In sfarsit a venit vara, iar vremea frumoasa ne scoate la strand, la mare sau la iarba verde, dar trebuie sa avem grija la soare! Alergia la soare este o forma de urticarie fizicala, data de razele UV. Se manifesta prin pete rosii, papule si prurit la nivelul zonelor expuse la soare.

Cum stiu daca am alergie la soare?

Aparitia imediata a pruritului la nivelul zonelor expuse la soare, cu inrosirea si edematierea zonei. Apare in cateva minute de la expunerea la soare si poate afecta atat zonele expuse cat si zonele acoperite de haine subtiri. Afecteaza de obicei adultii, iar simptomele se remit in cateva ore de la incetarea expunerii la soare. Poate fii confundata cu arsurile solare dar se diferentiaza de acestea prin faptul ca trece in cursul unei zile.

De ce apare alergia la soare?

Nu se stie de ce unele persoane dezvolta alergie la soare si altele nu, dar se pare ca razele UV modifica celulele din piele in asa fel incat acestea nu mai sunt recunoscute de sistemul imun ca fiind proprii organismului si produce anticorpi impotriva lor. Unele persoane pot dezvolta reactii alergice si iarna sau la expunerea la lumina din casa. Unele medicamente (tetraciclina, medicamente cu sulf, AINS – Ketoprofen), chimicale (parfumuri si aromatizanti, dezinfectanti, unele creme cu protectie solara) si boli (lupus eritematos, dermatita atopica) pot face pielea sensibila la soare.

Diagnostic: anamneza si istoricul bolii stabilesc de obicei diagnosticul.

Testul cu raze UV – fototestare – determina reactia pielii la diferite tipuri de lungimi de unda ale razelor UV. Fotopatch testare se foloseste atunci cand se suspicioneaza ca o substanta aplicata pe piele, in contact cu soarele a produs reactia. Se aplica 2 plasturi care contin substanta posibil implicata in reactia alergica. Dupa 24 de ore unul dintre plasturi va fi expus la raze UV, iar celalalt nu.

Evitarea expunerii la soare intre orele 11:00 – 16:00, aplicare de creme cu factor de protectie solara mare (FPS 50 +), administrarea de antihistaminice (Aerius, Xyzal), corticoid topic cu potenta variabila in functie de zona afectata. In formele severe se pot administra cure scurte de corticoid oral. Se mai poate face terapie cu raze UV in doze progresiv crescande pentru a obisnui pielea cu razele solare si pentru a reduce simptomele.