O mare parte din complexitatea sexualitatii are de-a face cu faptul ca acest domeniu al vietii nu este aproape niciodata abordat in mod obiectiv si fara pasiune. De-a lungul secolelor, experienta sexuala a fost perceputa printr-un puternic element de moralitate si chiar superstitie, datorita importantei sale. Indiferent daca este asociat cu divinul sau cu raul, sexul a fost un camp de lupta intre modurile de a intelege viata si natura.

De aceea sexologia, ca disciplina de studiu stiintific al sexualitatii, a trebuit sa puna pentru prima data pe masa necesitatea intelegerii sexului prin cercetari sistematice si obiective, infirmand miturile adanc inradacinate si credintele eronate bazate pe prejudecati si traditie. Tinand cont de acest lucru, sa vedem care sunt pilonii pe care se bazeaza astazi sexologia ; ideile pe baza carora se construieste aceasta subramura a stiintei.

Pilonii principali ai sexologiei

Aici vom face un scurt tur al ideilor fundamentale pe care se bazeaza sexologia.

1. Atractia sexuala si dorinta sexuala nu sunt la fel

Aceasta distinctie intre atractia sexuala si dorinta sexuala este esentiala, deoarece ajuta la intelegerea sistemului de motivatii care predispune fiintele umane sa simta interes pentru sex. In timp ce atractia sexuala este fata de o persoana sau un tip de persoana, dorinta sexuala nu trebuie sa fie indreptata catre un anumit subiect si consta pur si simplu in dorinta de a se angaja in activitati sexuale in general.

2. Placerea sexuala si orgasmul nu sunt la fel

Multe fecale presupun ca existenta unui orgasm este intotdeauna un indiciu al placerii sexuale, ceea ce duce chiar la negarea cazurilor de viol. Cu toate acestea, astazi stim ca raspunsul psihofiziologic al orgasmului poate aparea chiar si fara a experimenta acest tip de placere in intregime , desi in practica tind sa apara impreuna. In consecinta, exista cazuri in care violul provoaca un orgasm, fara ca aceasta sa implice ca persoana se bucura sau consimte la relatia, care este in esenta violenta.

3. Activitatea sexuala depaseste genitalitatea

Sexul viu care depaseste actul sexual si stimularea organelor genitale este esential pentru a nu se limita la o viziune redusa a erotismului. Acest tip de placere si stimulare se poate baza pe mangaierea multor alte parti ale corpului. Mai mult, luarea in considerare a intregii game de posibilitati iti permite sa ai relatii mai satisfacatoare fara a fi nevoie sa te conformezi conventiilor sociale care graviteaza in jurul heterosexualitatii.

4. A nu simti atractie sexuala nu este intotdeauna o problema

Desi este adevarat ca de multe ori se intelege ca lipsa atractiei sexuale este o problema care trebuie abordata prin terapie sexuala, nu este intotdeauna cazul. Unul dintre pilonii sexologiei care a aparut in ultimii ani este acela de a valida experientele persoanelor asexuate, avand in vedere ca acestia pot fi la fel de fericiti ca si restul atata timp cat nu sunt discriminati. Astfel, absenta atractiei sexuale este asociata doar cu probleme in cadrul unei relatii emotionale in care exista asteptari asociate sexului si interesele ambilor membri nu sunt aliniate.

5. Trebuie sa distingem intre reproducere si erotism

Desi sexul a aparut ca un mecanism evolutiv pentru a permite un tip de reproducere in care exista variabilitate genica, asta nu inseamna ca ar trebui sa consideram in prezent doar o activitate de a avea descendenti. Inca din secolul al XX-lea, sexul a fost destigmatizat ca o experienta independenta de dorinta de a avea copii , iar continuarea lucrului in aceasta directie este necesara pentru a trai sexualitatea pe deplin si fara un sentiment de vinovatie care, pe langa inrautatirea relatiilor, provoaca o dinamica de discriminare.

6. Sexualitatea si stima de sine sunt legate

In practica, sexualitatea este un subiect atat de delicat incat este asociata de obicei cu modul in care ne percepem pe noi insine, de obicei prin intermediul rolurilor de gen. Din acest motiv, multe probleme sexuale au in spate forme de disconfort bazate pe stima de sine si invers.

7. Majoritatea problemelor sexuale au cauze psihologice

In cele din urma, nu trebuie sa uitam ca majoritatea persoanelor care se confrunta cu probleme in sfera sexuala o fac din cauza unor probleme psihologice , cum ar fi reglarea proasta a anxietatii sau stima de sine scazuta atunci cand isi expun propriul corp. Aceasta inseamna ca nu este intotdeauna necesar sa se intervina in alterarile organice in fata unor fenomene precum vaginismul sau disfunctia erectila.