Ca orice sarcina in marketing, cea mai buna modalitate de a face o analiza a concurentei este printr-un proces consistent si dovedit. Pentru a-ti studia concurenta si a-i devansa, nu trebuie sa reinventezi roata, dar trebuie sa-ti faci diligenta. 

Impartim procesul de analiza a concurentei dumneavoastra in cinci pasi principali. Aceiasi cinci pasi pot fi parcursi atunci cand se analizeaza atat cuvintele cheie, cat si backlink-urile – doi dintre cei mai importanti factori SEO. 

Cum se face o analiza a cuvintelor cheie competitive

Chiar daca cunosti majoritatea concurentilor tai de cuvinte cheie, exista sansa sa fi ratat un cal intunecat si sa fii surprins cand ai fost aruncat din pozitiile organice inalte.

1. Identificati-va concurentii

Raportul va alcatui un inventar complet pentru dvs.: veti gasi toate numele mari si, potential, cativa concurenti noi si viitori in acest raport.

Pentru a indica cat de aproape concureaza un domeniu cu altul, folosim un parametru numit Nivel de competitie.

Nivelul concurentei depinde de doua lucruri: cate cuvinte cheie clasate are concurentul si ce procent dintre acestea sunt cuvintele cheie comune. 

De exemplu, daca sunteti un blog de calatorie, Wikipedia nu va fi concurenta dvs. deoarece, pe langa toate locurile posibile si sfaturi de calatorie despre care ati scris, se claseaza si pentru miliarde de alte cuvinte cheie. 

Dimpotriva, un alt blog de calatorii de dimensiuni similare va concura cu tine.

Acordati o atentie deosebita acelor concurenti ale caror site-uri concureaza cel mai mult cu ale dvs. in ceea ce priveste traficul si numarul total de cuvinte cheie.

Dupa ce ai facut o lista de rivali, este timpul sa-i arunci o privire mai atenta. 

2. Identificati-le punctele forte

Sa incepem cu analiza cuvintelor cheie noi si imbunatatite ale concurentei. Toate aceste informatii le gasesti in raportul Modificari de pozitie. 

Picurile de pe grafic va vor informa despre schimbarile bruste in clasamentul concurentilor dvs. Facand clic pe un varf si sortand rezultatele dupa pozitie sau folosind un filtru, veti afla ce cuvinte cheie au suferit cele mai multe modificari.

Cuvintele lor cheie noi sau imbunatatite va pot arata o noua nisa potentiala sau o noua focalizare in strategia concurentei dvs. 

Cuvintele cheie pierdute sau refuzate va pot arata unde au fost penalizati si si-au pierdut pozitiile, asa ca ar putea exista o oportunitate aici pentru dvs. si site-ul dvs. Tineti cont de aceste cuvinte cheie si marcati-le pentru pasul 4 atunci cand alegeti oportunitatile dvs. de a avansa. 

Pentru a afla ce tipuri de continut de pe site-ul unui concurent au avut cel mai mult succes in rezultate organice, accesati raportul Pagini. 

Acest raport va va arata procentul de trafic pe care il primeste adresa URL a unui anumit concurent si numarul de cuvinte cheie pentru care se claseaza pagina. Puteti inspecta fiecare dintre aceste adrese URL enumerate pentru a studia despre ce este continutul lor de top si cum este structurat pentru a atrage cititori si pentru a se clasa bine pe Google. 

3. Vedeti cum se aduna cuvintele cheie

Urmatorul pas dupa ce ati aflat ce fac bine concurentii dvs. este sa va uitati indeaproape la decalajele dintre portofoliile dvs. de cuvinte cheie existente. 

Raportul Gap cuvinte cheie va permite sa comparati pana la cinci site-uri si va poate arata cuvinte cheie unice pe care le are un singur concurent, precum si toate punctele forte si punctele slabe pentru fiecare site. 

Introduceti pana la cinci site-uri concurente in acest raport (inclusiv al dvs.) pentru a obtine o imagine de ansamblu asupra nisei dvs. 

Dupa ce primiti lista, puteti aplica cu usurinta oricare dintre filtrele prestabilite pentru informatii rapide. Selectati site-ul dvs. in meniul drop-down „Toate detaliile cuvintelor cheie pentru:” pentru a adapta raportul la site-ul dvs. 

 • Partajat — cuvinte cheie in care toti concurentii inscrisi au un clasament (in primele 100). 

 • Lipsa — cuvintele cheie, in care toti concurentii inscrisi, cu exceptia site-ului selectat, au un clasament.

 • Slab – cuvinte cheie in care site-ul dvs. se claseaza mai prost decat concurentii dvs.

 • Puternic — cuvinte cheie in care site-ul dvs. este clasat mai sus decat concurentii dvs. 

 • Unic — cuvinte cheie in care doar site-ul selectat are o clasare.

 • Toate cuvintele cheie — grupul complet de cuvinte cheie pentru care aceste site-uri au clasamente.

