OpenAI a detaliat ca sistemul sau este inca testat intern inainte de a-l lansa catre publicul larg, dar, daca promisiunea sa este adevarata, ar fi mai usor sa nu cadem in stiri false cu ilustratii false. Inteligenta artificiala nu mai este straina consumatorului mediu de internet. De cand ChatGPT-3 a fost lansat in noiembrie anul trecut, multi utilizatori au folosit in viata lor de zi cu zi acest lucru sau alte instrumente bazate pe tehnologie instruita cu invatare profunda. Exista insa riscuri pe care aceste sisteme le pot genera si care incep sa ingrijoreze populatia. Din fericire, deja se lucreaza la solutii in acest sens.

Pe langa modelul de limba mare ChatGPT (LLM), compania specializata OpenAI are si un generator de imagini artificial numit DALL-E. (Daca sunteti unul dintre spaniolii care foloseste modul de chat al Bing pentru a crea coperti in stil Disney Pixar pentru a le incarca pe retelele de socializare, trebuie sa stiti ca tocmai acest sistem este cel care este in spatele vostru sa poata face asta).

Rezultatele DALL-E pot fi surprinzator de realiste si este ceva ce se intampla deja cu Midjourney si care trage un semnal de alarma printre experti si nu atat de experti. Ideea ca o ilustratie creata de AI poate arata ca o fotografie ne invita sa ne gandim la posibile stiri false care sunt foarte greu de verificat si ajung sa fie considerate adevarate.

OpenAI doreste sa previna ca imaginile DALL-E sa dea nastere la confuzie si sa promoveze dezinformarea si, prin urmare, asigura ca au creat un detector care are o acuratete de 99%. Acest instrument ar putea rezolva una dintre marile probleme pe care le pun progresele in IA si, in plus, ar avea ca scop respectarea reglementarilor pe care Uniunea Europeana doreste sa le implementeze.

OpenAI Claims, detectorul de imagini generate de Inteligenta Artificiala

Firma din spatele DALL-E si ChatGPT a raportat marti ca lucreaza la OpenAI Claims, un detector de imagini generate de AI care are o acuratete de aproape 100% (mai precis ei spun ca este „fiabil la 99%”).

Momentan, ei au anuntat ca inca il testeaza intern, dar ca intentioneaza sa il lanseze in public . Nu au spus inca data la care va fi disponibil, totusi, demonstreaza angajamentul marcii de a se distanta de gandul ca AI ar putea deveni un cuib de farse pe internet.

Propunerea de lege privind inteligenta artificiala a Uniunii Europene

Comisia Europeana a elaborat o propunere de Regulament al Parlamentului European si al Consiliului, care stabileste standarde armonizate privind inteligenta artificiala. Este cunoscuta drept  Legea AI, care nu a fost inca aprobata , dar ar trebui sa se grabeasca sa tina pasul cu progresul care se face in sector. 

Mentioneaza riscurile care pot aparea din utilizarea instrumentelor AI si se adreseaza pe care companiile trebuie sa le respecte cerintele de transparenta. De exemplu, vor cere sa dezvaluie cand continutul a fost generat de AI, ca modelele sunt concepute pentru a evita generarea de continut ilegal si vor interzice rezumatele datelor protejate de drepturi de autor.

Cu OpenAI Claims, va fi mai usor sa respectati reglementarile care ar putea face parte din legislatia europeana. In plus, va fi folosit si pentru alte legi care reglementeaza sau vor reglementa acest continut artificial, precum China, care a devenit in iulie prima tara care a aprobat reglementari in acest sens.