Obezitatea poate fi unul dintre cei mai importanti predictori ai bolii coronavirusului sever, spun noi studii. Este o constatare alarmanta pentru Statele Unite, care au una dintre cele mai mari rate de obezitate din lume.

Desi persoanele cu obezitate au frecvent alte probleme medicale, noile studii indica starea in sine si cel mai important factor de risc, dupa doar varsta mai mare, pentru ca au fost spitalizati cu Covid-19, boala cauzata de coronavirus. Studiile arata ca tinerii adulti cu obezitate prezinta un risc deosebit.

Cercetarea este preliminara si nu este revizuita de colegi, dar sustine rapoartele anecdotice ale medicilor care spun ca au fost surprinsi de cat de multi pacienti mai tineri bolnavi grav ai lor cu obezitate sunt sanatosi.

Nimeni nu stie de ce obezitatea inrautateste Covid-19, dar ipotezele abunda.

Unii pacienti cu coronavirus cu obezitate pot avea deja o functie respiratorie compromisa care a precedat infectia. Obezitatea abdominala, mai proeminenta la barbati, poate provoca compresia diafragmei, plamanilor si capacitatii toracice. Se stie ca obezitatea provoaca inflamatii cronice, de grad scazut si o crestere a citokinelor circulante, pro-inflamatorii, care pot juca un rol in cele mai grave rezultate ale Covid-19.

Aproximativ 42% dintre adultii americani – aproape 80 de milioane de oameni – traiesc cu obezitate. Aceasta este o rata de prevalenta care o depaseste cu mult pe cea din alte tari afectate puternic de coronavirus, cum ar fi China si Italia.

Obezitatea este definita de o masura numita indicele de masa corporala , care se bazeaza pe o formula care imparte greutatea cuiva in kilograme la patratul inaltimii cuiva in metri. Cineva care are o inaltime de 5 picioare 9 inci si cantareste 203 de kilograme ar avea un IMC de 30, care este considerat obez.

Noile descoperiri despre riscurile obezitatii sunt vesti proaste pentru toti americanii, dar in special pentru afro-americani si alte persoane de culoare, care au rate mai mari de obezitate si care suporta deja o povara disproportionata a deceselor Covid-19. Ratele ridicate de obezitate sunt, de asemenea, raspandite in randul americanilor albi cu venituri mici, care pot fi, de asemenea, afectati negativ, spun expertii.

Peste jumatate dintre decesele din Covid-19 din Statele Unite au fost pana in prezent in New York si New Jersey, dar noile descoperiri inseamna ca coronavirusul ar putea avea o taxa abrupta in regiuni precum Sudul si Midwestul, unde obezitatea este mai raspandita decat in nord-est.

„Daca obezitatea se dovedeste a fi un factor de risc important pentru persoanele mai tinere si ne uitam la restul Statelor Unite – unde ratele obezitatii sunt mai mari decat la New York – acest lucru va fi de mare ingrijorare”, a spus dr. Roy Gulick , sef al bolilor infectioase la Weill Cornell Medicine. „S-ar putea sa vedem mult mai multi tineri spitalizati.”

The First Photos of Enslaved People Raise Many Questions About the Ethics of Viewing
Revizuirea de catre Dr. Gulick a datelor de la primii 393 pacienti Covid-19 internati la NewYork-Presbyterian / Weill Cornell Medical Center si NewYork-Presbyterian Lower Manhattan Hospital a identificat obezitatea ca un factor de risc pentru internare. El a constatat, de asemenea, ca printre adultii cu varsta sub 54 de ani, jumatate traiesc cu obezitate, desi rata obezitatii din New York este de doar 22%.

Unul dintre cele mai mari studii din SUA pentru identificarea obezitatii ca factor de risc proeminent a analizat datele de la peste 4.000 de pacienti cu Covid-19 care au solicitat ingrijire la NYU Langone Health in perioada 1 martie – 2 aprilie.

„Obezitatea este mai importanta pentru spitalizare decat daca aveti tensiune arteriala ridicata sau diabet, desi acestea merg adesea impreuna si este mai important decat bolile coronariene sau cancerul sau bolile renale sau chiar bolile pulmonare”, a spus dr. Leora Horwitz, ziarul autor principal si director al Centrului pentru inovare in domeniul sanatatii si stiinta livrarii la NYU Langone.

Obezitatea pare a fi, de asemenea, un factor pentru un risc mai mare de deces din cauza Covid-19, desi intr-un grad mai mic, a spus dr. Horwitz

Ea a avertizat ca constatarile au fost preliminare, a mentionat ca unele dintre date erau inca incomplete si a subliniat ca lucrarea nu a fost revizuita de colegi.

Oamenii de stiinta sunt inca oarecum nedumeriti de impactul obezitatii asupra evolutiei bolii, dar dr. Horwitz a spus ca implicatiile pentru ingrijirea pacientilor sunt clare.

„Inseamna ca, in calitate de clinici, ar trebui sa ne gandim putin mai atent la acei pacienti cu obezitate atunci cand vin – ar trebui sa ne ingrijoram putin mai mult despre ei”, a spus ea.

