Boala in sine nu are niciun impact asupra fertilitatii. Cu toate acestea, tratamentul acestuia poate necesita indepartarea chirurgicala atat a ovarelor, cat si a uterului. Din fericire, in unele cazuri, este posibil sa se efectueze „tratament conservator ovarian”, care permite conservarea uterului si a unuia dintre ovare. Aceste organe sunt suficiente pentru a initia o sarcina si pentru a o duce la bun sfarsit.

Posibilitatea de a face acest tratament conservator al ovarului depinde de tipul de tumora si de stadiul in care este detectat cancerul. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, tumora trebuie sa fie absolut in stadiul 1, localizata intr-un singur ovar si deloc extinsa in ganglionii limfatici sau in cavitatea uterina. Pacientii care necesita radioterapie pot beneficia rar de tratament conservator. Chimioterapia este rareori asociata cu infertilitatea in cancerul ovarian.

Diferite tipuri de tumori ovariene

Cel mai frecvent tip de tumora ovariana este tumora ovariana epiteliala (tumora care apare pe stratul exterior al ovarului). Cazurile de conservare a fertilitatii sunt destul de rare deoarece sunt tumori infiltrative care sunt adesea diagnosticate intr-un stadiu prea avansat pentru a permite tratamentul conservator al ovarului. Cu toate acestea, acest tip de tumora apare in general dupa varsta de 50 de ani, la pacientii care sunt deja la menopauza.

Cele mai frecvente tumori la femeile tinere sunt:

  • tumori epiteliale borderline (mai ales pe la 35-40 de ani): tumori care apar si pe stratul exterior al ovarului dar care sunt in pragul malignitatii: au anumite anomalii comune cu cancerele dar nu este vorba de cancer in sens strict a termenului;
  • tumori germinale non-epiteliale „disgerminoame” (mai ales in jurul varstei de 20 de ani): tumori maligne care provin din celulele producatoare de oua (celule germinale), care se dezvolta si se raspandesc lent.

In ambele cazuri, aceste tumori au un prognostic foarte bun si fac deseori posibila oferirea unui tratament conservator al ovarului.

Tumora ovariana: vorbeste despre dorinta ta de a ramane insarcinata cat mai curand posibil 

De indata ce o leziune, chiar si una aparent benigna, este detectata pe un ovar, este important sa discutati cu medicul dumneavoastra despre dorinta dumneavoastra de a ramane gravida. Daca este depistata o tumoare, te poate indruma catre un centru de referinta, care are o echipa chirurgicala capabila sa foloseasca tehnici specifice pentru pastrarea fertilitatii, dar si o echipa specializata in Reproducere Asistata Medical (MAP).

Sarcina naturala sau asistata medical?

Daca beneficiezi de un tratament conservator, ai la fel de multe sanse de a ramane insarcinata pe cale naturala ca orice alta femeie. Cu toate acestea, este important sa retineti ca este posibila o recidiva a cancerului, mai ales daca nu aveti o dorinta imediata de a ramane gravida. Cu toate acestea, daca va mai ramane un singur ovar si este afectat de boala, va fi necesar sa il indepartati si sansele dvs. de sarcina vor fi atunci zero. Acesta este motivul pentru care, ca masura de precautie, medicii recomanda in multe cazuri utilizarea tehnicilor de Reproducere Asistata Medical (MAP) pentru a pastra fertilitatea.

Cancerul ovarian si PMA: optiuni adaptate profilului tau

Optiunile PMA oferite in cazul cancerului ovarian vor depinde de varsta ta, de situatia ta romantica, de momentul in care vrei sa ramai insarcinata, de bugetul tau etc.

  • Crioconservarea ovocitelor , „ouale” produse de ovare, poate fi luata in considerare daca sunteti singura sau intr-o relatie, dar dumneavoastra si/sau partenerul dumneavoastra nu doriti inca copii. Urmati apoi un ciclu de tratament de stimulare hormonala, iar ouale colectate vor fi congelate. Acest proces este in prezent foarte costisitor pentru ca nu este rambursat pana cand ovulul nu este fertilizat, dar ar trebui pusa in aplicare in curand o acoperire de asigurari sociale pentru indicatii oncologice. 
  • Crioconservarea unui embrion poate fi oferita cuplurilor. Ovocitele si spermatozoizii sunt colectati pentru a forma un embrion (prin Fertilizare In Vitro) care va fi inghetat si apoi reimplantat atunci cand se doreste sarcina. Aceasta tehnica are rate de succes mai bune decat congelarea oualor. Cu toate acestea, embrionul apartine cuplului.
  • Crioconservarea unui fragment de ovar va fi oferita fetelor prepubere la care stimularea hormonala nu este permisa. Odata reimplantata, functioneaza in general fara probleme dar pentru o perioada limitata (intre 6 si 54 de luni).

Sarcina: pana la ce varsta?

In Belgia, FIV este rambursata pana la varsta de 42 de ani. La nivel oncologic, tratamentele conservatoare sunt oferite in mod normal doar pana la varsta de 40 de ani, conform recomandarilor oficiale.

Sarcina dupa cancer ovarian: ce masuri de precautie?

In principiu, puteti incepe sarcina imediat dupa tratamentul conservator al ovarului, fara precautii speciale. Dar riscul de recidiva a tumorii dumneavoastra trebuie luat din nou in considerare. Intr-adevar, odata ce ramaneti insarcinata, nu va fi posibil sa efectuati teste de screening pentru recidive, precum tomografii, care ar putea pune viata dumneavoastra (si a bebelusului) in pericol.

  • In cazul unei tumori epiteliale, este mai bine sa asteptati 2 pana la 4 ani pentru a va asigura ca nu va exista recidiva, desi varsta dumneavoastra va fi luata in considerare.
  • In cazul unei tumori la limita sau al disgerminomului, unde pot aparea recidive pe termen lung, este dimpotriva mai bine sa nu asteptati prea mult.

Toti acesti factori iti vor fi explicati de catre echipa medicala, care te va ajuta sa tii cont de ei atunci cand iti elaborezi planul de sarcina.