Disfunctia erectila (DE) este una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate cu care se confrunta barbatii in varsta, in special cei cu boli cardiovasculare si diabet. Unele estimari sugereaza ca intre 50% si 70% dintre barbatii cu varste cuprinse intre 50 si 70 de ani prezinta ED usoara pana la moderata.

ED este definit ca dificultate in realizarea sau sustinerea unei erectii. Este adesea cauzata de o combinatie de probleme fizice si emotionale. ED face dificila actul sexual, ceea ce poate reduce dorinta sexuala si dorinta, poate creste anxietatea si depresia si poate afecta relatia unui barbat cu partenerul sau.

Medicamentele ED sunt o solutie standard pentru majoritatea barbatilor, dar au dezavantajele lor, cum ar fi posibilele efecte secundare si dependenta excesiva de utilizarea lor. Dar pastilele nu trebuie sa fie prima sau singura dvs. alegere.

„In multe cazuri, modificarile stilului de viata pot incetini progresul ED si pot ajuta la gestionarea acestuia, astfel incat este posibil sa nu aveti nevoie de medicamente ED sau sa va bazati la ele la fel de mult”, spune dr. Marc Garnick, profesor de oncologie medicala si cancer urologic la Harvard -Centru medical afiliat Beth Israel Deaconess.

Cautati semne

Ar trebui sa va monitorizati intotdeauna functia sexuala pentru orice schimbare, oricat de nesemnificativa ar fi. De exemplu, puteti obtine o erectie, dar nu sex complet? Erectiile dvs. dureaza mai mult sau sunt inconsistente?

Consultati-va medicul de ingrijire primara daca simptomele devin mai frecvente sau severe. Pe langa confirmarea starii dumneavoastra, medicul dumneavoastra poate verifica si alte probleme de sanatate care pot provoca ED (a se vedea „Semne ale altor probleme de sanatate”).

Daca ED este confirmat, discutati cu medicul dumneavoastra despre optiunile de tratament, inclusiv despre modificarile stilului de viata. Acestea pot avea un impact imediat si de lunga durata asupra gestionarii ED si adesea ar trebui sa fie primul curs de actiune inainte de a incerca medicatia, spune dr. Garnick. Iata cateva strategii care s-au dovedit eficiente.

Faceti mai mult exercitiu aerob. O analiza din medicina sexuala din iunie 2018 a constatat ca, in medie, 40 de minute de activitate aeroba moderata pana la viguroasa, de patru ori pe saptamana timp de sase luni, pot imbunatati ED. Tipul de exercitiu nu a contat atata timp cat intensitatea adecvata a fost indeplinita; Exemplele includ jogging, inot, ciclism, antrenamente de rezistenta de tip circuit si mers pe jos rapid. Exista multe modalitati de a va creste cantitatea de exercitiu. Daca nu puteti merge la o sala de sport, YMCA sau centru comunitar pentru a face cursuri de aerobic si antrenament de forta, puteti face exercitii similare online acasa.

Incercati sa efectuati Kegels. Exercitiile Kegel intaresc muschii pelvisului si unele cercetari sugereaza ca pot ajuta la ED prin cresterea fluxului sanguin catre penis. Un Kegel se face prin strangerea muschilor pe care i-ati folosi pentru a opri fluxul de urina sau pentru a retine gazul. O rutina tipica consta din mai multi Kegels cu cantitati stabilite de timp pentru a mentine contractia musculara si pentru a se odihni intre repetari. Numarul de repetari poate varia de la 10 la 100 de contractii.

Fii atent la talie. Un studiu din 2015 a constatat ca barbatii obezi clinic au un risc cu 40% mai mare de a dezvolta ED. Daca sunteti supraponderal, s-a demonstrat ca reducerea greutatii cu 5% pana la 10% imbunatateste functia sexuala.