Cresterea gradului de constientizare este cel mai bun mod de a afla mai multe despre spondilita anchilozanta si de a sprijini pacientul care sufera de aceasta boala fizica si mentala grava.

Spondilita anchilozanta este descrisa ca o forma de artrita inflamatorie localizata care afecteaza in principal articulatiile spate si pubiene.

Durerile ascutite si rigiditatea tind sa se imbunatateasca odata cu activitatea fizica; in caz de inactivitate, insa, imaginea devine mai complicata.

In acest sens, Ziua Mondiala a Spondilitei Ankilozante, care se sarbatoreste in fiecare 1 mai, isi propune sa sensibilizeze si sa conecteze pacientii cu reteaua de sprijin raspandita in diferite colturi ale planetei.

Spondilita anchilozanta si spondilita axiala

Spondilita anchilozanta sau spondiloartrita are o noua clasificare, stabilita pentru a atinge un alt nivel de precizie in definirea tulburarilor.

In acest sens, deci, exista o clasificare traditionala si o alta actualizare, in care apare si spontilartrita axiala (AxSpA). Conform modelului traditional, exista urmatoarele categorii:

Anchilozanta: forma de artrita inflamatorie cu impact special asupra coloanei vertebrale.

Spondilartrita nediferentiata: grup eterogen de boli articulare, cu caracteristica spondiloartropatiilor, dar fara corespondenta absoluta.

Enteropatica : boala articulara inflamatorie rezultata din boli intestinale.

Juvenila: spondiloartropatie la copii sub 16 ani.

Artrita reactiva: inflamatia articulatiilor ca reactie la o infectie localizata in alta parte a corpului.

Artrita psoriazica: un tip de artrita care afecteaza unele persoane cu psoriazis.

Sa trecem la clasificarea actualizata, care include ceea ce este descris aici:

Axial (AxSpA) : provoaca inflamatia coloanei vertebrale si include spondilita anchilozanta, artrita enteropatica, artrita reactiva, artrita psoriazica si spondiloartrita nediferentiata.

Periferic (pSpA): inflamatia si durerea de care este responsabila sunt concentrate in afara coloanei vertebrale. In plus, categoria include artrita psoriazica, artrita nediferentiata, artrita reactiva si artrita enteropatica.

Cauze si simptome

Cauzele bolii sunt neclare. Cu toate acestea, a fost identificata o anomalie genetica corespunzatoare genei HLA-B27.

Pe de alta parte, este evident ca numarul barbatilor care sufera de spondilita anchilozanta este semnificativ mai mare decat cel al femeilor. In ceea ce priveste simptomele, acestea sunt dupa cum urmeaza:

Inflamatia si durerea articulatiilor.
Rigiditatea miscarilor.
Oboseala si stres.
Pierdere in greutate.
Schimbari bruste de vedere.
Iritatii ale pielii.

Tratamente disponibile

Printre tratamentele pe care le avem la dispozitie se numara medicamente, fizioterapie si interventii chirurgicale. Scopul este intotdeauna de a preveni daunele ireversibile sau de a intarzia evolutia problemelor de sanatate existente.

Prin urmare, medicamentele utilizate sunt medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. De asemenea, in cazul in care acestea nu functioneaza, atunci se opteaza pentru blocantii factorilor de necroza tumorala si inhibitori ai interleukinei-17.

In plus, puteti opta pentru fizioterapie, menita sa imbunatateasca elasticitatea, rezistenta si gama de miscari. Toate acestea ajuta la reducerea durerii. Datorita acestor circumstante, exercitiile sunt selectate in conformitate cu o evaluare facuta in fiecare dintre aceste conditii.

In cele din urma, poate fi utilizata o interventie chirurgicala, care are ca scop ameliorarea durerii si corectarea celor mai grave leziuni ale articulatiilor. Cu toate acestea, nu se opteaza adesea pentru acest tip de interventie.