Daca o persoana are diabet sau alte probleme cu nivelul zaharului din sange, ar trebui sa monitorizeze continuu nivelul glucozei. In acest fel, veti detecta devreme orice problema si puteti actiona in consecinta.

Niveluri ridicate de zahar din sange sau hiperglicemie, apar atunci cand organismul nu poate transporta zahar din sange in celule in mod eficient. In general, acest lucru se datoreaza lipsei de insulina.

Se vorbeste despre niveluri ridicate de zahar din sange atunci cand exista 124 de miligrame de glucoza pentru fiecare decilitru de sange atunci cand nu a fost consumat. Daca ati mancat deja, cifra nu trebuie sa depaseasca 180 de miligrame de glucoza pentru fiecare decilitru de sange.

Nivelurile ridicate de zahar din sange pun in pericol sanatatea unei persoane. Aceste tipuri de episoade apar mai ales la persoanele cu diabet de tip 1 si tip 2. Modul de baza de a face fata acestei situatii este prin administrarea de insulina.

Cum se identifica o urgenta de diabet?

Oricare ar fi cauza nivelului ridicat de zahar din sange, este important sa cunoastem simptomele pentru a sti cum sa actionam. Astfel de simptome sunt in general urmatoarele:

Cresterea excesiva a setei.
Trebuie sa urinezi mai des.
Transpiratie rece.
Vedere incetosata.
Slabiciune si letargie.
Amorteala.
Durere de cap.
Greata si varsaturi.
Respiratie dificila.
Dureri de stomac.
Cetone in urina. Acestea sunt detectate cu o banda de testare a urinei.

Este foarte important sa actionati rapid atunci cand sunt detectate niveluri ridicate de zahar din sange. Daca situatia evolueaza, exista riscul de a dezvolta o coma diabetica sau cetoacidoza . Acest lucru se intampla atunci cand nu exista suficienta insulina si este o urgenta medicala.

Pot aparea si alte complicatii, cum ar fi neuropatia diabetica, retinopatia diabetica , problemele renale sau cardiace si sindromul hiperglicemic hiperosmolar (HHS).

Cum sa controlati rapid nivelurile de zahar din sange

Nivelurile ridicate de zahar trebuie abordate cu promptitudine pentru a stabiliza corpul. Exista trei masuri de urgenta: administrati insulina, beti apa si faceti miscare.

Administrati insulina

Administrarea insulinei este masura de baza pe care trebuie sa o luati atunci cand exista niveluri ridicate de zahar la persoanele care sufera de diabet de tip 1 sau de tip 2. Acest lucru este chiar mai important atunci cand exista mai mult de 250 de miligrame de glucoza pe un decilitru de sange , deoarece starea progreseaza cu usurinta catre o coma diabetica.

Primul lucru este deci sa masuram nivelul zaharului din sange. Daca este foarte mare, cel mai bine este sa mergeti la un centru medical. Daca este crescuta, dar nu extrem, este adecvat sa luati o doza de insulina pentru a corecta problema.

Este important de retinut ca nu se va observa nicio imbunatatire semnificativa pana la aproximativ doua pana la trei ore dupa administrarea dozei de corectie. Prin urmare, evitati sa luati o doza noua inainte de acel moment, deoarece ar putea provoca o scadere brusca a zaharului din sange.

Band apa

Unul dintre motivele pentru care creste nivelul zaharului din sange este deshidratarea . Cand nu beti suficienta apa, unele componente ale sangelui, cum ar fi glucoza, devin mai concentrate.

Prin urmare, este recomandabil sa beti multa apa, mai ales atunci cand incepeti sa va simtiti neobisnuit de sete . Acest lucru duce la producerea de mai multa urina, eliminand astfel excesul de glucoza din sange, in timp ce completeaza lichidele din sange.

Facand exercitii

Exercitiul este un mod foarte eficient de a reduce nivelurile ridicate de zahar din sange. Chiar si o plimbare de doar 15 minute poate avea un impact semnificativ asupra acestei afectiuni . Acest lucru este foarte recomandat celor care nu iau insulina.

Daca o persoana ia insulina si zaharul din sange este foarte mare, nu ar trebui sa faca miscare inainte de a administra o doza de corectie. In caz contrar, acest lucru ar putea creste nivelul cetonelor si ar putea provoca un efect negativ.

Stil de viata si recomandari

Obiceiurile zilnice pot reduce riscul cresterii nivelului de zahar din sange. Cel mai bun mod de a preveni o crestere a zaharului din sange este un stil de viata adecvat. Cel mai bine este sa respectati urmatoarele recomandari:

Exercitiu regulat. Diferite studii arata ca exercitiile fizice ajuta organismul sa utilizeze mai bine zaharul disponibil in sange. Aceasta este cunoscuta ca o crestere a sensibilitatii organismului la insulina.

Reglati aportul de carbohidrati. Organismul transforma carbohidratii in zaharuri; motiv pentru care ar trebui mentinuta o dieta saraca in aceste alimente.

Cresteti aportul de fibre. Fibrele ar ajuta la scaderea absorbtiei zaharului si a digestiei carbohidratilor. Efectul este o stabilizare mai mare a nivelurilor de glucoza.

Ramaneti hidratat. Apa potabila ajuta la scurgerea excesului de zahar din sange prin urina. In plus, previne deshidratarea.
Alimente cu indice glicemic scazut . Acestea includ fasole, linte, leguminoase, cereale, orz, porumb, cartofi dulci, carne, oua, crustacee, legume fara amidon si majoritatea fructelor.

Gestionati stresul. Nivelurile ridicate de hormoni ai stresului ar creste, de asemenea, nivelul zaharului din sange. Tehnicile de relaxare si exercitiile fizice sunt alternative bune.

Dormiti bine. Calitatea slaba a somnului afecteaza hormonii metabolici importanti si acest lucru afecteaza sensibilitatea la insulina. In plus, influenteaza cresterea in greutate.

Alimente bogate in crom si magneziu. Acestea sunt micronutrienti care ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange. Se afla in frunze verzi inchise, avocado, fasole, cereale integrale, ciocolata neagra, banane si peste.

Otet de mere si scortisoara. Otetul de mere si scortisoara au efecte pozitive asupra organismului, inclusiv o contributie la mentinerea nivelului de zahar stabil.