Berea are origini antice care duc la originile civilizatiei. Atat istoria, cat si mitologia ii atribuie inventia unei femei ! Poate din cauza unei greseli in bucatarie. Obtinuta din fermentarea cerealelor, in principal a orzului (desi mai mult sau mai putin recent pe piata au fost introduse alternative curioase), este o bautura alcoolica cu care toata lumea (sau aproape toata lumea) este de acord.

Berea, de la „bibere“ latina, ceea ce inseamna sa bea (mai precis), este considerata bautura prin excelenta, nascuta cu originea civilizatiei. In antichitate a fost folosit ca medicament si a fost dat chiar si copiilor mici, era de fapt mai sigur decat apa deoarece era fermentata. „ Oktoberfest”, desfasurat la Munchen in fiecare an in aceasta perioada (intre sfarsitul lunii septembrie si inceputul lunii octombrie) este cel mai popular eveniment indragit de tinerii (si nu doar de tineri) care vad cum berea este protagonista!

Un pahar de bere de 33 cl contine suficient si este considerata o cantitate zilnica acceptabila. Odata clarificat acest punct, este posibil sa ne dedicam enumerarii tuturor proprietatilor si beneficiilor acestei bauturi, mai ales din punct de vedere al sanatatii si frumusetii!

Deseori demonizata din cauza continutului de alcool, berea este adesea interzisa de cei care urmeaza o dieta hipocalorica, de cei care sufera de boli cardiovasculare, hepatice sau respiratorii. In realitate, alcoolul este o substanta „otravitoare” pentru organismul nostru, motiv pentru care consumul lui trebuie sa fie responsabil, dar mai ales moderat. Ficatul, in special, este organul responsabil de eliminarea acestuia. Cantitatea zilnica definita ca fiind „corecta“ este tocmai cea continuta intr – o cl 33 de bere (nu mai vorbim de faptul ca exista, de asemenea, bauturi racoritoare!).

Efectul este exact acelasi cu cel al unui pahar de vin rosu bun la masa. Potrivit cercetatorilor olandezi, de fapt, o halba de bere contine o cantitate semnificativa de vitamina B6, care este capabila sa contracareze o substanta chimica implicata in aparitia problemelor cardiace. De subliniat ca aportul de alcool trebuie sa fie absolut „moderat”!

Inima nu este singurul organ care beneficiaza de proprietatile benefice ale berii. De fapt, s-a dovedit ca aceasta bautura ajuta la mentinerea creierului mai tanar, previnand boli precum Alzheimer. In plus, efectul sau diuretic este implicat in reducerea pietrelor la rinichi. Siliciul continut in cantitati interesante in bere; aceasta, in cantitati potrivite, intareste structura oaselor, reducand riscul de fracturi cu un procent rezonabil. Folosita anterior ca medicament, berea inca protejeaza impotriva cancerului, scade colesterolul si chiar pare sa ne protejeze de riscul de diabet. Ce sa spun atunci: sanatate (in toate sensurile)!