4. Gasiti-va oportunitatile de cuvinte cheie

Acum, aplicand filtre avansate, gaseste cuvintele cheie pe care concurentul tau le claseaza mai sus decat tine si fa o lista cu acestea. Acestea sunt cuvinte cheie care necesita atentia dvs. chiar acum.

Cautati unde se claseaza concurentii dvs. in pozitii joase in SERP-urile pentru cuvintele cheie relevante si urmariti sa depasiti acele clasamente cu continutul dvs. Daca sunt blocati pe pagina a 2-a, puteti oricand sa vizati prima si sa obtineti mai multa vizibilitate in SERP-uri. 

Acest lucru se poate face cu un filtru de pozitie – cu clasamente intre 11 si 20.

O alta tactica aici este sa gasesti cuvintele cheie pe care atat tu, cat si concurentul tau le au in comun, dar clasamentele site-ului tau nu sunt la fel de puternice. 

Pentru a le gasi, selectati filtrul „Slab” cu site-ul dvs. in meniul drop-down. 

In teorie, acestea sunt oportunitatile tale de „fructe care nu se asteapta” – deoarece aveti deja un anumit clasament pentru ele, este posibil sa aveti nevoie doar sa implementati SEO pe pagina sau sa imbunatatiti unele linkuri interne pentru a oferi acestor pagini un impuls pentru a concura. 

5. Raportati si executati urmatorii pasi

Dupa ce parcurgeti pasii de mai sus, veti dori sa va exportati cercetarea si sa va conectati cunostintele la urmatorii pasi pentru succesul SEO.

 • Pentru a salva cercetarea dvs. de cuvinte cheie, puteti salva obiectivele dorite in Managerul de cuvinte cheie pentru a lucra in continuare asupra listei principale de cuvinte cheie. 

 • Pentru a crea un raport PDF pentru a transmite informatiile dvs., utilizati Rapoartele mele si trageti si plasati widget-uri si imagini ale constatarilor dvs. 

 • Gasiti rapid castiguri SEO pe pagina cu instrumentul Site Audit si On Page SEO Checker.

 • Pentru ajutor la scrierea de continut SEO nou, utilizati sablonul de continut SEO si Asistentul de scriere SEO.

 • Urmariti imbunatatirile dvs. la SERP-uri cu Urmarirea pozitiei.

Utilizarea cercetarii cuvintelor cheie pentru a va imbunatati continutul

Daca iti place cu adevarat cercetarea cuvintelor cheie, te poti scufunda mai adanc in date pentru a-ti imbunatati continutul.

Cum se face o analiza de backlink competitiva

Studierea backlink-urilor concurentilor va ajuta sa aduni idei noi pentru propria strategie de construire a linkurilor. Arunca o privire atenta la profilurile concurentilor tai si fa o lista de domenii pe care acestia si-au plasat deja backlink-uri de inalta calitate.

1. Identificati concurentii dvs. de backlink

La fel ca in cazul cuvintelor cheie, trebuie sa faci o lista a concurentilor tai inainte de a-i analiza pe fiecare dintre ei. Raportul Backlink Competitors va arata toate domeniile rivale, impreuna cu nivelul lor de competitie. 

Cu cat procentul lor de backlink-uri comune este mai mare, cu atat nivelul tau de competitie va fi mai mare. Avand backlink-uri comune inseamna ca ambele site-uri au cel putin un backlink care provine de la acelasi domeniu de referinta. 

Acest raport va arata, de asemenea, numarul total de backlink-uri si domenii de referinta ale fiecarui competitor.

Evident, cu cat nivelul competitional al unui rival este mai ridicat, cu atat acestea sunt mai relevante pentru o analiza ulterioara. 

Dar nu va concentrati doar pe acest numar. O alta caracteristica importanta este raportul backlink/domeniu. Va poate arata daca concurentul pune accent pe construirea de legaturi organice de inalta calitate sau daca recurge la metode gri.

2. Identificati-le punctele forte 

Pentru a gasi cele mai bune link-uri ale concurentilor si cele mai legate de continut, introduceti domeniul lor in instrumentul Backlink Analytics.

Acest instrument va ofera o mana de rapoarte pentru a va scufunda in backlink-urile lor. Fila Backlink-uri va arata toate backlink-urile lor, fila Domenii de referinta le imparte pe domenii, iar fila Pagini indexate va arata paginile lor de top in ceea ce priveste atragerea de link-uri din alte domenii.

Prin sortarea domeniilor de referinta ale concurentilor dvs. in functie de Scorul de autoritate, puteti vedea exact ce link-uri ii ajuta cel mai mult in ceea ce priveste SEO si autoritate. 

Raportul Pagini indexate va va arata care adrese URL dintr-un domeniu concurent sunt cele mai populare pentru conectare. 

La fel ca studierea raportului Pagini in Cercetare organica, studierea URL-urilor de aici, cele mai multe backlink-uri si linkuri de domenii va poate ajuta sa intelegeti cum sa va faceti continutul atractiv pentru surse externe. 

De exemplu, a gasit concurentul dvs. un nou format de continut popular? Stiu ei la ce tip de continut se face referire adesea in nisa lor? Descoperi!

