JK Rowling a fost indepartata dintr-un muzeu din Seattle, ca raspuns la retorica ei anti-trans. Intr-o postare pe blog din martie de la Muzeul Culturii Pop din Seattle, managerul de proiect Chris Moore a criticat-o pe Rowling pentru comentariile ei „de ura” si a anuntat cum va proceda muzeul cu expozitiile legate de Harry Potter .

„Exista o anumita entitate rece, fara inima, care suge bucuria in lumea lui Harry Potter si, de data aceasta, nu este de fapt un Dementor”, a inceput postarea. Centrandu-se in primul rand pe comentariul ei transfob, postarea face referire, de asemenea, la multitudinea de plangeri conexe adresate autoarei, inclusiv „sprijinul creatorilor antisemiti, stereotipurile rasiale pe care le-a folosit in timpul crearii personajelor, lumea incredibil de alba a vrajitorilor, rusinea grasa, lipsa reprezentarii LGBTQIA+, perspectiva super-chill asupra bigotismului si alterarii celor care nu se incadreaza in lumea vrajitorilor standard si multe altele.”

In urma controversei, curatorii Muzeului Culturii Pop au decis sa elimine numele si asemanarea lui Rowling din diferite galerii pentru a „reduce impactul ei”. Postarea pe blog adauga ca „nu este o solutie perfecta, dar este ceea ce am putut face pe termen scurt in timp ce determinam practici pe termen lung”.

Desi suvenirele din filmele Harry Potter sunt inca incluse in galeria „Fantasy: Worlds of Myth and Magic”, autorul nu mai este citat in expozitie.

„In timp ce seria Harry Potter este un jucator important in sfera culturii pop, am vrut sa acordam credit muncii actorilor, creatorilor de recuzite si creatorilor de costume din galeria noastra Fantasy”, a explicat postarea. „Am aflat ca Tu-stii-cine a fost o problema, motiv pentru care vei vedea artefactele fara nicio mentiune sau imagine a autorului.”

Rowling a fost mult timp criticata de organizatiile LGBTQIA+ si de membrii propriilor sale fani pentru ca a reiterat retorica dureroasa care este legata de miscarea TERF (feministe radicale trans-exclusionare), care postuleaza credinta ca femeile trans nu sunt femei.

Intr-un interviu recent, ea a sustinut ca „o multime de fani Potter erau inca cu mine” si ca sunt „recunoscatori ca am spus ceea ce am spus”.

„Pozitia mea este ca sustin absolut pozitiile pe care le-am luat in Potter ”, a continuat ea. „Pozitia mea este ca aceasta miscare activista, in forma pe care o ia in prezent, face ecou exact la ceea ce am avertizat in Harry Potter ”.

Diferiti actori care au jucat in filmele Harry Potter s-au declarat, de asemenea, impotriva opiniilor lui Rowling, inclusiv Harry insusi, Daniel Radcliffe. Actorul a impartasit o declaratie prin The Trevor Project in iunie 2020, denuntand retorica ei despre problemele trans si si-a dublat pozitia potrivit careia „femeile trans sunt femei”.

Doi ani mai tarziu, Radcliffe a explicat de ce s-a simtit obligat sa raspunda la comentariile lui Rowling. „In special de cand am terminat Potter , am intalnit atat de multi copii si tineri queer si trans care au avut o mare identificare cu Potter in acest sens”, a spus el. . „Si, vazandu-i raniti in acea zi, am vrut sa stie ca nu toata lumea din franciza se simte asa. Si asta a fost foarte important.”