Sanatatea sexuala este o parte importanta a vietii unui barbat, indiferent de varsta, stare civila sau orientare sexuala. Este, de asemenea, o parte importanta a fundatiei unui cuplu si contribuie la calitatea vietii. Problemele sexuale la barbati sunt foarte frecvente si au un impact asupra sanatatii sexuale. Multe probleme cu sanatatea sexuala pot fi tratate. Prin urmare, este important ca un barbat sa discute aceste probleme cu un medic.

Cum functioneaza functia sexuala?

Activitatea sexuala implica coordonarea intre diferite sisteme ale corpului. Hormonii si caile neurologice trebuie sa fie sincronizate pentru ca dorinta sexuala sa fie prezenta. Vasele de sange, nervii si integritatea penisului trebuie sa fie prezente pentru o erectie adecvata si mentinerea acesteia in timpul relatiei sexuale. Muschii si nervii coordoneaza ejaculatia realizata atunci cand este prezent pasajul fiziologic pentru sperma (de la testicule la uretra). Orgasmul este un fenomen complex care nu este inteles complet, dar implica coordonarea muschilor si a nervilor. Atunci cand este prezenta o disfunctie sexuala, medicul trebuie sa evalueze toate problemele posibile din acest lant de evenimente.

Care sunt tipurile de disfunctie sexuala la barbati?

Tipurile de disfunctie sexuala includ tulburari care implica dorinta sexuala sau libidoul, erectia, ejacularea si orgasmul. Acestea vor fi descrise separat, dar inteleg ca unele afectiuni medicale pot afecta doua sau mai multe tulburari in acelasi timp.

Cum sunt diagnosticate problemele sexuale la barbati?

Evaluarea disfunctiei sexuale incepe cu un istoric medical, sexual si psihologic detaliat, urmat de un examen fizic amanuntit. Al doilea pas nu trebuie trecut cu vederea, deoarece disfunctia sexuala poate avea multe cauze. Uneori, partenerul pacientului poate contribui, de asemenea, la evaluare si ar putea oferi si informatii utile.

In timpul interviului cu medicul se obtine un istoric medical, psihologic si sexual detaliat. Unele dintre intrebarile adresate pot fi intime si va pot determina sa va simtiti prea timizi pentru a raspunde cu atentie. Este imperativ sa oferiti informatiile adecvate, chiar daca este de inteles ca poate dura ceva timp pentru a va simti confortabil vorbind despre acest lucru. A avea o relatie buna cu medicul dumneavoastra este intotdeauna util.

Unele dintre intrebarile pe care medicul le-ar putea pune s-ar putea referi la frecventa relatiilor sexuale, orientarea sexuala, daca frecventa sau calitatea relatiilor sexuale sunt satisfacatoare si numarul de parteneri sexuali, printre altele. De asemenea, acestia vor intreba despre plangeri non-sexuale.

Se efectueaza o examinare fizica completa, inclusiv evaluarea pulsurilor la nivelul picioarelor si o examinare amanuntita a organelor genitale externe (penis, scrot si perineu) si a reflexelor acestora.

Unul dintre testele posibile este un test de tumescenta nocturna pentru a evalua erectiile nocturne. Medicul dumneavoastra va poate cere, de asemenea, teste pentru functia vaselor de sange ale penisului sau unele teste ale sistemului nervos pentru a ajuta la diferentierea intre posibilele cauze ale disfunctiei sexuale.

Care este tratamentul pentru problemele sexuale la barbati?

Planul de tratament depinde foarte mult de cauza exacta a problemei sexuale. Daca cauza este psihologica, ajutorul unui psihiatru sau psiholog poate fi de ajutor. Deseori in aceasta situatie, terapia comportamentala cognitiva este tratamentul utilizat. Uneori tratamentul va include terapia cuplurilor. Daca cauza libidoului diminuat este cauzata de administrarea de medicamente, uneori exista medicamente alternative fara efecte secundare sexuale. Pentru altii, poate fi sugerata inlocuirea hormonala. Discutati cu medicul dumneavoastra despre orice modificari ale libidoului pe care le-ati experimentat.