Ca pasionati de automobile, ne dorim intotdeauna mai mult. De aceea, cand au inceput sa se invarta zvonuri conform carora noua generatie Subaru BRZ ar putea folosi inductia fortata pentru a face mai multa putere, ne-am entuziasmat, sperand ca un motor turbo va oferi masinii sport cu tractiune spate mai multa putere. Subaru nu a indeplinit aceasta fantezie, dar suntem bine cu asta, deoarece BRZ 2022 va fi in continuare mai puternic decat predecesorul sau, pastrandu-si in acelasi timp formula purista de masina sport.

Subaru a dezvaluit modelul 2022 BRZ miercuri dimineata devreme, cu un motor boxer de 228 de cai, cu aspiratie naturala si o greutate la bord de sub 2.900 de lire sterline, chiar si cu transmisia automata optionala.

Pe hartie, BRZ 2022 pare sa continue in spiritul predecesorului sau. Desi are un cuplu suplimentar de 23 CP si 28 de kilograme de cuplu datorita noului sau motor de 2,4 litri opus orizontal, aproape orice altceva din foaia tehnica a modelului 2022 BRZ pare sa se ridice chiar acolo unde a ramas modelul 2020.

Modelul 2022 a crescut mai putin de un centimetru pana la 167,9″, iar ampatamentul sau se intinde doar 0,2 inci pana la 101,4″. Manualul cu sase trepte este inca transmisia standard si este asociat cu un diferential spate cu alunecare limitata; optional, ramane disponibil un automat cu sase trepte, cu palete montate pe roata si potrivire automata a turatiilor.

Subaru chiar a reusit sa impiedice greutatea la bord a BRZ sa faca ceva prostesc. Modelul 2020 a fost listat la 2.798 de lire sterline, cu transmisia manuala; care urca la doar 2.815 pentru 2022. Acest lucru inseamna efectiv ca obtineti mai multa putere si un cuplu mai mare fara o penalizare semnificativa in greutate, iar Subaru nici macar nu a trebuit sa recurga la un motor turbocompresor mai complex pentru a o face.

„Folosind elemente de design de la platforma globala Subaru, sasiul a castigat rigiditate printr-un sistem de montare consolidat al sasiului, arhitectura sub-cadru si alte puncte de conectare”, a spus Subaru in anuntul sau. „Rigiditatea la indoire laterala frontala a fost marita cu 60 la suta pentru modelul 2022 pentru a imbunatati activarea si raspunsul”.

Configuratia de suspensie a modelului 2022 BRZ continua si ea (suporturi in fata; os dublu in spate), desi Subaru spune ca sasiul a primit revizii complete. Rotile standard ale modelului Premium raman de 17 inci, in timp ce Limitatul te ridica la 18 ani. Specificatiile anvelopelor raman aceleasi si, verificandu-se la 215/45 R17 pentru Premium si 215/40 R18 pentru Limited.

Subaru nu a detaliat alegerile in anvelope in comunicatul sau de presa, dar modelul prezentat in fotografii poarta un set de Michelin Pilot Sport 4s in specificatia de 18 inci mentionata aici, asa ca ne asteptam ca acestea sa fie standard pe Limited. Subaru nu a mentionat in mod specific un pachet de performanta disponibil pentru 2022 BRZ in materialele sale de lansare, dar daca modelul de iesire va continua (si cu siguranta pare sa fie), ne asteptam sa fie oferit cu aceeasi dimensiune a anvelopei si compus care vine standard pe Limited.

Nici designul exterior al modelului 2022 BRZ nu este prea salbatic decat cel din 2020, ceea ce are sens avand in vedere ca platforma si proportiile subiacente au evoluat pentru a se incadra in aceleasi dimensiuni. Acoperisul modelului 2022 este chiar mai putin de jumatate de centimetru mai jos decat cel din 2020.

Rezultatul pe care il obtinem este o noua abordare a formulei existente. Vedem putin 718 acolo, mai ales in fata 3/4 din fata si o asemanare indepartata a familiei cu Lexus RC coupe din spate.

Inca nu suntem siguri cand sa ne asteptam sa auzim detalii despre viitorul Toyota 86 care va impartasi aceasta arhitectura actualizata, dar nu ar trebui sa asteptam prea mult. Suntem nerabdatori sa vedem cum va rezista la restul noii ierarhii a masinilor sport Toyota.