Un bărbat elegant are circa 100 de cămăși în șifonier, spun unii, dar Răzvan Vâlceanu susține că te poți descurca și cu 50. Apoi îți arată de ce trebuie să îți pese de fiecare dintre ele.

Dacă mai există cineva pentru care implicarea în alegerea unei cămăși se reduce la truismul confortabil „o cămașă este o cămașă”, atunci interacțiunea cu Răzvan Vâlceanu îi va deschide cu siguranță ochii către o nouă lume. Sunt o mulțime de motive pentru care o cămașă este extrem de importantă pentru un bărbat, iar Răzvan nu ezită să ți le treacă pe toate în revistă. Dar după ce îl asculți, ceea ce te impresionează cel mai mult este pasiunea cu care vorbește despre cămăși. Nici nu este de mirare. Pasiunea este cea care a făcut ca numele lui Răzvan Vâlceanu să devină o marcă de cămăși la comandă cu materiale premium: „Totul începe cu o cămașă bine făcută. Este momentul când alegi ceva ce îți place, ceva făcut pe măsura și după gusturile tale, când te implici personal în design, în creație. Din acel mo­ment începi să vrei mai mult.”

Fiecare are propria definiție pentru ce înseamnă „mai mult”. În cazul lui Răzvan, asta presupune să iei în calcul și cariera lui profesională în managementul unor firme mari, între care se remarcă furnizorul de soluții antivirus BitDefender România, unde a fost director general mai bine de cinci ani. Drept urmare, când a fost atins de virusul cămășilor, el a abordat problema metodic, creativ, profesionist.

A căutat detalii, a întrebat profesioniștii, a ales materialele, și-a conturat un stil care să îi reflecte personalitatea, a apelat la croitori cu experiență. Iar când cunoscuții, impresionați de creațiile lui, l-au întrebat de unde are cămășile deosebite pe care le purta, a realizat că răspunsul „De la mine!” era de fapt o oportunitate de afaceri.

În esență, Răzvan și-a dat seama că avea în față o potențială cerere pentru cămăși de calitate, croite pe măsurile clientului. „Chiar dacă ești atras de o afacere în acest domeniu, trebuie să se justifice cumva, vorbim despre o investiție. Iar până de curând nu exista nici nevoia de a te îmbrăca neapărat business. Dacă nu există nevoia, dacă nu aveai cererea, de ce să se formeze oferta? În definitiv, puteai oricând cumpăra un costum-dulap și o cămașă din magazinul Victoria și rezolvai problema.”

Doar că o cămașă cumpărată din magazin, indiferent cât de bine ar fi făcută, are limitările ei. Poate nu o găsești pe dimensiunea ta. Dacă îți stă bine, poate nu îți place designul. Când cutreieri magazinele în căutarea cămășii perfecte – care în mod inevitabil este imperfectă pentru că, în primul rând, nu este croită pe dimensiunile tale –, ajungi foarte repede la momentul pe care Răzvan îl sintetizează prin formula: „Să iau cămașa asta, că am obosit; să o iau pe cealaltă, că m-am enervat; hai să o iau pe asta și mai caut în altă parte!”

Nu mai trebuie să cauți în altă parte. Soluția propusă de Răzvan Vâlceanu și partenera lui de afaceri, Irina Stoicescu, vine cu mai multe argumente care trebuie să îți demonstreze că, dacă dorești să ai o cămașă deosebită (sau mai multe), atunci ai ajuns la locul potrivit. Experiența de manager își spune cuvântul, pentru că Răzvan numește aceste argumente „dife­rențiatori”.

Primul dintre aceste repere este asigurat de materialele folosite pentru cămășile care îi poartă numele. „I-am ales pe italienii de la Canclini pentru că fac parte din elita producătorilor mondiali de țesături de bumbac. Ceilalți mari producători sunt deja prezenți în România, dar noi ne-am dorit să aducem ceva nou. Practic, avem la dispoziție materiale de lux pe care le găsești în străinătate în cămăși de 350-400 de euro, inclusiv sub mărcile unor celebre case de modă.”

Mai mult decât a fi un simplu utilizator de țesături Canclini, Răzvan Vâlceanu a devenit și distribuitor exclusiv al producătorului italian, ceea ce înseamnă că pe viitor poate lua în calcul materiale dedicate pentru colecții proprii, personalizate printr-o comandă exclusivă. „Deocamdată avem circa 100 de tipuri de țesături în țară și un stoc la dispoziție în Italia de până la 900 de țesături.”