Un alt studiu NYone Langone , care s-a concentrat asupra pacientilor cu varsta sub 60 de ani, a constatat ca cei cu obezitate au o probabilitate de doua ori mai mare de a fi spitalizati si au un risc si mai mare de a necesita ingrijiri critice. Asocierea dintre obezitate si boala mai severa nu a fost observata la pacientii cu varsta peste 60 de ani.

Gravitatea bolii vine adesea ca o surpriza pentru adultii mai tineri si „ofera un alt strat de soc la aceasta boala”, a spus autorul lucrarii, dr. Jennifer Lighter.

Studii care evidentiaza riscurile obezitatii au fost efectuate si in alte tari.

Desi majoritatea rapoartelor timpurii din China indicau factori de risc precum diabetul de tip 2 si hipertensiunea, care sunt frecventi la persoanele cu obezitate, oamenii de stiinta din Shenzhen, China, au postat online un raport preliminar in aceasta luna, constatand ca pacientii cu Covid-19 cu un corp ridicat indicele de masa a avut mai mult de dublu riscul de pneumonie severa decat cei cu un IMC mai mic

Un alt studiu din China, care a analizat rezultatele unui grup de 112 pacienti cu Covid-19, a raportat ca din cei 17 pacienti care au murit, 15 erau fie supraponderali, fie obezi.

Mai recent, un studiu francez a raportat ca aproape jumatate din cei 124 de pacienti cu Covid-19 din Lille, Franta, prezentau obezitate, de doua ori mai mult decat un grup comparativ de pacienti cu terapie intensiva spitalizati din alte motive anul trecut. Studiul a raportat, de asemenea, ca nevoia de ventilatie mecanica a crescut odata cu greutatea corporala mai mare.

La Ochsner Health, un sistem cu 41 de spitale din Louisiana si sudul Mississippi, dr. Leo Seoane, vicepresedintele senior al companiei, a declarat ca 60% dintre pacientii internati cu Covid-19 au obezitate si ca obezitatea pare sa dubleze riscul de a necesita un ventilator.

„Noi, in SUA, nu am identificat intotdeauna obezitatea ca pe o boala si unii oameni cred ca este o alegere a stilului de viata. Dar nu este ”, a spus dr. Matthew Hutter, director al Centrului de Greutate al Spitalului General din Massachusetts si presedinte al Societatii Americane de Chirurgie Metabolica si Bariatrica. „Ii imbolnaveste pe oameni si ne dam seama acum.”

Intelepciunea conventionala a explicat in mod traditional excesul de greutate ca un simplu dezechilibru caloric care poate fi abordat prin mancarea mai putin si exercitarea mai mult. Cu toate acestea, grupuri medicale proeminente si-au reconsiderat abordarea si recunosc acum obezitatea ca o tulburare medicala cauzata de o retea complexa de factori de baza, care la randul lor predispune oamenii la alte probleme medicale grave.

Unii medici considera obezitatea un indicator al starii de sanatate precara asociata cu saracia, reflectand o combinatie de factori sociali si economici, de la educatie inadecvata si oportunitati de locuri de munca limitate pana la cartiere sarace in care accesul la alimente sanatoase, ingrijiri medicale si oportunitati de exercitii fizice sunt rare.

Legatura obezitatii cu bolile cronice este bine cunoscuta, dar experienta cu gripa H1N1 din 2009 a aratat ca persoanele cu obezitate sunt, de asemenea, mai vulnerabile la bolile infectioase. Studiile au aratat, de asemenea, ca nu beneficiaza de aceeasi protectie impotriva vaccinarilor impotriva gripei ca si altii.

Medicii spun ca pacientii cu obezitate pot fi mai greu de gestionat in spital. Acestea necesita paturi speciale si echipamente de imagistica si sunt mai greu de intubat si mai greu de evaluat atunci cand scoateti un ventilator.

Avocatii persoanelor cu obezitate spun ca pot intarzia, de asemenea, solicitarea de ingrijire, descurajat deoarece au fost tratati prost de catre furnizorii de servicii medicale in trecut.

„Isi fac griji:„ Daca merg la spital, voi fi triat pe baza indicelui meu de masa corporala? Persoana slaba de langa mine va lua ventilatorul, nu eu? ”, A spus dr. Donna Ryan, redactor-sef asociat al revistei Obezitate.

Medicii din transee care trateaza pacientii cu coronavirus bolnavi critici spun ca se asteapta sa vada pacientii varstnici si varstnici bolnavi acut si grav, dar pacientii tineri care se imbolnavesc grav i-au deranjat.

Dintre cei 14 pacienti Covid-19 recent aflati in unitatea de ingrijire critica a doctorului Sanam Ahmed la Muntele Sinai, in partea de est a Upper East Side, a spus ea, 12 aveau cel putin 50 de ani si aveau probleme medicale complexe. Cei doi pacienti mai tineri, care aveau 30 de ani, aveau obezitate si nu aveau alte boli.

„Se pare ca, pentru ei, obezitatea este factorul de risc”, a spus dr. Ahmed.