Rolurile de gen in societatea noastra se refera la ansamblul de idei, comportamente sau forme de exprimare asociate cu genul. Aceste modele comportamentale au fost construite pe baza a ceea ce se asteapta de la noi in functie de genul nostru. In cea mai mare parte, genul si rolurile care apar asociate cu acesta au fost clasificate normativ intr-un mod binar: barbat si femeie.

Aici ne vom referi la aceste roluri de gen diferentiate intre ceea ce este social „propriu” barbatilor si femeilor, dar este important sa retinem ca exista identitati dizidente in afara binarului de gen; Identitatea de gen non-binara exista si este una care nu poate fi clasificata nici ca feminin, nici ca masculin.

In acest articol vom comenta ce roluri de gen sunt asociate cu genul feminin si masculin , oferind cateva exemple pentru a intelege mai bine acest concept si modurile in care este prezentat in societatea noastra, de multe ori fara sa fim constienti sau sa ne dam seama. .

Ce sunt rolurile de gen?

Dupa cum am mentionat, rolurile de gen reunesc diferitele moduri de a actiona si de a se comporta care sunt ghidate de genul nostru. Acestea includ, de exemplu, felul in care vorbim, ne imbracam, ne ingrijim, ne comportam… De exemplu, feminitatea a fost asociata cu educatia si automultumirea, in timp ce masculinitatea a fost legata mai mult de forta si agresivitate.

Rolurile de gen pot varia in functie de societati, culturi si etnii; Fiecare are asteptari diferite in raport cu sexul si pot varia foarte mult intre grupuri.

Socializare

Invatarea rolurilor de gen are loc prin socializare . Acesta este un proces de invatare care incepe odata cu nasterea noastra si, incetul cu incetul si pe baza experientelor pe care le avem si a realitatilor pe care le percepem, ne defineste modurile de a intelege lumea si componentele ei. De exemplu, observam si invatam diferitele moduri in care are loc comunicarea cu o fata sau un baiat, activitatile care sunt considerate adecvate pentru acestia si comportamentele care pot fi reprobabile.

Intregul set comportamental va fi definit de mediul nostru in copilarie si in timpul cresterii noastre, in principal, nucleul nostru familial si contextul social cel mai apropiat in aceasta etapa. Cu toate acestea, rolurile de gen si dobandirea lor au fost, de asemenea, afectate de variabile socioeconomice sau contextuale, altele decat familia; Scoala la care mergi, cartierul sau orasul in care locuiesti si mass-media consumata afecteaza procesul de socializare si stabilirea acestor idei.

Stereotipuri

Cea mai mare controversa cu privire la rolurile de gen este aceea de a le considera ca o reflectare a stereotipurilor sociale asociate fiecarui gen . Societatea noastra a fost patriarhala si sexista inca de la inceputul zilelor noastre, prin urmare, rolurile si caracteristicile asociate masculinului vor avea intotdeauna o valoare mai mare decat cele asociate cu femininul. In timp ce caracteristicile feminine sunt prezentate ca fiind mai slabe si mai emotionale, caracteristicile masculine sunt concepute ca mai puternice si mai valoroase, nu la fel de greu de spart.

Aceasta nu inseamna ca femeile sunt singurele victime ale stereotipurilor si rolurilor de gen; Si barbatii sufera consecintele acesteia. Prezentarea barbatilor ca fiind indepartati de emotionalitate, de exemplu, poate duce la reprimarea acestor emotii si la teama de a parea slabi din punct de vedere social, ceea ce duce la probleme de bunastare emotionala si de sanatate mintala pe termen scurt si lung.

Tipuri de roluri de gen

Au fost diferentiate patru moduri atunci cand se clasifica rolurile de gen si stereotipurile la care se refera:

1. Caracteristici personale

Aceste roluri sau stereotipuri se refera la variabile de personalitate, precum extroversiunea, increderea in sine, agresivitatea… Ca sa dau cateva exemple, femeile au fost in mare parte legate de rabdare, iar barbatii, de actiune.

2. Comportamente domestice

Aceste atitudini au de-a face mai ales cu modul diferential in care barbatii si femeile se ocupa de treburile casnice si de zi cu zi . De exemplu, femeile au fost intotdeauna asociate cu sarcinile de curatenie, gatit si ingrijirea copiilor, in timp ce barbatii au fost relegati la finante si reparatii mecanice.