Alături de materialele Canclini, Răzvan Vâlceanu adaugă propriul set de „dife­re­n­țiatori”. Nu reinventează cămașa, ci o reinterpretează într-o manieră personală, cu elemente distinctive provenite din propria experiență sau din ce a citit, văzut, aflat din alte surse. Gulerul detașabil, de pildă, nu este o invenție proprie, dar Răzvan nu a ezitat să înglobeze această caracteristică în designul cămășilor lui: combinațiile realizate între tipurile de gulere, între culorile și tiparele lor, cu o anumită cămașă depind doar de creativitatea posesorului și de specificul evenimentului la care participă.

Aceeași diversitate este disponibilă și pentru manșete (nu sunt detașabile): tăiată rotund, la 45 de grade sau drept, cu un nasture sau doi, manșetă simplă cu butoni sau dublă, franțuzească (dacă vrei să arăți ca James Bond). Dacă vrei un detaliu în plus, Răzvan îți oferă manșeta italienească, care include o banderolă decorativă, cu un model de contrast, care se prinde peste butoniera obișnuită de nasturele cămășii.

Ți s-a întâmplat să te ridici de pe scaun și să trebuiască să îți bagi cămașa în pantaloni? Înseamnă că încă nu porți o cămașă Răzvan Vâlceanu. Spre deosebire de majoritatea cămășilor din magazine, calculate, croite și cusute în cel mai economic mod cu putință, cămășile făcute la comandă sunt suficient de lungi cât să nu iasă din pantaloni, însă Răzvan a adăugat la fenta cu opt nasturi („economicele” au șapte) o pereche de barete cu butoniere care se prind de câte un nasture fixat în interiorul pantalonilor. Este un sistem de prindere pe care l-a remarcat într-o fotografie de epocă și pe care l-a adoptat nu doar pentru funcționalitate, ci și ca reper discret de stil pentru bărbatul căruia îi pasă ce poartă.

Există o graniță destul de permisivă între cămășile făcute la comandă direct pe dimensiunile clientului (bespoke) și cele care pornesc de la tipare-etalon ajustate în funcție de conformația individuală (made to measure), iar Răzvan ar putea să profite de acest lucru pentru a-și prezenta creațiile drept cămăși bespoke. Nu o face. 

„Primul contact cu clientul are loc în momentul în care se iau măsurile, iar singura probă este făcută la livrare, care coincide în general cu predarea cămășii, dacă nu sunt modificări de făcut. Nu există o probă intermediară. Nu e bespoke, emade to measure.”

Practic, ai în continuare ca punct de referință mărimi ca S, M, L, XL, configurate după tiparele italienești, însă la croit se ține cont de măsurătorile luate de echipa lui Răzvan Vâlceanu. De asemenea, în funcție de conformația clienților, se poate opta între un tipar mai apropiat de corp, slim fit, sau unul regular. Iar pentru ca rezultatul final să fie perfect, ai nevoie de specialiști.

„Plătim de patru, cinci ori mai mult decât pentru producția în lohn, dar fabricile tot preferă să nu lucreze unicate. Eu, tu, el, ea, toți suntem diferiți. Patru cămăși înseamnă patru tipare diferite, tipare făcute de cineva care chiar gândește. Aici intervine în ecuație tehnologul, care este foarte important și foarte rar disponibil, pentru că el face diferența între o comandă sau alta. De pe același tipar, pe aceleași dimensiuni, trei fabrici pot să îți trimită înapoi trei cămăși diferite. Atât de importantă este implicarea umană.”

Tentația este să crezi că un segment im­por­tant al afacerii cu cămăși la comandă este reprezentat de persoanele cu dimensiuni și conformații atipice – „4XL sau oameni înalți de patru metri”, le spune Răzvan –, dar realitatea este un pic diferită. Un pic mai mult: de fapt, toți avem conformații atipice, în sensul că nu suntem simetrici. Chiar dacă este mai greu să accepți acest lucru dacă nu ai mai trecut printr-o măsurătoare temeinică, ai o mână mai lungă decât cealaltă, circumferința antebrațului sau a bicepsului este diferită între stângul și dreptul (da, știm, îți lucrezi mușchii la sală; tot nu ești perfect simetric), ai o anumită postură de care nici nu ești conștient și care nu seamănă deloc cu cea echidistantă a manechinului din vitrină.

Mai există, însă, o definiție demnă de subliniat, cea pe care a primit-o Răzvan Vâlceanu din partea clienților care i-au trecut pragul: „Când mă gândesc la cămăși altfel, mă gândesc la voi”. Este și acesta un fel de a legitima o pasiune pusă sub sloganul „We speak shirts”. Este adevărat, Răzvan Vâlceanu cunoaște limba cămășilor, dar dacă vrei, te poate învăța și pe tine să devii fluent.