Iti este greu sa te concentrezi asupra muncii tale din cauza tuturor e-mailurilor, mesajelor si notificarilor pe retelele sociale pe care le primesti? Iti pierzi timpul urmarind videoclipuri virale unul dupa altul? Asediul tehnologiei va impiedica sa va terminati munca? Un numar tot mai mare de oameni au gasit solutia impotriva tuturor acestor distrageri pentru a deveni mai productivi si a-si recapata echilibrul mental.

Cand chiar trebuie sa se concentreze pe munca ei, Susie Alegre foloseste o aplicatie pe telefonul ei care blocheaza accesul la retelele sociale atat timp cat are nevoie.

Alegre, un avocat pentru drepturile omului cu sediul la Londra, spune ca deconectarea in acest fel ii permite sa se concentreze mai bine, deoarece elimina distragerile.

„Cred ca este incredibil de dificil sa ai un smartphone si sa nu pierzi timp semnificativ doar prin forta vointei”, recunoaste el.

Aplicatia pe care o foloseste Alegra se numeste Freedom (care se traduce prin „libertate”). Cu acesta puteti alege retelele sociale si site-urile web specifice pe care sa le blocati sau sa deconectati complet accesul la internet.

Tu selectezi cat de mult vrei sa dureze blocul in ore si minute. Puteti modifica ulterior optiunile sau le puteti anula inainte de expirarea timpului.

Impotriva asediului constant

Odata cu proliferarea platformelor si dispozitivelor de social media care concureaza pentru atentia ta, un numar tot mai mare de oameni cauta modalitati de a-i ajuta sa reziste dorintei de a verifica in mod constant notificarile si de a derula ecranul pentru a vedea fluxul de informatii de pe retelele sociale.

Cresterea in popularitate a acestei metode de cautare a unei productivitati mai mari se numeste „ modul calugar ” . Aceasta inseamna sa va dedicati unei singure sarcini fara patrunderea tehnologiei sau a altor distrageri.

Termenul a devenit viral pe TikTok, unde videoclipurile etichetate #monkmode au acumulat pana acum peste 77 de milioane de vizualizari , o crestere cu 31 de milioane fata de luna mai.

Exista o proliferare de platforme si dispozitive de social media care concureaza pentru atentia noastra.

Alegre atribuie aplicatiei Freedom ca a ajutat-o ​​sa se concentreze pe scrierea cartii ei, o lucrare non-fictiune intitulata in mod corespunzator „Freedom to Think”, care a fost publicata anul trecut.

„In mod ironic, cartea mea este tocmai despre provocarea concentrarii in era digitala si despre modul in care tehnologia este conceputa pentru a interactiona cu mintea noastra si a interfera cu procesele noastre mentale”, spune el.

Cu toate acestea, deconectarea de la retelele sociale si de la internet in general nu este usoara , spune Grace Marshall, autoare si antrenor de productivitate. Ea indica numeroase studii din ultimii ani care scot in evidenta caracterul sau de dependenta.

„Primesti un ping pe un dispozitiv si creeaza o bucla deschisa”, spune Marshall. „Creierul nostru vrea sa inchida acea bucla uitandu-ne la notificare, deoarece primim o injectie de dopamina [o substanta chimica naturala eliberata in creier care ne face sa ne simtim bine] cand inchidem bucla.”

Grace Marshall spune ca asteptarea de a raspunde instantaneu la e-mailuri a devenit o problema.

Marshall adauga ca intreruperile de e-mail la locul de munca sunt, de asemenea, problematice. „Tehnologia este instantanee, cu e-mailuri si [aplicatii precum] Slack, Microsoft Teams si mesaje.

Oamenii simt adesea ca asteptarea este sa raspunda instantaneu.”

Pentru a proteja echilibrul dintre munca si viata personala a lucratorilor, ea sustine ca locurile de munca ar trebui sa stabileasca linii directoare cu privire la timpii de raspuns asteptati atunci cand primesc mesaje sau e-mailuri.

„Nu este vorba doar de aspectul de concentrare si productivitate, ci si de impactul asupra sanatatii mintale”, spune Marshall.

Tehnologie contra tehnologie

Fondatorul aplicatiei Freedom, Fred Stutzman, explica ca i-a venit ideea cand mergea la facultate si si-a dat seama ca petrece prea mult timp pe Facebook si nu suficient cu teza de studii superioare . Aplicatia are acum peste 2,5 milioane de utilizatori in intreaga lume.

„Nu este ca este un fel de defect in capacitatile noastre umane” ca atat de multi dintre noi nu se pot abtine sa verifice in mod constant mesajele noastre de pe retelele sociale, insista el.

Cu aplicatia Freedom puteti decide orele si minutele pe care doriti sa le deconectati.

„Meta [proprietarul Facebook Instagram si WhatsApp] angajeaza sute de absolventi de doctorat si oameni de stiinta comportamental pentru a face aplicatia mai stimulativa. „Nu este o lupta corecta cu o persoana obisnuita.”

Stutzman se lauda ca este fericit ca „foloseste tehnologia pentru a rezista tehnologiei”.

Freedom sustine ca a avut o crestere mare a utilizatorilor in timpul pandemiei , descarcarile de aplicatii crescand cu 50% in 2020 si 500.000 de utilizatori noi s-au alaturat in 2021. Se spune ca platformele care sunt blocate cel mai mult sunt Instagram, Facebook si Twitter.

Daca nu doriti sa va bazati pe aplicatii pentru a va imbunatati concentrarea, Mark Channo, un consultant in productivitate si mentalitate, va sfatuieste sa incepeti prin a face mici schimbari in rutina zilnica. „Daca doriti sa creati schimbari si obiceiuri, faceti comportamentul mic”, spune el.

„Daca nu vrei sa urmaresti YouTube, creeaza alte obiceiuri care sa fie benefice pentru tine. Este esential sa fii capabil sa gestionezi distragerile. Cand te asezi in fata laptopului dimineata, intreaba-te: „care este cel mai important lucru pe care trebuie sa-l finalizez astazi?” si fiti atenti la ceea ce raspundeti.”

Dependenta de dispozitive

De cate ori pe zi iti verifici telefonul mobil?

Vladimir Druts, co-fondatorul FocusMe, sustine ca dependenta de social media ar trebui luata mai in serios. „Societatea se concentreaza pe dependenta de droguri sau de jocuri de noroc. Dar cred ca de multe ori nu ne dam seama ca suntem dependenti de dispozitivele noastre si de carjele noastre digitale .”

Druts interpreteaza modul calugar ca o miscare impotriva dorintei constante de satisfactie instantanee. „O mare parte din zeitgeist are de-a face cu „imbogatiti-va rapid, faceti milioane intr-o clipa”. Modul Calugar este un contrast necesar pentru a spune „nu veti obtine nimic daca nu va faceti timp in fiecare zi si nu fiti prezent”, spune el.

In viitor, odata cu cresterea inteligentei artificiale, distragerile tehnologiei vor creste , spune Druts. „AI pur si simplu creste cantitatea de continut acolo”, sustine el.

„Vom vedea o crestere exponentiala a aplicatiilor care concureaza pentru atentia dumneavoastra. Modul Monk va deveni cu siguranta mai puternic.”