Nu-i vedem prea des pe Chuck Norris și Clint Eastwood lasând garda jos și vorbind îndelung partenerei despre ce i-a deranjat la ultima discuție, nu-i așa? E o condiționare des întâlnită și poate motivul pentru care bărbații corelează vulnerabilitatea cu slăbiciunea.În societatea contemporană, ne lovim de multiple influențe care-i învață pe băieți și bărbați să-și ascundă emoțiile dificile. Sunt idei induse de părinți, de alți membri ai familiei, de prieteni, de colegi, de produsele culturale dominante și, firește, de mass-media.

În timp ce această idee de a fi stoic poate părea multor bărbați esențială pentru auto-dezvoltarea și bunăstarea lor, de fapt, de multe ori, ea se întoarce împotriva lor. Încercarea de a-ți ascunde emoțiile tot timpul înseamnă a ascunde manifestări de deschidere, de vulnerabilitate. Cele  două sunt importante pentru dezvoltarea personală și sănătatea mentală, pentru că vulnerabilitatea este esențială pentru a putea intra în legătură cu cineva la un nivel mai profund.

Ce înseamnă, de fapt, să fii deschis, să fii vulnerabil?

Mădălina Golgoțiu, terapeut Hedepy.ro, platformă online al căreiscop este de a ușura calea către psihoterapie, cu peste 160 de psihoterapeuți afiliați din Cehia, Slovacia, Polonia, Italia și România: „A fi deschis înseamnă a fi cât mai sincer posibil în ceea ce privește starea ta internă – vorbim de opiniile, credințele, gândurile, emoțiile și sentimentele tale. Vulnerabilitatea, într-un fel, merge un pas mai departe decât deschiderea, pentru că implică să fii deschis cu privire la stări resimțite drept sensibile, care te fac să te simți expus la judecată, batjocură sau umilință. Bariera în a fi vulnerabil este sentimentul că orice ai dezvălui îți va distruge reputația, te va face să pari inadecvat, într-un fel, sau îi va da un motiv unei alte persoane să te respingă”.

De ce bărbații se luptă cu manifestarea vulnerabilității?

Pentru bărbați, a fi atât deschiși, cât și vulnerabili, e greu. Tind să creadă că emoțiile și sentimentele care trebuie dezvăluite le-ar putea amenința identitatea masculină. Multor bărbați li se induce ideea că sensibilitatea și emoțiile vulnerabile sunt feminine, iar o atitudine stoică este preponderent masculină. Se tem că exprimarea anumitor emoții (tristețea, anxietatea) sau exprimarea anumitor sentimente (rănile, nesiguranța) îi va emascula. Chiar și atunci când stau de vorbă cu membri apropiați ai familiei, prieteni sau parteneri, există o presiune puternică de a ascunde emoțiile dificile. Bărbații, uneori mai mult decât femeile, trebuie să-și ascundă vulnerabilitatea de dragul de a păstra o impresie, o fațadă bazată pe așteptările culturale.

Se schimbă perspectiva?

cristina-dimitrescu.jpg

Cristina Dimitrescu,Psihoterapeut format în Psihoterapie Sistemică – Familie, cuplu, copil, Sex Terapie, terapeut Hedepy: „Ca societate, depinde de noi să creăm fundația care acceptă în mod empatic vulnerabilitatea și să cerem ajutor pentru ca vulnerabilitatea să fie reprezentativă pentru putere și nu pentru slăbiciune. Acest fond este primul pas către succes și recuperare, spre a lăsa emoțiile să se arate fără ca sentimentele de jenă și rușine să preia controlul”.

Unele acțiuni pe care le putem întreprinde ca societate pentru a încuraja exprimarea vulnerabilitățiisexului masculin ar putea arăta astfel:

CA SOCIETATE:

Să redefinim împreună noțiunea de putere: așa cum femeile se luptă împotriva ideii că feminitatea înseamnă slăbiciune, la fel și bărbații se luptă împotriva mitului că masculinitatea necesită auto-suprimare și control complet. Bărbații acceptă adesea premisa falsă că există un singur mod de a fi puternici. Vulnerabilitatea necesită însă o putere imensă. Dacă ne extindem înțelegerea puterii pentru a include transparența, vulnerabilitatea și autenticitatea emoțională, oferim tuturor libertatea de a simți profund.

