Vremea rece “bate la usa”, asadar activitatile sportive desfasurate in aer liber nu mai reprezinta o solutie comoda sau atragatoare pentru multe persoane. Daca vrei sa pierzi kilogramele in exces si sa iti sculptezi corpul, ai doua variante la indemana care nu implica ploaie, vant si temperaturi scazute: sala de fitness si exercitiile desfasurate acasa.

De multe ori, programul incarcat nu ne permite sa vizitam sala de fitness atat de des precum ne-am dori, motiv pentru care tot mai multe persoane aleg sa foloseasca o bicicleta fitness in confortul propriei locuinte. Acest aparat este o alegere ideala in cazul in care doresti sa incepi o activitate fizica pentru a-ti imbunatati aspectul si starea generala de sanatate.

In plus, majoritatea modelelor din gamele pentru acasa sunt silentioase, au dimensiuni reduse, iar unele pot fi chiar pliate si depozitate in orice debara. Un astfel de aparat iti va permite sa controlezi perfect procesul de acomodare cu efortul fizic prin variatele tipuri de antrenament puse la dispozitie. Astfel, daca esti incepator, iti vei putea organiza sesiunile de exercitii astfel incat sa dai sansa corpului sa se adapteze treptat la efortul depus. 

Nu trebuie sa crezi ca bicicleta fitness este un aparat recomandat exclusiv incepatorilor, intrucat pe masura ce avansezi, vei avea la dispozitie tot mai multe programe intense de antrenament si exercitii care sa iti ofere provocari sportive, precum cele de tip HIIT sau Tabata.

bicicleta fitness

Rezultatele, evident, vor fi proportionale cu efortul depus si frecventa antrenamentelor, asadar vei putea atinge orice obiective iti propui. Pana atunci, insa, iata cateva dintre beneficiile de care vei profita imediat ce te-ai urcat pe noua ta bicicleta fitness!

– Impact redus: articulatiile tale nu vor fi fi nevoite sa amortizeze impactul in mod constant, precum se intampla in cazul alergarii. Acest aspect este cu atat mai important atunci cand ai probleme cu genunchii, gleznele sau soldurile.

– Pozitie comoda: multe procedee si tehnici de exercitiu iti solicita spatele. Multumita pozitiei de pe bicicleta fitness, vei putea face efort fizic intens chiar daca ai o sensibilitate lombara.

– Genunchii: pedalarea ajuta la hidratarea naturala a articulatiilor si intareste musculatura din jurul genunchilor, iar tu vei putea avea mai multa siguranta si putere la nivelul picioarelor.

– Varietate: cele mai multe modele permit ajustarea rezistentei la pedalare si ofera programe variate de antrenament in functie de obiectivele pe care le urmaresti. Astfel, vei putea personaliza fiecare sesiune sportiva dupa bunul plac!

Dupa ce ai ales modelul potrivit pentru spatiul de care dispui si necesitatile sportive pe care le ai, iata cateva recomandari despre cum sa pregatesti bicicleta fitness pentru folosirea comoda si corecta:

– in primul rand, inainte sa te “urci in sa”, trebuie sa petreci cateva minute familiarizandu-te cu comenzile bicicletei (puntele de reglaj mecanic, meniul consolei etc.);

– ajusteaza inaltimea sezutului: pozitioneaza-te langa bicicleta fitness si asaza saua la nivelul soldurilor;

– apropie sau departeaza ghidonul pentru a-ti asigura o pozitie comoda pe parcursul sesiunilor de pedalare (nici prea aplecata, nici dreapta);

– pentru a te feri de accidentari, genunchiul trebuie sa fie usor indoit atunci cand duci pedala pana in cel mai departat punct (5-10 grade);

– incepe orice antrenament cu 5 minute de incalzire pedaland la o rezistenta mica;

– termina fiecare antrenament cu 5 minute de revenire si stretching al picioarelor;

– atunci cand vrei sa modifici un antrenament, indiferent de tipul acestuia, poti schimba numarul de serii, rezistenta la pedalare, viteza sau unele exercitii din cadrul programului, insa nu elimina niciodata incalzirea si, respectiv, revenirea; – mentine corpul hidratat – pregateste-ti bidonul cu apa inainte de fiecare antrenament.