Cat de dor imi este de zilele de vara, in care puteam sta cu orele la soare, fara sa fiu deranjata de nimic. Acum vremea de afara nu ne mai poate ajuta sa avem un bronz frumos si luminos decat daca apelam la bronzarea artificiala. Insa inainte de a alege solarul, hai sa vedem daca este o alegere sanatoasa.

Solarul este un aparat care emite radiatii ultraviolete si care te ajuta sa ai un bronz frumos chiar daca nu ai fost deloc la plaja. Radiatiile ultraviolete pe care aparatul le emite sunt in numar foarte mare, iar sanatatea iti este pusa in pericol daca apelezi foarte des la solar. In cantitati mici, radiatiile ultraviolete ajuta organismul sa produca vitamina D, insa aceste radiatii se pot obtine in numai 20 de minute (daca iesi afara la razele naturale ale soarelui).

Radiatiile ultraviolete actioneaza asupra melaninei, care este pigmentul natural al pielii. Atunci cand te expui radiatiilor UV, organismul tau produce din ce in ce mai multa melanina, de aici obtinandu-se si bronzul mult dorit.

Alegerea de a merge la solar apartine fiecareia dintre voi, insa trebuie mai intai sa cunoasteti avantajele si dezavantajele bronzului artificial.

Avantaje:

– Expunerea la solar poate fi chiar mai sigura decat expunerea la razele soarelui in anumite conditii (o expunere scurta si moderata la solar este de preferat expunerii intregii zile la razele soarelui);

– Riscul de arsuri in cazul solarului sunt mult mai mici, daca respecti regulile de baza (crema de protectie si durata expunerii);

– Razele UV sunt importante in fixarea calciului in oase;

– Bronzul poate ascunde anumite pete de piele sau acneea.

Dezavantaje:

– Risc de cancer de piele;

– Slabirea sistemului imunitar;

– Imbatranirea prematura a pielii;

– Degradarea parului.