Să repornim dezbaterea ideilor despre „masculinitate stereotipă”.Astăzi, bărbatul nu „ajută soția la treburile casnice”, el este un egal, prin urmare la fel de implicat și responsabil. Este important ca partnerele să fie alături de ei, să le dea ocazia să experimenteze noul rol și să găsească exact locul care li se potrivește, să intre în contact cu emoțiile lor, cu conflictele interioare dintre „ceea ce trebuia să fie” și „ceea ce a ajuns”. Deși responsabilitatea se împartela doi, pentru majoritatea bărbaților este dificil să se adapteze, tocmai din cauza faptului că au fost crescuți într-o altă paradigmă, aceea în care femeia este la cratiță. Este o strategie carte dă roade: vedem cum din ce în ce mai mulți tătici optează pentru a intra în concediu de creștere a copilului, ba chiar statul a început să susțină implicarea taților și oferă acum concediu paternal plătit la nașterea copilului 3 săptămâni.

Oferind suport cândcând decid să apeleze la terapie. Mădălina Golgoțiu, terapeut Hedey: ”Societatea, din păcate, de cele mai multe ori, ne periclitează sănătatea emoțională. Iar una dintre problemele pe care le hrănește este reprimarea emoțiilor bărbaților. Primul pas este mereu dificil, atât pentru client, cât și pentru familia lui, însă schimbările pe care le experimentează în terapie sunt majore și impactează pozitiv viața personală, profesională și de familie. Cum ar fi să nu simți că toată presiunea financiară a familiei este pe umerii tăi? Cum ar fi să te simți și tu protejat de parteneră, nu doar invers? Cum ar fi să contezi, pur și simplu? Terapia te poate ajuta să fii mai liber, autentic, fericit – trebuie doar să ai curajul să îți acorzi șansa de a experimenta viața și în afara limitelor cu care ai fost crescut. Este greu, este un proces dureros, dar la final vei descoperi o nouă perspectivă, cea pe care toți ceilalți ți-au furat-o”.

LUCRÂND CU TINE ÎNSUȚI:

De exemplu, poți începe identificându-ți valorile de bază. Oamenii tind să-și măsoare propria împlinire și fericire personală în raport cu standardele acceptate social. Societatea poate ne spune că locurile de muncă cu program 9-5 sunt satisfăcătoare, așa că unii oameni au nevoie de locuri de muncă cu program 9-5 pentru a se simți împliniți. Problema este că aceste standarde nu reflectă neapărat ceea ce te face fericit și împlinit. Așa că întreabă-te: “Ce fel de bărbat vreau să fiu?” Identifică 5-6  valori de bază care sunt importante pentru tine,poate lucruri precum onestitatea, loialitatea, fiabilitatea, încrederea, respectul și așa mai departe… Îți va fi mai ușor să te deschizi și să fiitu cu adevărat în jurul oamenilor care împărtășesc aceleași valori fundamentale ca și tine.

Găsind o modalitate de a împărtăși gândurile pe care le păstrezi înăuntru. Gândește-te la lucrurile pe care cu adevărat vrei să le spui oamenilor. Dacă e prea incomod să le spui cu voce tare, scrie o notă, trimite un e-mail, pune un sticker pe oglinda din baie. Începe cu lucrurile mărunte: „Mi-ar plăcea să-ți faci timp pentru mine în loc să fii mereu ocupată cu munca și cu copiii”sau „Mă simt supărat când te enervezi pe mine pentru fiecare lucru mic pe care îl crezigreșit”… și comunică asta într-un mod care să te simți în siguranță. Să-ți dezvălui adevăratul sine, aici este cheia.