3. Profesii si lumea muncii

Aceste stereotipuri sau roluri se refera la separarea ocupatiilor sau locurilor de munca pentru femei si barbati . Acest lucru este evident in limbajul pe care il folosim, care este o reflectare a procesului de socializare si machism inerent in societate pe care am mentionat-o anterior. Aproape intotdeauna spunem asistenta si doctorul; Este modul in care societatea ne-a invatat sa reprezentam aceste ocupatii asociate genului.

4. Aspecte fizice

Diferentele de gen si socializarea au avut de asemenea un efect asupra mentinerii diferitelor canoane de frumusete sau aspecte fizice considerate acceptabile la barbati sau femei . In acest fel, feminitatea corporala este asociata cu subtiretea, existenta soldurilor si epilarea, printre altele, si masculinitatea cu muscularitatea si inaltimea. Aceste aspecte fizice se refera si la hainele pe care le purtam sau la modul in care ne prezentam celorlalti prin infatisarea noastra. De exemplu, s-a normalizat si se presupune ca rochiile sunt pentru femei, nu pentru barbati.

Cateva exemple de roluri de gen

Desi am comentat si propus diferite exemple de reprezentare a rolurilor de gen sau a realitatilor sociale pe care le putem vedea in viata noastra de zi cu zi, vom trece in revista cateva exemple mai in profunzime.

Grijile

Grija se refera la capacitatea de a avea grija de nevoile acelor oameni care nu isi pot satisface propriile nevoi. In mod normal, intr-un camin normativ, ingrijirea este asociata cu persoane mici sau persoane in varsta. Acest rol de ingrijire a fost normal si reprezentat istoric de femei .

In timp ce barbatii erau dedicati intretinerii economice a familiei, femeile s-au concentrat pe asigurarea ingrijirii si curateniei acasa, fara ca acest lucru sa fie considerat vreodata un loc de munca in sine, ci mai degraba ca parte a rolurilor lor de femei. Se spune ca intrarea femeilor in forta de munca a rupt acest rol, dar nu este adevarat: peste 80% din gospodariile monoparentale din Spania sunt conduse de o femeie, iar 94% dintre persoanele care lucreaza cu fractiune de norma sunt femei.; Este singura modalitate de a echilibra viata profesionala cu grija pe care o au.

O solutie pentru acest soare este sa-l rupi complet, aceasta transformare trebuind sa vina si din structurile sociale. Nu poate fi o schimbare individuala, ci mai degraba una colectiva, care ne indreapta catre coresponsabilitate in ingrijire.

Exprimarea emotiilor

Dupa cum sa prezentat anterior in acest articol, capacitatea si usurinta de exprimare emotionala a fost un construct legat normativ de femei. Slabiciunea a fost intotdeauna asociata cu femininul, asa ca nu este ciudat sau greu de inteles ca o femeie plange sau pare emotionata. Cu toate acestea, barbatii au fost educati sa nu-si arate emotiile sau slabiciunea , asa ca plansul nu este considerat un act acceptabil pentru ei.

Din fericire, cu timpul si evolutiile sociale, devenim mai constienti de acest lucru, dar mai sunt multe de facut. Schimbarile in acest caz trebuie intarite in socializare si educatie scolara. Baietii si fetele ar trebui sa primeasca inca din copilarie o educatie emotionala care sa le faciliteze exprimarea emotionala si emotionalitatea, acceptandu-le sentimentele si fara sa se teama sa le arate altora. Plansul este pentru fete si baieti.

Dominanta versus conciliere

Un alt dintre cele mai vizibile exemple de roluri de gen este cel care diferentiaza tipul de personaj. Din punct de vedere istoric, barbatii au fost asociati cu conducerea si capacitatea de a gestiona alti oameni , in timp ce femeile au fost mai empatice, conciliante si concentrate pe ascultare.

Aceste stereotipuri se reflecta in lumea muncii; Decalajul salarial este in jur de 23%, iar in plus, femeile ocupa doar 36%% din functiile de conducere din tara noastra, fata de 64% la barbati. Aceasta este o reflectare a valorii care a fost acordata barbatilor pentru a-si atinge obiectivele si a se orienta spre leadership, in comparatie cu asocierea femeilor cu pozitii inferioare si abilitati de munca mai mult legate de respectarea instructiunilor.

Distruge pentru a construi

Rolurile de gen constituie reflectarea ideilor si conceptiilor arhaice care ar trebui sa vizeze disparitia . Prin educatia sociala si prin generalizarea acestor idei, populatiile ar trebui sa realizeze numarul de credinte pe care le-am presupus ca sunt adevarate, dar care sunt puternic influentate de idei sexiste, patriarhale si chiar agresive pentru femei. Numai distrugand aceste conceptii putem construi o lume noua care nu este guvernata de aceste idei foarte binare si separatiste.