3. Vezi cum stau profilurile tale backlink

Cea mai simpla modalitate de a compara profilurile de backlink este cu instrumentul Backlink Gap si cu raportul 

In Prezentare generala a analizei de backlink, puteti introduce concurenti in campurile de introducere din partea de sus si puteti vedea rapid cate backlink-uri totale, domenii de referinta, IP-uri si Scorul de autoritate are fiecare concurent. 

Retineti ca campurile vor oferi optiuni de completare automata care sunt concurentii site-ului dvs. pe baza backlink-urilor. 

Acest raport va va oferi o idee clara despre cat de departe sunteti de concurenti in ceea ce priveste backlink-urile sau cat de aproape sunteti de a ajunge din urma.

Backlink Gap devine mai specific si va arata oportunitatile reale de backlink pe care le pierdeti.

Selectati domeniul dvs. in meniul derulant de deasupra tabelului si veti gasi apoi toate domeniile care fac legatura cu concurenta dvs., dar nu si site-ul dvs.

Exista sase filtre, similare cu filtrele din instrumentul Gap cuvinte cheie.

 1. Cel mai bun — gasiti cele mai bune perspective pentru domeniul dvs., pe baza numarului de alte site-uri care primesc link-uri de la acest site si a scorului de autoritate al domeniului de referinta.

 2. Slab – domenii care se leaga la site-ul dvs. mai putin decat linkul catre concurentii dvs.

 3. Puternic — domenii care se leaga doar la site-ul dvs., si nu la concurenta.

 4. Partajat — domenii care fac legatura cu toti concurentii comparati.

 5. Unic — domenii care se leaga doar la un singur concurent.

 6. Toate — toate domeniile care fac legatura cu oricare dintre concurenti.

4. Gasiti-va oportunitatile de backlink

Cele mai bune filtre de utilizat in Backlink Gap pentru a va gasi propriile oportunitati sunt rapoartele Cele mai bune, unice si slabe. 

Cel mai bun filtru este de unde ar trebui sa incepi, deoarece acestea sunt site-uri care fac deja linkuri catre concurentii tai si sunt sanse sa obtii si un link. 

Domeniile de referinta vor fi sortate dupa Scorul lor de Autoritate (AS), astfel incat sa puteti estima impactul lor potential asupra SEO – cu cat scorul este mai mare, cu atat un link va fi mai util.

Site-urile web enumerate ca potentiali dvs. ar putea fi urmatoarele tinte de creare de legaturi!

Gasiti linkuri noi si pierdute in profilul lor de backlink

O alta modalitate rapida de a cauta oportunitati de backlink rapide este sa gasesti cele mai noi si cele mai recent legaturi pierdute ale concurentului tau. 

Pentru a face acest lucru, reveniti la raportul Backlink-uri, care va va arata toate modificarile recente in profilurile lor backlink. Daca vedeti un varf „nou”, verificati-l. O posibilitate de crestere este ca concurentul dvs. sa obtina un nou parteneriat, sa incarce continut nou care a devenit viral sau doar sa cumpere o gramada de link-uri.

Bifand linkurile „Pierdute”, puteti gasi o lista intreaga de domenii care anterior se legau la concurenta dvs., dar din orice motiv nu mai sunt. 

Poate ca acum linkurile sunt rupte sau domeniul de referinta si-a schimbat continutul paginii si a eliminat linkul. In orice caz, puteti lua asta ca pe o oportunitate de a contacta si de a oferi site-ul dvs. ca link de inlocuire. 

5. Raportati si executati urmatorii pasi

Acum ca aveti o idee despre un punct de referinta pentru backlink-urile in nisa dvs. si o lista de perspective de creare de link-uri, iata ce puteti face in continuare. 

 • Creati un raport PDF cu widget-uri din Backlink Analytics si imagini si capturi de ecran pentru a transmite informatiile dvs. in Rapoartele mele.

 • Exportati lista dvs. de potentiali de creare de legaturi din instrumentul Backlink Gap.

 • Incepeti o campanie Link Building Tool intr-un proiect.

 • Incarcati lista potentialilor dvs. din Backlink Gap in Instrumentul Link Building.

 • Efectuati activitati de informare, creand propuneri de e-mail si raspunzand webmasterilor printr-o casuta de e-mail conectata in Instrumentul de creare a linkurilor.

 • Rulati un audit de backlink pentru a urmari starea generala a profilului dvs. de backlink si backlink-urile potential periculoase.

Ganduri finale

Cu atat de multe instrumente in mana, nu ai nicio scuza decat sa incepi sa-ti analizezi concurenta chiar acum! Calatoria ta va necesita timp, indrumari atenta pe care suntem bucurosi sa ti-o oferim si, in sfarsit, hotararea ta de a reusi.

Asigurati-va ca ne spuneti cum va descurcati in comentariile de mai jos! Aveti sfaturi pentru analiza competitiva SEO? Va rugam sa nu ezitati sa impartasiti!