Cordonul ombilical face legatura dintre mama si fat, asigurandu-i acestuia nutrientii necesari pe tot parcursul sarcinii. In medie, cordonul ombilical are o lungime de 55 cm, insa in anumite cazuri acesta se poate infasura in jurul gatului, trunghiului sau membrelor fatului, lucru care ii poate fi fatal. Sa descoperim mai multe despre circulara de cordon ombilical, una dintre complicatiile care pot aparea in timpul sarcinii.

Cauze. in cazul in care cordonul ombilical este lung, acesta are toate sansele sa se infasoare in jurul fatului. Pe langa lungimea cordonului ombilical, cantitatea de lichid amniotic si miscarile fatului pot fi cauze ale acestei complicatii. Este o complicatie destul de des intalnita, aproape 25% din bebelusi nascandu-se cu cordonul ombilical in jurul gatului.

Circulara de cordon ombilical poate avea doua consecinte: fie scurtarea cordonului, fie compresarea vaselor cervicale fetale. In cazul in care sunt strangulate vase ale cordonului ombilical, poate aparea suferinta fetala, care determina scaderea frecventei cardiace a fatului. Daca este compresata vena jugulara (atunci cand cordunul se infosoara in jurul gatului fatului), pot aparea hemoragii meningeo-cerebrale in cazul fatului.

In cazul in care suferi de circulara de cordon ombilical, nasterea poate fi mai dificila sau chiar ingreunata de aceasta complicatie, iar medicul poate sugera nasterea prin cezariana.

Diagnostic. Infasurarea cordonului ombilical in jurul fatului poate fi vazuta la ecografie, insa de cele mai multe ori, aceasta este diagnosticata chiar in timpul nasterii. In timpul travaliului, bataile fetale pot fi accelerate, semn ca ceva nu este in regula, iar medicul ginecolog va verifica cordonul ombilical.

In cazul nasterii naturale, medicul va face tot posibilul ca aceasta sa dureze cat mai putin, si in acest fel sa reduca riscurile asupra fatului. Dupa extragerea capului din vagin, se poate constata circulara de cordon ombilical, moment in care medicul poate taia sau desface cordonul ombilical din jurul fatului.

Riscuri. Daca cordonul ombilical este infasurat in jurul trunghiului sau membrelor fatului, riscurile la care este supus fatul sunt considerabil mai mici si nu determina complicatii. Insa, daca cordonul obilical este infasurat in jurul gatului, fatul poate fi privat de oxigen si poate duce, mai tarziu la retard mintal (mai ales daca complicatia este severa).