Honda a primit omologarea de tip in Japonia pentru a vinde vehicule cu tehnologia de conducere autonoma de nivel 3 „ochi”.

Producatorul auto a declarat ca intentioneaza sa lanseze vanzarile de berline Legend echipate cu echipament de conducere automat nou-aprobat pana pe 31 martie.

„Honda intentioneaza sa lanseze vanzarile unui Honda Legend (sedan de lux) echipat cu echipamentul de conducere automat nou aprobat”, a declarat producatorul auto intr-un comunicat, anuntand ca functia va aparea pe masina inainte de martie 2021.

Piata japoneza va fi prima care va vedea aceasta Legenda semi-auto-condusa pe strazile sale; Honda nu comercializeaza Legend in America de Nord, iar echivalentul nostru este Acura RLX, care nu va vedea tehnologia in curand. In Canada, ofertele din reprezentantele noastre depasesc la nivelul 2 de autonomie (scara urca la nivelul 5, care ar fi o masina fara volan).

„Se asteapta ca autovehiculele sa conduca un rol important in reducerea accidentelor de trafic, sa asigure transportul persoanelor in varsta si sa imbunatateasca logistica”, a declarat Ministerul Japonez al Terenului, Infrastructurii, Transporturilor si Turismului.

S-ar putea sa existe unele controverse in ceea ce Honda numeste Legendul „primul” vehicul cu autonomie de nivel 3 – Tesla fabrica de ceva timp vehicule cu functii de conducere semi-autonome despre care sustine ca se afla la acel punct. Dar, asa cum s-a mentionat mai sus, definitia autonomiei de nivel 3 implica soferii care isi pot lua ochii de pe drum in timp ce masina conduce – ceea ce majoritatea dintre noi nu ar indrazni sa faca intr-un Tesla si oricum nu sunt autorizati legal.

Aprobarea de la Ministerul Japonez al Terenului, Infrastructurii, Transporturilor si Turismului permite sistemului sa conduca vehiculul in locul conducatorului auto in anumite conditii, cum ar fi atunci cand vehiculul este in trafic aglomerat pe autostrada, a declarat Honda intr- un comunicat miercuri.

Atunci cand conditiile de condus din mediu devin nesatisfacatoare, sistemul va emite un avertisment, iar soferul trebuie sa preia conducerea imediat, a spus Honda.

Cursa pentru construirea de masini cu conducere automata este un camp de lupta tehnologic cheie pentru producatorii de automobile, companiile de tehnologie precum Google Alphabet, de asemenea, investesc miliarde de dolari intr-un domeniu de asteptat sa stimuleze vanzarile de masini.

Exista sase niveluri de autonomie a vehiculelor, de la 0 la 5, variind de la masini fara functii de asistenta la conducere pana la vehicule cu functii simple, cum ar fi controlul vitezei de croaziera, pana la masini cu conducere completa care nu ar avea nevoie de volan sau pedale de frana si acceleratie.

Masinile de nivelul 2, care se afla in prezent pe drumurile publice, isi pot controla propria viteza si directia, dar trebuie sa aiba un sofer alert care sa preia controlul in orice moment. In iulie, Tesla a spus ca este „foarte aproape” de atingerea nivelului 5 de conducere autonoma.

Mercedes-Benz a declarat ca va introduce functii de nivel 3 in noua sa limuzina S-Class incepand cu jumatatea anului 2021, daca va primi aprobarea de reglementare.