corpului uman.

De fiecare data cand intri intr-un spatiu, un aflux de informatii despre acesta este livrat creierului tau prin simturi. Cum este spatiul? Ce sunete provin din el? A ce miroase? Este cald sau rece, umed sau uscat?…

Fiintele umane sunt un fel de senzori ai intregului corp, iar senzorii nostri absorb informatii din mediul in care ne aflam, ajutandu-ne sa intelegem locurile in care mergem. Aceste puncte cheie urmaresc sa imbunatateasca sanatatea si bunastarea intr-un mediu construit .

Natura in spatiu:

 • Legatura vizuala cu natura . O vedere a elementelor naturii, observand sistemele si procesele naturale.
 • Conexiune non-vizuala cu Natura.  Auditive, tactile, olfactive, gustative sau stimuli care genereaza o situatie sau o senzatie deliberata si trimiterea pozitiva la natura, sisteme sau procese naturale vii.
 • stimuli senzoriali . Efemerul, conexiuni cu natura care pot fi analizate statistic dar nu pot fi prezise cu acuratete.
 • Senzatie termica si flux de aer.  Modificari subtile ale temperaturii aerului, umiditatii relative, fluxului de aer prin cladire si temperaturi care imita natura.
 • Prezenta apei.  Cu conditia sa imbunatateasca experienta si senzatiile unui loc prin vedere, auz si chiar atingere.
 • Lumina dinamica si difuza.  Profitand de diferite intensitati de lumina si de umbrele acesteia, creand conditii care favorizeaza un mediu in mijlocul naturii.
 • Legatura cu sistemele naturale.  Cunoasterea proceselor naturale, in special a schimbarilor sezoniere si temporare bazate pe un ecosistem sanatos.

Natura analogica:

 • Forme si modele biomorfe . Referire simbolica la conturare, modelare, texturare sau modele care exista in natura. (Definitia biomorfismului de AICI)
 • Legatura materiala cu natura . Elemente si materiale care printr-o prelucrare minima reflecta mediul si geologia locala.
 • Complexitate si ordine . Este necesara o ierarhie spatiala care simuleaza natura.

Natura peste spatiu:

 • Perspectiva. Senzatie de spatii deschise, puncte de observare si planificare a mediului.
 • Adapost. Un loc de odihna, in care individul este protejat de senzatii de bine.
 • Mister. Spatii partial intunecate, spatii de atractie pentru observator. O calatorie profunda in natura.
 • Risc si pericol.  O amenintare identificabila cu puncte de securitate.

Cum se aplica designul biofil in arhitectura

Exista o schema foarte utila a modului de aplicare a tehnicilor de design biofil in sectorul designului interior sau al arhitecturii care ne va veni la indemana si, in plus, informatiile sunt prezentate in functie de bugetul economic de care dispunem. Crearea unui spatiu biofil .

Exemple de design biofil in arhitectura:

Oferim cinci studii de caz in care designul biofil in arhitectura a avut un impact pozitiv atat pentru utilizatorii cladirilor, cat si ai spatiilor deschise.

Un proiect biofil inainte de sanatate

In acest caz, totul face parte dintr-un proiect pentru un spital care astazi este un reper in sanatatea copiilor (The Royal Children’s Hospital by Bates Smart – Melbourne. Australia) si in aplicarea conceptelor biofile pentru imbunatatirea starii de bine a copiilor, a pacientilor .

Concluziile obtinute in urma diferitelor studii sunt clare: pacientii care sunt amplasati in camere cu vedere la natura sau camere mari isi revin mai repede, obtinand o „rata in pat” mai mica decat ocupantii altor camere.

Arhitectura biofila in birou

Se practica in mod regulat tehnici de design biofil in birouri. Un exemplu sunt birourile frumos proiectate ale Bancii Nationale din Australia (NAB)

Un studiu de caz al unei cladiri de birouri administrative de la Universitatea din Oregon a indicat ca arhitectura biofila afecteaza in mod direct rata de absenteism a lucratorilor de birou, in acest caz sa dovedit a fi de 10 la suta .

Urbanism biofil in spatiile publice

Unul dintre cele mai emblematice exemple poate fi identificat la New York. High Line Park, o linie de  cale ferata transformata, deschisa vizitatorilor, cu peste 300 de specii de plante perene, ierburi, arbusti si copaci.

Peste patru milioane de oameni il viziteaza in fiecare an. Arhitectura biofila din spatiile publice  care este adaptata la planificarea urbana poate ajuta, de asemenea, la scaderea temperaturii aerului urban si la imbunatatirea efectului de insula in zonele urbane.