Pe masura ce imbatranim, multi dintre noi lasam deoparte practica diverselor activitati pe care, in trecut, le desfasuram din pur hobby. Responsabilitatile maturitatii ajung sa alunge acele momente de distractie din ziua noastra, considerandu-le mai putin importante decat alte ocupatii obligatorii. Exact aici am gresit. Sau, cel putin, asa ne spune stiinta, care leaga distractia cu diferite efecte pozitive in celelalte domenii ale vietii noastre.

Beneficiile implicarii hobby-urilor in viata este acela de a avea un echilibru mai bun intre diferitele activitati zilnice, exista posibilitatea extinderii cunostintelor si culturii in acele domenii de interes, intalnirea cu oameni care impartasesc si ei aceeasi pasiune, creand prietenii care pot dura toata viata.

De ce sunt importante hobby-urile?

Hobby-urile va permit sa va abstrageti gandurile de la grijile cotidiene. Ele te ajuta sa te relaxezi si sa gasesti placere in activitati care nu au legatura cu cele mai comune surse de stres: munca, scoala, familie etc.

Un hobby nu este doar o activitate de „petrece timpul”, in functie de activitatea pe care o alegem ne poate aduce diferite beneficii, dar in cea mai mare parte, a avea un hobby ajuta in multe domenii ale vietii. Acestea sunt beneficiile pe care le putem dobandi prin practicarea unui hobby:

Imbunatateste sanatatea mintala: A avea o minte activa si ocupata de un hobby ne ajuta sa fim constienti de propriile abilitati, sa lucram productiv si sa facem fata mai bine stresului normal de zi cu zi. Practicarea unui hobby creeaza reactii chimice in creier care ne ajuta sa avem o sanatate mintala buna, sa fim vigilenti si sa ne imbunatatim concentrarea.

Reduc stresul: Dupa cum am mentionat, o sanatate mintala buna este esentiala pentru a face fata si a reduce stresul de zi cu zi. A avea un hobby de practicat poate functiona ca o supapa de evacuare si poate relaxa de stresul zilnic.

Incurajeaza relatiile sociale: multe hobby-uri implica contactul si convietuirea cu alte persoane. O retea sociala buna cu care sa impartim timpul si pe care sa ne sprijinim ne face mai fericiti si ne imbunatateste calitatea vietii. Faci cunostinta cu oameni care ne ofera sprijin, invatam de la ei, ne ofera distractie si distractie etc.

Dezvolta creativitatea: Sa te simti multumit de realizarile tale te ajuta sa ai si sa exersezi un hobby care te implineste. Practicarea unui hobby ne ajuta sa facem fata problemelor vietii de zi cu zi intr-un alt mod, ne largeste viziunea si ne permite sa raspundem la dificultatile vietii de zi cu zi in alte moduri. Acest lucru este strans legat de capacitatea de rezistenta.

Practicarea unui hobby contribuie si la a fi mai intelept si a iesi din situatii dificile. Cea mai buna modalitate de a spori creativitatea este sa cultivam cat mai multa bucurie interioara.

Iesi din rutina si din zona de confort. Pentru a invata, a imbunatati si a avansa este necesar sa te confrunti cu situatii noi, iar invatarea unui hobby poate fi o modalitate buna de a realiza acest lucru.