Unele obiceiuri sunt rele pentru sanatatea dentara. Le prezentam in acest articol, astfel incat sa le puteti preveni si sa va protejati zambetul.

A avea o gura sanatoasa este esential pentru a putea efectua toate actiunile care implica utilizarea acestui organ in cel mai bun mod posibil. Unele obiceiuri sunt daunatoare sanatatii dintilor, pana la modificarea vietii de zi cu zi.

Putem simti ca avem o sanatate orodentala buna in absenta durerii orofaciale sau a cancerului, precum si atunci cand nu suferim de infectii, rani, parodontita, carii, pierderea dintilor sau orice alta tulburare care afecteaza cavitatea bucala.

Prezenta uneia dintre aceste modificari interfereaza de fapt cu capacitatea noastra de a mesteca, musca, hrani, vorbi si zambi. Mai mult, bunastarea psihosociala si calitatea vietii celor care sufera de aceste probleme sunt, de asemenea, afectate.

Acordarea atentiei la igiena orala si efectuarea de vizite periodice la medicul dentist sunt masuri de precautie fundamentale care ne permit sa prevenim diferite afectiuni. Cu toate acestea, exista si obiceiuri proaste care trebuie evitate. In acest articol, vorbim despre unele obiceiuri comune care sunt daunatoare pentru sanatatea dentara si cateva informatii utile.

Obiceiuri proaste pentru dinti

  1. Muscati in obiecte

Unii oameni au obiceiul sa muste obiecte zi de zi, uneori inconstient. Muscarea de creioane, pixuri, scobitori sau rama ochelarilor este o activitate care va poate deteriora dintii. In plus, poate provoca aparitia unor mici fisuri si fracturi care genereaza sensibilitate dentara.

Gheata este, de asemenea, un obiect dur pe care trebuie sa-l evitati sa mestecati. Atat glazura, cat si gheata, de fapt, sunt cristale, iar presiunea exercitata intre aceste doua elemente o rupe pe cea mai slaba. De obicei, cubul de gheata se sparge, dar uneori poate aparea o fractura a dintilor.

Muscarea unghiilor este un alt obicei daunator pentru sanatatea dentara si aspectul mainilor. Forta exercitata pentru a rupe unghiile poate provoca leziuni ale dintilor. Mai mult, pozitia asumata de gura atunci cand se efectueaza aceasta actiune, cu maxilarul inferior deplasat inainte, poate deteriora maxilarul. In plus, bacteriile sunt ascunse in unghiile care intra in gura si provoaca aparitia bolilor, in special la persoanele care lucreaza in contact cu microorganismele.

  1. Folositi dintii ca si cum ar fi unelte

Dintii au functia de a mesteca alimente si de a contribui la producerea limbajului verbal. Cu toate acestea, exista persoane care ii folosesc ca si cum ar fi foarfece sau pentru a sprijini obiecte atunci cand mainile sunt pline. Taierea firelor sau panglicilor, deschiderea ambalajelor sau a sticlelor, smulgerea etichetelor de imbracaminte si desurubarea capacelor sunt cateva dintre aceste utilizari alternative, dar daunatoare.

Exista instrumente specifice pentru desfasurarea acestor activitati, de aceea este bine sa evitati efectuarea acestora folosind gura. In caz contrar, riscati sa fracturati dintii, sa provocati ranirea maxilarului sau sa inghititi accidental un obiect nedorit. Aceste obiceiuri proaste pot duce la pierderea dintilor si necesitatea unui implant dentar, care poate fi foarte costisitor.

  1. Consumul excesiv de bauturi nesanatoase

Consumul frecvent si excesiv al unor bauturi poate afecta negativ starea gurii:

Bauturi indulcite cu adaos de dioxid de carbon : consumul obisnuit de bauturi racoritoare si bauturi cu un continut ridicat de zahar si acizi (citric, carbonic, tartric si fosforic) erodeaza smaltul care protejeaza dintii. Pe masura ce acest lucru se uzeaza, tesutul dentinal subiacent este din ce in ce mai expus, crescand sensibilitatea si riscul aparitiei cariilor dentare si a infectiei.

Cafea, ceai sau mate : Consumul frecvent al acestor bauturi va poate pigmenta si pata dintii. Dupa ce le-ati consumat, este important sa efectuati o igiena orala buna.

Alcool : Alcoolul reduce secretia salivara, provocand deshidratarea si uscarea gurii. Acest lucru duce la un risc crescut de carie dentara si infectii. De asemenea, aceasta substanta este asociata cu aparitia cancerului bucal.

  1. Igiena orala imperfecta

Efectuarea incorecta a curatarii gurii este un obicei prost pentru sanatatea dentara. Uneori, oamenii cred ca este suficienta curatarea dintilor si ca, odata ce au terminat, totul va fi bine. Cu toate acestea, exista unele practici care, efectuate in timpul igienei orale, pot provoca daune:

Periajul prea puternic : Periajul puternic, cu forta, presiune sau viteza excesive va poate deteriora dintii si gingiile. Chiar si o periuta de dinti cu peri foarte duri poate provoca rani.

Nu schimbati periuta de dinti des : daca periuta de dinti nu este schimbata la fiecare trei luni, aceasta se uzeaza; mai mult, perii se deschid si nu-si mai indeplinesc functia. Astfel, eficacitatea in eliminarea reziduurilor alimentare si a placii este semnificativ redusa.

Folositi o pasta de dinti inadecvata : este de o importanta fundamentala sa acordati atentie produsului pe care alegem sa-l ingrijim de gura. Pentru a avea o actiune protectoare in interiorul gurii, pastele de dinti trebuie sa contina fluor in concentratii adecvate (intre 1000 si 1250 ppm). Cand alegem pasta de dinti pe care o folosim, este foarte important sa cititi etichetele si sa cautati produse care au fost certificate.

Folositi scobitori pentru a va curata dintii : exista persoane care au obiceiul de a trece scobitori din lemn intre dinti pentru a elimina resturile de alimente. Aceasta actiune dauneaza gingiilor: cea mai buna alegere este sa folositi ata dentara.