Sursa foto: freepik.com

Rareori vei găsi în acest moment pe piață o mașină care să nu fie echipată cu turbină. Aceasta oferă performanțe ridicate motorului și ajută la un consum mai mic de carburant. Însă, ca orice lucru, aceste componente se pot defecta în timp din cauza mai multor factori. 

În această situație, șoferii se confruntă cu o dilemă: ar trebui să-și ia o turbosuflantă nouă, să o repare pe cea deja existentă sau să-și achiziționeze o turbosuflantă recondiționată?

Cum știi dacă să alegi o turbosuflantă nouă sau una recondiționată

Primul lucru pe care trebuie să-l iei în considerare este că înlocuirea turbosuflantei este un proces complex, care necesită mai multe proceduri și costuri auxiliare, nu doar pentru piesa în sine:

  • diagnoza;

  • schimbarea uleiului;

  • schimbarea filtrelor;

  • cheltuielile pentru demontare și remontare;

Așadar, poate fi de înțeles de ce ai vrea să apelezi la un centru de reparatii turbosuflante în loc să-ți cumperi una nouă. Dar înainte de a lua această decizie, trebuie să cântărești bine ambele variante și să vezi care îți aduce mai multe avantaje.  

Care este diferența între cele două

Evident, că orice piesă nouă este mai bună și poate rezista mai mult în timp. Desigur, este și mai scumpă. În mod normal, durata ei de viață ar trebui să fie destul de lungă dacă este întreținută corespunzător, însă, în cazul acestei componente auto, de cele mai multe ori piesa nouă din magazin poate avea o perioadă de garanție de doar 12 luni, la fel ca turbosuflanta recondiționată de către un centru autorizat, ce eliberează certificate de garanție. 

Atenție, însă, de unde cumperi turbosuflanta nouă. Nu este exclus ca aceasta să fie de fapt recondiționată impecabil și vândută ca produs nou. 

Ce este o turbosuflantă recondiționată

Dacă nu vrei să plătești foarte mulți bani pe o turbosuflantă nouă, poți apela la una recondiționată, mai ales dacă mașina ta a fost cumpărată în sistem second hand, lucru total comun în România. În acest caz, investiția într-o piesă nouă nu este justificată. De regulă, prețul unei turbine recondiționate poate fi chiar cu 50% mai mic, deci cu siguranță înseamnă o economie substanțială.

Bun, dar poate fi aceasta de încredere? E normal să te întrebi asta. Centrele profesioniste de recondiționări turbine folosesc piese de calitate și noi, afișând transparență pentru acest proces. Desigur, pot exista și excepții. Nu uita să ceri eliberarea unui certificat de garanție. 

Atenție însă, nu confunda operațiunea de recondiționare cu cea reparare sau de curățare, oricât de obișnuită ar fi printre mecanici expresia „merge și așa”. Atunci când turbosuflanta este recondiționată, toate piesele defecte sunt înlocuite cu unele noi, preferabil de la branduri de încredere, nu doar curățate de funingine, ulei sau alte impurități și remontarea aceleiași piese uzate. 

Pe când repararea fix asta înseamnă: turbosuflanta s-a defectat, ai mers cu mașina în service, se descoperă ce piesă internă este ruptă sau uzată, apoi unitatea turbo se repară și este din nou operațională, iar toată lumea este mulțumită. Cât timp va mai funcționa? Nu se știe. 

Ce trebuie să reții este că dacă bugetul îți permite, varianta de a cumpăra o turbosuflantă nouă este ideală. Însă poți economisi bani cumpărând una recondiționată de la un centru autorizat. De ce? Pentru că în procesul de recondiționare, fiecare piesă a turbosuflantei este inspectată pentru a se identifica semne de uzură și deteriorări, iar piesele problematice sunt casate, astfel încât rezultă una aproape nouă.